Declarații de la Berlin: Germania are interes major în Republica Moldova

132
(reînnoit 15:42 19.05.2021)
Relațiile dintre Republica Federală Germană și Republica Moldova ar putea deveni mult mai strânse în următorii ani.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Germania are un interes major într-o Republica Moldova democrată, stabilă și prosperă. Declarații în acest sens au fost făcute la Berlin de președintele Republicii Federale Germane Frank-Walter Steinmeier, după întrevederea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

„În Germania pledăm la nivel bilateral, dar și la nivel european pentru un sprijin adresat țării dumneavoastră. Ne dorim prietenie, parteneriat între Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a declarat președintele Germaniei. 

Steinmeier a precizat că țara sa a susținut Republica Moldova în obținerea vaccinului prin intermediul platformei COVAX. Ce ține de situația politică din țara noastră, oficialul german a precizat că, la nivel politic, Republica Moldova nu este într-o stare bună. El a amintit și de problema transnistreană. 

„Ce înseamnă problema transnistreană pentru cetățenii țării dumneavoastră știe cel care măcar odată a mers de la Chișinău la Tiraspol. Cel care își aduce aminte de acele obstacole de-a lungul unei astfel de călătorii”, a mai sus președintele german. 

Președintele Maia Sandu a declarat în cadrul briefing-ului de presă că „simbolismul vizitei sale la Berlin este cu atât mai mare cu cât aceasta are loc în timpul pandemiei COVID-19”.

„În Germania sunt în vigoare restricții dure de contact și călătorie. În pofida acestora, suntem aici - și apreciem enorm acest gest de prietenie, interes și solidaritate pentru țara noastră”, a declarat Maia Sandu. 

Președintele a mai spus că cele două state au o agendă în plan bilateral, în context regional și european. Maia Sandu a informat că a discutat cu președintele Germaniei situația politică și de securitate din regiune.

„Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată ea este importantă și pentru Uniunea Europeană, care își dorește pace la frontieră și un dialog constructiv cu țările Parteneriatului Estic și cu Rusia”, a mai spus Maia Sandu.

Șeful statului a menționat că își dorește consolidarea relațiilor economice dintre Germania și Republica Moldova, precizând că Germania este unul dintre partenerii comerciali principali ai țării noastre în Europa.

„Investițiile germane creează mii de locuri de muncă în industrie și agricultură. Suntem pregătiți pentru noi investiții germane. Moldova dispune de personal calificat și ar putea găzdui linii de producție pentru dispozitive și produse medicale destinate pieței europene - o soluție bună pentru producători, care ar reduce astfel costurile de producție și transport”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a precizat că Germania a fost dintotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova. Astfel, Germania sprijină programe de infrastructură, eficiență energetică și dezvoltare locală și regională în comunitățile din Moldova, sprijină reforme importante în economie și sectorul sănătății. În 20 de ani, asistența germană pentru Moldova a depășit 290 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
Maia Sandu
Tematic
Permisele de conducere moldovenești ar putea fi recunoscute în Germania

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

61
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

22
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului