Parlamentul Republicii Moldova

Deputat: Parlamentul de legislatura a X-ea va intra cu siguranță în istorie

92
(reînnoit 18:21 14.05.2021)
Parlamentul de legislatura a X-a va ajunge cu siguranță în istorie. De această părere este deputatul socialist Petru Burduja, care susține că într-o perioadă scurtă parlamentarii s-au confruntat cu mai multe situații dificile, inclusiv pandemia.

CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Deputatul socialist Petru Burduja a declarat în cadrul discuțiilor live ce se desfășoară la Centrul de presă Sputnik Moldova că este sigur că Parlamentul care a fost dizolvat va ajunge în istorie. Motivul este că acest Legislativ a reușit să facă față mai multor greutăți.

„Aici o să mă refer la luna iunie 2019, atunci când s-a început etapa de dezoligarhizare a Republicii Moldova, unde s-a găsit putere de a consolida dreapta cu stânga și sa găsit forță, inclusiv sufletească, pentru a face anume acest pas. Acest lucru ne-a reușit în cele din urmă și cunoașteți și care au fost consecințele până la urmă. Păcat că aceste lucruri s-au întâmplat, unele persoane au recurs la niște ambiții sau orgolii mai personalizate la acel moment, care au dus la faptul că a fost demis acel guvern”, a precizat Burduja. 

El a mai spus că și pandemia de COVID-19 a fost o adevărată provocare pentru deputații din legislatura a X-a, pentru că pe umerii lor a căzut o responsabilitate enormă, iar deciziile trebuiau să fie luate prompt și în folosul cetățenilor. 

„A fost perioada martie 2020, atunci când a fost instituită starea de urgență în Republica Moldova, atunci când a fost nevoie iarăși de o forță sufletească, dacă se poate de spus așa, când a început acea perioadă de pandemie și economia a fost oprită pe două luni de zile. Anume acesta a fost un moment crucial, inclusiv și pe platforma comisiei în care activam, pentru că noi conștientizam foarte profund ce înseamnă aceasta și care pot fi consecințele în cazul în care situația poate scăpa de sub control. În pofida acestor lucruri, eu cred că Parlamentul, legislatura a X-a a reușit, chiar și cu anumite critici ale opoziției, dar a reușit să mențină situația sub control și să mergem mai departe”, a menționat deputatul socialist Petru Burduja.

El a precizat că Parlamentul de legislatura a X-a a fost pe post de „pompieri” și a avut drept scop să salveze situația. El a subliniat cât de necesare au fost majorările salariale pentru medicii din prima line, cei care nemijlocit au luptat și continuă să lupte cu ”dușmanul invizibil”.

„Noi conștientizam că doar această măsură poate motiva personalul medical să rămână în sistem, să mențină acest sistem, să facă față la toate provocările, inclusiv la acea dinamică de umplere a spitalelor cu bolnavi și tratarea lor. Această situație era ca pe cântar și aici trebuia numaidecât de identificat soluții. Desigur că atunci când un guvern este profesionist, atunci se găsesc soluții”, a mai adăugat Burduja. 

Amintim că în data de 28 aprilie, șeful statului a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021. Ulterior, CEC a anunțat că pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie vor fi necesare 125 de milioane de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
Parlament, emisiune online, deputat

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

76
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

25
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului