Guvernul

Guvernul a votat bugetul pentru alegerile parlamentare anticipate: Ce sumă s-a alocat

95
(reînnoit 15:44 12.05.2021)
Membrii Guvernului au votat bugetul pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Conform hotărârii, s-a decis alocarea a 70 de milioane de lei, bani ce vor fi luați din fondul de rezervă al Guvernului.

CHIȘINĂU, 12 mai - Spuntik. Miercuri, membrii Guvernului în exercițiu s-au întrunit în ședință pentru a decide suma care ar urma să fie alocată pentru alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc în data de 11 iulie. Este vorba despre 70 de milioane de lei și nu 125 de milioane, așa cum a estimat Comisia Electorală Centrală.

Astfel, Guvernul a recomandat CEC-ului să-și revadă devizul estimativ de cheltuieli pentru a micșora suma anunțată anterior de către membrii Comisiei Electorale Centrale. 

În context, ministrul interimar al Agriculturii a declarat în cadrul ședinței că până a se lua o hotărâre în privința banilor alocați pentru alegeri, au fost discuții aprinse între membrii Guvernului în exercițiu. Mai mult, el a precizat că, în urma alocării celor 70 de milioane de lei pentru alegerile parlamentare anticipate, în fondul de rezervă al Guvernului vor rămâne 28 de milioane de lei. 

Totodată, și ministrul interimar al Justiției și-a expus opinia în raport cu hotărârea luată de Guvern. 

„Din punct de vedere politic, eu salut că s-a găsit o soluție adecvată pe de o parte să nu blocăm procesul de organizare a alegerilor anticipate, dar pe de altă parte să ne asigurăm că bani în fondul de rezervă rămân, astfel încât să putem interveni în situații urgente, așa cum ele ar putea să apară în condițiile în care Republica Moldova se află încă în stare de pandemie”, a menționat ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi. 

Premierul interimar a menționat că dacă suma alocată nu va fi suficientă, atunci membrii Guvernului se vor întruni din nou în ședință și vor căuta surse suplimentare pentru ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare fără probleme. 

Menționăm că miercuri, 12 mai, membrii Guvernului s-au întrunit în ședință în format clasic și nu online așa cum se făcea până acum. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată de la începutul pandemiei. 

Amintim că în data de 28 aprilie, șeful statului a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021. Ulterior, CEC a anunțat că pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie vor fi necesare 125 de milioane de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
CEC, bani, alegeri parlamentare anticipate, alegeri parlamentare, Guvern
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (54)
Parlamentul

La ce ar trebui se aștepte moldovenii după alegerile din 11 iulie

98
(reînnoit 18:02 13.06.2021)
Fostul primar al Chișinăului a explicat cum să ne dăm seama care dintre promisiunile făcute de politicieni în cursa preelectorală sunt reale și care sunt vorbe goale.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Cetățenii Moldovei sunt copleșiți de așteptări în contextul viitoarelor alegeri anticipate. Cum să înțelegem unde este minciună în promisiunile politicienilor și unde este adevăr? I-am pus această întrebare în studioul Sputnik Moldova fostului primar general al Chișinăului, ex-deputatului Serafim Urechean.

"Are loc o luptă acută. Unele partide oferă ceva real, dar există foarte mult romantism care nu este susținut de practica în politica moldovenească, precum și de activitatea parlamentară, guvernamentală și de stat. Oamenii care se descurcă un pic în asta, văd imediat falsul, promisiuni deșarte sau vorbărie goală. Poți promite multe, dar trebuie să te uiți în buzunar. În buzunarul tău, al statului", a spus fostul primar al Capitalei.

Politicianul a amintit de asemenea de cuvinte și expresii ne la locul lor care sunt scăpate în timpul campaniilor electorale.

Un astfel de exemplu au fost câteva fraze aruncate în cursa prezidențială din 2020, care „au schimbat părerile  a foarte mulți oameni”.

"Cred că acum este încă foarte devreme să facem o evaluare a rezultatelor votului. Acest lucru ca fi mai mult sau mai puțin vizibil cu o săptămână-două înainte de 11 iulie. Deoarece chestiunea este decisă practic în ultima săptămână înainte de ziua votării", a conchis interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
așteptări, alegeri parlamentare anticipate
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Ceban: Cum vor afecta alegerile anticipate prețurile la gazele naturale
Blocul PSRM-PCRM: Șansele în alegerile parlamentare


Загрузка...

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

105
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...
Au fost lansate punctele mobile de vaccinare

Unde se află astăzi troleibuzul și autobuzul în care te poți vaccina