Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul României, Daniel Ioniță

Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul României la Chișinău: Au fost omise subiecte importante

96
(reînnoit 17:43 25.05.2021)
Premierul interimar al Republicii Moldova l-a primit pe ambasadorul României – din interesanta discuție au lipsit câteva elemente esențiale.

BUCUREȘTI, 25 mai – Sputnik. Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul României, Daniel Ioniță.

Cei doi oficialii au făcut schimb de opinii cu privire la relațiile moldo-române și au purtat discuții pe marginea situației epidemiologice actuale din cele două țări surori.

Cu toate acestea, un aspect rămâne neclar: în cazul introducerii certificatului de vaccinare, ce se ca întâmpla cu cetățenii români din Moldova care s-au vaccinat cu Sputnik?

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte clasice - privind cooperarea economică, implementarea proiectelor transfrontaliere de interes comun, precum și perspectivele de dezvoltare activă pe domenii de infrastructură.

Evident, nici aici nu s-a pus problema unor nerespectări a angajamentelor de lucrări comune, atât în domeniul infrastructurii de transport, cât și în alte domenii.

De menționat că Aurel Ciocoi și-a exprimat gratitudinea pentru suportul oferit de autoritățile române de-a lungul timpului în diverse domenii, inclusiv pentru agricultură și combaterea pandemiei. 

Premierul moldovean a mulțumit oficialului român pentru ajutorul umanitar acordat în sectorul medical și dozele de vaccin livrate în timp util, atât de necesare pentru inițierea procesului de imunizare a populației. 

Desigur, nu s-a discutat despre ancheta DNA care vizează trimiterea de ”ajutoare” medicale în Republica Moldova, anchetă începută în urma denunțului deputatului Emanuel Ungureanu, membru al arcului parlamentar pro-guvernamental.

La rândul său, Excelența Sa Ambasadorul Daniel Ioniță a reiterat ”disponibilitatea continuă a statului român” de a oferi sprijinul necesar cetățenilor Republicii Moldova în lupta cu virusul Covid-19.

În final, ambasadorul României a subliniat angajamentul Guvernului de la București în susținerea și încurajarea  Republicii Moldova privind aspirațiile de integrare în spațiul european.

Considerăm că interesant ar fi ca această ultimă problemă să se reia după depunerea de către România a proiectului Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – și după ce se va face o estimare a datoriilor acumulate de România (și creșterii a cotei de îndatorare), de la intrarea în UE și până la momentul obținerii primelor granturi din PNRR.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Jens Stoltenberg

Stoltenberg a dezvăluit principalele subiecte ale summitului NATO

10
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat înainte de începerea summitului Alianței la Bruxelles că principalul subiect al întrunirii va fi Rusia și apropiata întâlnire dintre liderii Statelor Unite și Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Summitul NATO are loc luni la Bruxelles, cu participarea fizică a liderilor țărilor aliate. La Summit vor fi puse în discuție subiecte ce țin de noul concept strategic al Alianței până în 2030, Rusia, China, consolidarea dezvoltării tehnologice, combaterea schimbărilor climatice și a amenințărilor cibernetice, spațiale.

"Relațiile noastre cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, din cauza acțiunilor agresive rusești. Sunt sigur că liderii țărilor NATO vor confirma abordarea noastră dublă față de Rusia: apărare puternică pe de o parte și dialog pe altul", a spus Jens Stoltenberg.

Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden>>>

Se așteaptă ca țările alianței vor conveni la summit asupra creșterii cheltuielilor militareTotodată, liderii NATO îl vor sfătui pe președintele SUA, Joe Biden, înainte de negocierile cu Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
Jens Stoltenberg, NATO, summit
Tematic
Ce spune Putin despre divizarea oamenilor, Ucraina și NATO


Загрузка...
Ружье

Focuri trase într-un sat găgăuz: Sunt victime

35
Într-un sat din autonomia găgăuză a avut loc un conflict în urma consumului de alcool: bătaie și focuri de armă.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik, Maxim Topal. O bătaie cu folosirea armei a avut loc în weekend, în satul găgăuz Cotovscoe. Cearta a avut loc între doi localnici, dintre care unul este pădurar.

În urma unui conflict la beție, un bărbat în vârstă de 47 de ani, cu antecedente penale, a atacat un pădurar, care, în scop de autoapărare, a tras cu arma de vânătoare în agresor.

Acesta a fost rănit la picior și a fost transportat de urgență în spitalul raional Komrat. Având în vedere gravitatea rănii, victima a fost transferată la Spitalul de Urgență Chișinău pentru tratament.

Primarul satului Cotovscoe, Gheorghi Palik, a refuzat să dea detalii cu privire la acest caz. În schimb, Nikolai Ormanji, care este deputat al Adunării Populare, a dar jurnaliștilor mai multe detalii despre cele întâmplate în sat. El îi cunoaște bine pe ambii bărbați implicați în conflict.

Guvernatorul Găgăuziei Irina Vlah
© Photo : Пресс-служба Башкана Гагаузии
"Consumul de alcool cauza conflictului. Anterior, cei doi s-au îmbrâncit, ceea ce a și condus la evoluția ulterioară. Am fost la spital cu un singur scop: ca să nu se producă escaladarea conflictului, răzbunare și așa mai departe. Am vorbit cu victima, el a spus că această istorie nu va avea continuare. Nu vrem să se știe în toată țara”, a spus Nikolai Ormanji pentru Sputnik.

Bărbatul rănit a fost operat de urgență.

"Plumbii trași din arma de vânătoare au lovit laba piciorului. Împușcătura i-a zdrobit osul, medicii l-au restabilit, eu eliminat așchii", a declarat Nikolai Ormanji.

Potrivit Direcției de Poliție din autonomia găgăuză, a fost inițiată urmărirea penală pentru acest fapt în temeiul articolului 287, aliniatul 3 al Codului Penal al Republicii Moldova „Huliganism grav” cu utilizarea armelor.

Făptașul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani. Pădurarul ce a tras a fost reținut pentru 72 de ore. Circumstanțele în care a avut loc cazul este cercetat de oamenii legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Autonomia găgăuză, Găgăuzia


Загрузка...
Seismograph

Cutremur important, de mică adâncime, în apropiere de Moldova

0
(reînnoit 13:07 14.06.2021)
Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,1 s-a produs în zona seismică Vrancea. Cutremurul a fost înregistrat, luni, 14 iunie, la ora 12:54. 

CHIȘINĂU, 14 iunie - Sputnik. Luni, la ora 12:54:06, s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea de 3.1, la adâncimea de zece kilometri. 

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 79km E de Brasov, 91km NE de Ploiesti, 103km S de Bacau, 113km V de Galati, 114km NV de Braila, 142km N de Bucuresti, 164km NE de Pitesti, 183km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 206km N de Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Zona seismica Vrancea, Vrancea, cutremur


Загрузка...