Liberty Summit

Ce i-a spus Procuratura lui Șor după ce acesta a declarat vrea întoarcă miliardul

758
(reînnoit 13:20 19.05.2021)
Procuratura Anticorupție i-ar fi răspuns lui Ilan Șor la solicitările sale privind recuperarea miliardului furat din sistemul bancar.

CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție, după ce Ilan Șor a anunțat pe 27 aprilie că este gata să întoarcă miliardul de dolari care a fost furat din sistemul bancar.

Șor a spus că acționarii băncilor pe care el le reprezintă sunt gată să acopere banii lipsă din sistemul bancar, adică miliardul furat, după care acești acționari sunt gata să recupereze acești bani de la cei care într-adevăr au jefuit sistemul bancar.

Politicianul a stabilit însă și o condiție în schimb - să fie lăsat să revină în țară, să poată să participe la procesele din instanțele de judecată, să participe la anchetă și să nu fie reținut sau arestat de autorități. Recent, avocații lui Ilan Șor ar fi primit un răspuns de la Procuratura Anticorupție. Procurorii au precizat că nu au cum să pună în aplicare planul prezentat de politician. 

"În urma verificărilor conținutului adresării dumneavoastră, constatăm că niciuna nu este suficient de clară și nici precisă, așa cum ați evitat să concretizați în cadrul căreia dintre cele două cauze penale (una aflată la moment în faza de urmărire penală, iar cealaltă, aflată în examinare la Curtea de Apel Cahul) se pretinde să fie recuperat prejudiciul material. (…) În lipsa unor concretizări din partea dvs. Procuratura Anticorupție se află în imposibilitate de a stabili modul de abordare a solicitării abordate", se menționează în scrisoarea Procuraturii Anticorupție.

Ilan Șor a publicat scrisoarea pe pagina sa de Facebook și, în replică, a acuzat procurorii că nu ar fi interesați de returnarea banilor furați din băncile devalizate. 

"Dacă ați fi vrut cu adevărat ca banii sustrași din furtul sistemului bancar să ajungă în bugetul de stat, demult i-ați fi sunat pe avocații mei și ați fi stabilit o întâlnire de 10-15 minute sau ați fi luat legătura cu mine, prin Skype", a declarat Ilan Șor.  

În context, Șor a făcut un apel către șeful statului.

"Mă adresez președintelui Maia Sandu nu în calitate de oponent politic, nu ca unui lider de partid, ci în calitatea sa de șef al statului. Ați declarat întotdeauna că recuperarea miliardului este una dintre prioritățile dumneavoastră. Dacă este într-adevăr așa, atunci de ce permiteți ca propunerea noastră să rămână fără răspuns?", a întrebat Ilan Șor.

Președintele Maia Sandu și reprezentanții Președinției nu au comentat deocamdată acest apel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

758
Tagurile:
Procuratura Strășeni, Procuratura, Ilan Șor, Șor
Tematic
Cum răspunde Banca Națională la cererea avocaților lui Șor
Expert: De ce deputații PSRM și "Șor" au vrut să schimbe componența CC
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

34
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Sebastian Kurz

Cancelarul Austriei: „Pacea în Europa nu este posibilă fără Rusia”

85
(reînnoit 19:54 18.06.2021)
A doua zi după summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden, cancelarul Austriei a apreciat întâlnirea, considerând necesară „menținerea dialogului” și afirmând că pacea în Europa este imposibilă fără Rusia.

BUCUREŞTI, 19 iun – Sputnik, Doina Crainic. Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a apreciat întâlnirea dintre președintele rus și cel american de la Geneva și decizia reluării atribuțiilor ambasadorilor celor două țări.

„Mă bucur de summitul de ieri dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin și de întoarcerea ambasadorilor, ceea ce va deschide căi de dialog între cele două superputeri”, a spus Kurz într-un comunicat pus la dispoziţia Sputnik.

Potrivit cancelarului, şi Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze pe această cale în relațiile sale cu Moscova.

„Este important să menținem dialogul și să urmăm o linie clară în cazul unor dispute, de exemplu în chestiunea drepturilor omului, despre care trebuie, de asemenea, să discutăm. Acest lucru i l-am spus astăzi președintelui Consiliului European, Charles Michel”, a adăugat Kurz.

„Pacea în Europa este posibilă numai cu Rusia, nu [dacă suntem] împotriva ei”, a conchis cancelarul austriac.

Sebastian Kurz declarase anterior, pe 17 aprilie, că Viena este pregătită să organizeze summit-ul dintre Vladimir Putin și Joe Biden. Acesta dezvăluise că se afla deja în contact cu Moscova și Washington pentru a stabili dacă îi va găzdui capitala țării sale, ceea ce ar fi fost „o mare onoare”.

UE și noua sa politică

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a elaborat un raport cu privire la relațiile cu Rusia pentru summitul UE programat pentru 24 și 25 iunie.

Documentul vorbește despre noua strategie a UE pentru Rusia. Aceasta se bazează pe trei „orientări”: represalii, constrângere și dialog. Raportul a fost descris de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova drept „prevalența fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”.

Prima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden, care a avut loc pe 16 iunie la Geneva, a durat 4,5 ore. La finalul summitului, președintele rus a anunțat că s-a convenit începerea consultărilor privind stabilitatea strategică, cele două țări recunoscând responsabilitățile lor la nivel internațional în acest domeniu.

Cei doi președinți au adoptat o declarație comună în care Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă angajamentul față de principiul că nu există câştigător în caz de război nuclear. Acest principiu a fost afirmat de foştii lideri sovietic și american Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în timpul unei întâlniri, tot la Geneva, în 1985.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
Rusia, Sebastian Kurz


Загрузка...
Turismul în Moldova: Tot mai multe perspective de dezvoltare

Turismul în Moldova: Tot mai multe perspective de dezvoltare