Tiraspol

Midrigan: Rusia își dorește soluționarea problemei transnistrene

144
(reînnoit 15:41 18.05.2021)
Problemele cetățenilor din regiunea transnistreană nu vor fi soluționate până când regiunea nu va primi statut juridic.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Acordarea unui statut juridic pentru regiunea transnistreană ar fi una din soluții pentru depășirea multor probleme din regiune. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de juristul Pavel Midrigan.

Rugat să comenteze declarația președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că Rusia susține integritatea teritorială a Republicii Moldova și va contribui la identificarea unei soluții pentru problema transnistreană, expertul a afirmat că Federația Rusă mereu a recunoscut Suveranitatea și Independența Republicii Moldova.

Totodată, el a precizat că încă din 1992 au existat "două condiții preferabile" pentru Federația Rusă în raport cu Republica Moldova legate de reglementarea transnistreană. Prima condiție se referă la statutul juridic acordat Transnistriei. Deși un document care prevede acordarea unui statut special regiunii a fost semnat de președinții de atunci ai celor două state, Mircea Snegur și Boris Elțin, nici până astăzi, regiunea transnistreană nu are un statut juridic.

„În 2005 a fost adoptată o lege care se referă la statutul juridic al regiunii transnistrene. Legea însă a fost adoptată fără consultări cu așa zisa administrație de la Tiraspol. În consecință, ei nu recunosc această Lege. Ea este moartă”, a precizat Midrigan.

A doau condiție formulată de Rusia încă din 1992 în schimbul susținerii unui proiect de reglementare a problemei transnistrene este ca Republica Moldova să nu adere la NATO. 

Expertul este de părere că Federația Rusă își dorește o soluționare pașnică a problemei transnistrene.

„Transnistria este ca o enclavă. Nu poate ieși, nu este recunoscută și nu va fi recunoscută. Vedem toate problemele cu actele, numerele de înmatriculare a autovehiculelor, etc. Locuitorii, inclusiv cetățeni ai Republicii Moldova de pe teritoriul regiunii transnistrene, au probleme”, a mai spus Pavel Midrigan.

Acesta a mai spus că regiunea transnistreană a devenit pentru Federația Rusă o bătaie de cap, or fără susținerea financiară din partea Rusiei, Transnistria ar avea condiții și mai grele de existență.

„O soluționare pașnică ar dezlega mâinile întreprinderilor din regiune, ale cetățenilor din zonă. Ar exista libera circulație. Ar fi și un plus pentru Federația Rusă că, în sfârșit, s-a găsit o soluție”, a precizat expertul.

Midrigan mai spune că autoritățile de la Chișinău nu acordă prea multă atenție acestei chestiuni, astfel Parlamentul de nouă legislatură va trebui să revină la discuții intense pentru soluționarea problemei transnistrene.

„Ne-am bucurat foarte mult când a fost creat formatul 5+2, dar vedem că acesta este mort. Prin urmare fără actorii internaționali, marii actori inclusiv, este foarte complicat de a soluționa problema. Dar Federația Rusă anunță repetat că este gata să înceapă discuțiile”, a mai precizat Pavel Midrigan.

Amintim, în cadrul ceremoniei de acceptare a scrisorilor de acreditare a celor 23 de ambasadori nou-veniți ai statelor străine, inclusiv de la ambasadorul Republicii Moldova în Rusia – Vladimir Golovatiuc, Vladimir Putin a declarat că autoritățile de la Moscova vor continua să contribuie la căutarea unei soluții juste la problema reglementării transnistrene, la încheierea unor acorduri privind statutul special al Transnistriei, garantat în mod fiabil, cu respectarea suveranității și asigurarea integrității teritoriale a Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

144
Tagurile:
relații bune cu federația rusa, Federația Rusă, Statut special, statut juridic, Transnistria
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

45
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

121
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Natalia Caraman și Aurelia Irodoi

De ce unele cupluri decid se căsătorească, iar altele se divorțeze?