Grâu

Chicu: Stoparea exportului de grâu a afectat imaginea Republicii Moldova

137
(reînnoit 07:19 26.05.2021)
Fostul premier Ion Chicu este de părere că introducerea restricțiilor temporare la exportul de grâu au afectat imaginea Republicii Moldova la nivel mondial.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Exportul de grâu nu influențează asupra prețurilor interne la produsele de panificație. Asta a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la radio Sputnik Moldova

"Ceea ce s-a mimat este o neghiobie totală și afectează statul ca potențială destinație pentru investiție. Cel care exportă are contracte internaționale și această acțiune a dăunat țării decât a ajutat. Dacă te doare inima că sunt oameni care nu pot plăti pentru o pânică, trebuie să vii cu suport bănesc pentru ei, niște ajutoare, subvenții și atunci tu nu ruinezi reputația ta ca stat. Din cauza asta, statul a pierdut miliarde de lei. Cine va investi aici știind că în orice moment cineva poate bloca portul. Grâul anual trebuie să fie reînoit, altfel își pierde calitățile. Anul acesta, unii au încercat să speculeze acest subiect", a declarat Chicu.

Mai mult, fostul premier susține că agricultorii încă vor resimți efectele acțiunilor de stopare a exporturilor de cereale. 

"Cei care anul trecut luptau pentru drepturile agricultorilor, acum prin interdicție, au lovit în ei. În curând, vom avea roadă nouă, să vedeți care va fi prețul la grâu - mai mic. Să vedeți ce probleme vor avea agricultorii la exportul de grâu. Potențialii cumpărători din străinătate nu vor avea siguranța că agricultorii moldoveni le vor livra marfa la timp și atunci va oferi un preț mic sau chiar nu vor dori să colaboreze", susține Ion Chicu.

Anterior, tot în studioul Sputnik Moldova, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a dat asigurări că prețul la produsele de panificație nu vor crește în următoarea perioadă

"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a spus Mihai Machidon.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova, anual sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu. 

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
Guvernul Chicu, Grâu
Tematic
Secretar de stat, despre exportul de grâu: Poate fi afectată securitatea alimentară?
Guvernul a aprobat eliberarea a 200 de mii de tone de grâu din Rezerva de stat
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

43
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

107
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor