Parlamentul Republicii Moldova

Mesajul Zinaidei Greceanîi cu ocazia Zilei Parlamentului

48
(reînnoit 09:14 23.05.2021)
Președintele Parlamentului de legislatura a X-a a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la instituirea Legislativului.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Astăzi se împlinesc 30 de ani de activitate a Parlamentului Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului de legislatură a X-a, Zinaida Greceanîi a transmis un mesaj în care reiterează rolul Parlamentului într-o țară parlamentară cum este Republica Moldova.

„Trei decenii este o perioadă mică pentru istoria mondială, însă una foarte importantă pentru tânărul nostru stat. În acești ani, Republica Moldova a devenit independentă și suverană, a trăit crize economice și politice, a rezistat cataclismelor naturale. Și astăzi continuăm să ne consolidăm statul democratic de drept, să ne întărim sistemul social și cel economic, să ne afirmăm pe plan internațional ca un partener respectabil și credibil. Iar toate acestea se datorează oamenilor noștri, poporului Republicii Moldova a cărui voință exprimăm noi, deputații. De aceea, ziua constituirii Parlamentului este sărbătoarea care ne unește pe toți”, este precizat în mesajul Zinaidei Greceanîi.

Speaker-ul a mai precizat că faptul că cea de-a 30-a aniversare a constituirii Parlamentului Republicii Moldova ne-a găsit într-un nou proces electoral este simbolic, pentru că un scrutin parlamentar, inclusiv anticipat, este parte a proceselor democratice firești, proprii unui stat de drept.

„În calitate de politician și cetățean al Republicii Moldova doresc să avem unitate, înțelegere și respect reciproc și să tindem cu suflet și dedicație pentru scopul comun – bunăstarea țării și tuturor cetățenilor ei”, mai este specificat în mesajul președintelui Parlamentului.

De precizat, acum 30 de ani, a fost adoptată Legea cu privire la schimbarea denumirii statului RSSM în Republica Moldova care prevedea și modificarea denumirii Sovietului Suprem al RSMM în ”Parlamentul Republicii Moldova”. De atunci, anual, pe 23 mai sărbătorim ziua constituirii Parlamentului țării noastre.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Parlamentul RM, parlamentare, parlament

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

78
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

25
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului