Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Expert, despre cel mai periculos rival al PSRM la anticipate

1080
,
Partidul condus de Renato Usatîi este unul dintre cei mai periculoși rivali politici pentru Partidul Socialiștilor, crede comentatorul politic Roman Mihăeș.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Săptămâna trecută, în Republica Moldova a început să se contureze o coaliție între Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor. Un astfel de pas strategic a fost făcut pentru ca aceste două formațiuni, care urmează să meargă la alegerile parlamentare anticipate în cadrul unui bloc electoral, să obțină cât mai multe voturi posibil pe flancul politic de centru-stânga. Între timp, unul dintre cei mai periculoși rivali ai socialiștilor la aceste alegeri este Partidul Nostru, care este condus de actualul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi.

Cum va evolua această bătălie a „titanilor” de centru-stânga a analizat și comentat în studioul Sputnik Moldova, comentatorul politic Roman Mihăieș. 

„Socialiștii, din câte înțeleg eu, au început un „bombardament” politic împotriva partidului lui Renato Usatîi. Ei vor lovi „cu toate armele” în punctele vulnerabile, care vor contribui la o scădere a rezultatului electoral al lui Usatîi. Inclusiv și faptul că acesta a ajutat-o pe Maia Sandu să învingă în turul doi al alegerilor prezidențiale", a precizat Mihăeș. 

Potrivit expertului, Usatîi are propriul său electorat care este unul anti-sistem, care constituie aproximativ 17 la sută. Mihăieș spune că acești indicatori vorbesc despre rating-ul politicianului și nu despre partidul care stă în spatele său. Potrivit calculelor expertului, Partidul Nostru ar putea acumula în cadrul alegerilor parlamentare anticipate aproximativ 7-8 la sută din voturi, ceea ce oferă partidului un prag de trecere.

„Chiar și în condiții de concurență dură, acest partid se poate baza pe 110-120 de mii de alegători. Au un sprijin electoral puternic în nordul țării", a adăugat Mihăieș.

În ceea ce privește socialiștii, expertul le-a recomandat să ia măsuri care să nu le permită să facă greșeli în timpul campaniei electorale, care ar putea afecta rezultatul final al votului alegătorilor care își vor exprima voința în favoarea PSRM.

Amintim, ieri, 11 mai, Comitetul Central al Partidului Comuniștilor s-a întrunit în ședință pentru a discuta dacă acceptă sau nu să creeze un bloc comun cu socialiștii și să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate.

PCRM a acceptat propunerea socialiștilor în acest sens și acum urmează să se treacă de la etapa consultărilor la formatul negocierilor cu PSRM. Dacă se va ajunge la un numitor comun în cadrul tratativelor, va fi anunțată ulterior crearea blocului pentru alegerile anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1080
Tagurile:
Alegeri Corecte, Alegeri eşuate, Alegeri noi
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (56)
Joe Biden

Ce a declarat Biden după întâlnirea cu Putin

166
După întâlnirea de la Geneva cu Vladimir Putin, care a durat în jur de trei ore și jumătate, Joe Biden a declarat că nu este momentul pentru un alt război rece și că agenda sa nu este împotriva Rusiei.

CHIȘINĂI, 16 iun – Sputnik. Descriind întâlnirea în ansamblu, președintele SUA a arătat că a făcut ceea ce „a venit să facă”, menționând că aceasta a fost realizată într-un mod „pozitiv”, relatează Sputnik.

”Nu au fost adoptate măsuri stridente”, a menționat el. "Unde nu am fost de acord, eu nu am fost de acord, am afirmat unde era cazul. Unde nu a fost el de acord, a spus acest lucru. Dar nu s-a făcut într-o atmosferă exagerată", a explicat Biden.

Oricât de pozitiv ar fi fost summitul de la Geneva, Biden a subliniat că, deși „nu a fost un moment kumbaya”, este „clar că nu e momentul pentru un alt război rece”.

"(Putin) nu vrea (un alt Război Rece), nu cred", a mai spus Biden.

Biden nu este împotriva Rusiei

Joe Biden le-a mai declarat reporterilor după summitul cu Vladimir Putin că agenda administrației sale este orientată către poporul american, subliniind că „nu este împotriva Rusiei”.

I-am spus președintelui Putin că agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Ea este în favoarea poporului american”, a declarat Biden, adăugând că eforturile sale se concentrează asupra combaterii COVID-19, reconstruirii economiei SUA și consolidării legăturilor cu aliații.

„I-am spus, de asemenea, că niciun președinte al Statelor Unite nu ar putea menţine încrederea poporului american dacă acesta nu ar vorbi în apărarea valorilor noastre democratice”, a adăugat Biden, citat de Sputnik News.

„Drepturile omului vor fi întotdeauna pe agendă, i-am mai spus lui (Putin). Nu este vorba doar de a atrage atenţia Rusiei când încalcă drepturile omului, ci de cine suntem. Cum aș putea fi președintele Statelor Unite și să nu vorbesc împotriva încălcării drepturilor omului?”, a adăugat liderul american.

Alte subiecte ale discuţiei, a precizat Buden, au fost Siria, Iranul, Belarusul și eforturile de a împiedica reapariția militanților teroriști în Afganistan, în timp ce trupele americane își continuă retragerea, care se așteaptă să se încheie până la a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

166
Tagurile:
Geneva, summit, Biden, Putin
Tematic
Putin și Biden s-au înțeles: Ambasadorii rus și american revin la misiunile diplomatice


Загрузка...

Declarație comună a președinților Putin și Biden după summitul de la Geneva

100
(reînnoit 23:50 16.06.2021)
Liderii celor două țări au anunțat în cadrul unei declarații comune lansarea unui dialog complex privind stabilitatea strategică.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Vladimir Putin și Joe Biden au emis o declarație comună în urma discuțiilor de la Geneva. Ea este consacrată problemelor de stabilitate strategică, comunică RIA Novosti.

„Rusia și Statele Unite au demonstrat că, chiar și în perioade de tensiune, sunt capabili să facă progrese în realizarea obiectivelor comune pentru a asigura previzibilitatea în sfera strategică, pentru a reduce riscurile conflictelor armate și amenințarea unui război nuclear”, este menționat în document.

Drept exemplu al unei astfel de abordări este adusă extinderea recentă a Tratatului START III.

„Astăzi ne reafirmăm aderarea la principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și acesta nu trebuie declanșat niciodată”, se arată în declarația comună.

Liderii celor două țări au anunțat lansarea unui dialog complex privind stabilitatea strategică, care ar trebui să pună bazele viitorului control al înarmărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
declarație, Biden, Putin
Tematic
Primele declarații ale lui Putin după summit: Cum a apreciat negocierile


Загрузка...
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora