Igor Dodon

Se vrea sau nu Igor Dodon premier: Iată ce declarații curioase a făcut

117
Liderul PSRM, Igor Dodon, crede că ar face față funcției de premier, dar asta nu înseamnă că își dorește această funcție. Totuși, președintele socialiștilor a lăsat să se înțeleagă că ar fi gata să fie prim-ministrul țării.

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Liderul PSRM a comentat rezultatele ultimului sondaj, care arată că 30 la sută dintre moldoveni își doresc ca Igor Dodon să fie următorul premier. El a vorbit despre asta în cadrul emisiunii sale săptămânale.

"Oamenii vor decide inițial la alegerile din 11 iulie ce partide vor susține, iar acestea vor decide în cele din urmă ce candidați vor înainta la funcția de speaker, premier și tot așa. Dacă îmi doresc sau nu funcția de premier, eu cred că aș face față în această funcție, dar asta nu înseamnă că îmi doresc această funcție. Timpul va arăta. Dat fiind faptul experiența mea, funcțiile pe care le-am deținut, de ministru, președinte, știu ce trebuie de făcut în așa funcție și nu îmi trebuie jumate de an sau un an ca aceștia de la Harvard cu genți în spate ca să fac drumurile sau cum trebuie de achitat salariile sau pensiile - lucrurile acestea le cunosc. Voi pleda sau nu pentru această funcție? Nu e obligatoriu, voi vedea după alegeri. Va fi necesară experiența mea vom decide cu colegii și vom merge, nu - atunci nu voi insista. Eu am cu ce mă ocupa", a declarat Igor Dodon.

Amintim că toți candidații la alegeri pot depune actele la sediul CEC până în data de 11 iunie 2021. Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început pe data de 5 mai. Comisia Electorală Centrală a aprobat lista partidelor politice, formată din 53 de formațiuni, care pot participa la scrutinul electoral din 11 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
premier, Dodon, politică
Tematic
Dodon: Grâul ar putea rămâne blocat în țară dacă nu se rezolvă problemele la CFM
Voronin sau Dodon? Cine va sta în capul listei blocului socialiștilor și comuniștilor
Protest în fața CEC

Cum votează alegătorii fără înregistrare la domiciliu sau reședință - Decizia CEC

37
(reînnoit 17:27 22.06.2021)
CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, cum ar fi cei fără înregistrare la domiciliu sau reședință, studenții și elevii, alegătorii internați în spitale și cei din detenție.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Această categorie de alegători are obligația de a completa și de a semna o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului Penal. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează la secția de votare ce corespunde reședinței.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați în instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, să prezinte carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă, să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă conform.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, odihnă pot vota fiind incluși în listele electorale suplimentare, în cazul amplasării instituțiilor menționate în raza unei alte secții de votare decât la care alegătorul este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile  sau listele pentru votarea la locul aflării, în cazul amplasării instituțiilor menționate în hotarele secției de votare la care alegătorul este arondat.

Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare anticipate pot vota la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, fiind incluși în listele electorale suplimentare.

Înscrierea în lista suplimentară a categoriilor de alegători menționați mai sus se efectuează cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării.

În ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19, aceștia fiind înscriși în listele pentru votarea la locul aflării. Acest fapt va fi consemnat de către membrul biroului electoral la rubrica „Notă” din lista electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
vot, ALEGERI, Comisia Electorală Centrală


Загрузка...
Zinaida Greceanîi

Zinaida Greceanîi a fost decorată de Ludovic Orban cu Medalia de Onoare a APCEMN

43
(reînnoit 17:16 22.06.2021)
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a fost astăzi decorată cu Medalia de Onoare a APCEMN.

CHIȘINĂU, 22  iunie - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a fost decorată cu Medalia de Onoare a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), în semn de recunoștință pentru sprijinul deplin al activităților organizației. Anunțul a fost făcut de Președintele Camerei Deputaților din România, Ludovic Orban, în cadrul ședinței plenare online, de astăzi, a APCEMN, după ce a preluat de la Parlamentul Republicii Moldova președinția organizației pentru a doua jumătate a anului 2021.

Zinaida Greceanîi a mulțumim pentru distincție și a menționat că este onorată să primească această medalie, pe care o dedică Republicii Moldova.

În cadrul ceremoniei de deschidere a ședinței plenare au vorbit și ministrul Afacerilor Externe al Albaniei, Olta Xhacka, Președintele Camerei Deputaților din România Ludovic Orban, Secretarul General al APCEMN, Asaf Hajiyev, dar și alții.

Agenda sesiunii a inclus Raportul de activitate al Adunării Parlamentare, subiecte ce țin de activitatea economică, comercială, educațională, precum și  aderarea Republicii Macedonia de Nord la Adunarea Generală APCEMN. Din 1 ianuarie 2022 aceasta va fi al 13-lea membru al Adunării.

În cadrul sesiunii plenare, speakerul Zinaida Greceanîi a transmis Parlamentului României președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră,  conform principiului rotației.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
medalie, parlament, Zinaida Greceanîi
Tematic
Zinaida Greceanîi, apel către Consiliul Europei cu privire la acțiunile Maiei Sandu
Zinaida Greceanîi s-a întâlnit cu Oleg Vasnețov: Ce au discutat
Ce le urează moldovenilor Zinaida Greceanîi și Igor Dodon de 1 Mai


Загрузка...
Președintele rus Vladimir Putin

Putin, despre așteptările rușilor după încheierea războiului rece