Corneliu Ciurea

Ciurea: Pot oare socialiștii și comuniștii preia puterea în Moldova?

248
Politologul a comentat avantajele unirii în bloc a Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor înainte de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Motivul principal pentru unirea socialiștilor cu comuniștii a fost calculul politic. Liderii celor două partide, Igor Dodon și Vladimir Voronin, au realizat că unirea forțelor de stânga ar putea fi o opțiune câștigătoare în alegerile parlamentare din 11 iulie. Această opinie a fost exprimată de analistul politic Corneliu Curea, în cadrul studioului Sputnik Moldova.

"Cel mai probabil, este așa. Întrucât electoratul de stânga este obișnuit cu faptul că există un mare partid politic care pretinde la votul alegătorilor. Mult timp și-au exprimat de bună voie votul doar unui astfel de partid. După marea despărțire, situația s-a schimbat oarecum", a declarat Ciurea.

Potrivit expertului, socialiștii cu greu au depășit comuniștii și alte partide, dar după alegerile din 2014, concurenții au început să se înmulțească exponențial, creând „furtuni” pe stânga politică. Electoratul era dezorientat.

"Modul în care a condus Igor Dodon a fost constant pus la îndoială. Recent, acest lucru i-a slăbit foarte mult poziția. Vladimir Voronin și comuniștii l-au criticat și chiar l-au insultat", a reamintit analistul.

Anume acest lucru a generat calculul politic al lui Dodon și Voronin, care a dus în cele din urmă la unificarea părților, susține expertul. 

"Cred că alianța socialiștilor și comuniștilor oferă forței politice de stânga mai multe șanse de a obține un rezultat bun. Poate că, pentru stânga acum, dacă comparăm cu zero, situația nu este ideală, deoarece electoratul lor a scăzut ușor, dar cu o mobilizare adecvată, stânga poate obține 40% din numărul total de voturi", a mai spus Ciurea.

Analistul a menționat că o prezență electorală decentă la scrutin oferă partidelor de centru-stânga șansa de a crea o alianță majoritară în noul parlament al Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

248
Tagurile:
comuniști, socialiști, alegeri
Tematic
Ciurea: Cum rezultatele alegerilor anticipate ar putea afecta problema transnistreană
Ciurea: Ce se va întâmpla dacă PSRM nu va recunoaște hotărârea Curții Constituționale

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

86
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

29
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

0
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...