Guvernul

Va da sau nu Guvernul bani pentru alegerile anticipate

146
(reînnoit 11:23 07.05.2021)
Suma solicitată de CEC pentru scrutinul din 11 iulie este exagerată, iar în Fondul de Rezervă a Guvernului nu sunt nici 100 de milioane de lei, anunță prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Suma de 125 de milioane de lei solicitată de Comisia Electorală Centrală pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate este prea mare. În Fondul de Rezervă nu există suficienți bani pentru asta, iar Ministerul Finanțelor încearcă să identifice fonduri pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul unei emisiuni televizate. Ciocoi spune că săptămâna trecută, pe 30 aprilie, a avut o întâlnire cu președintele și secretarul CEC în cadrul căreia a convenit cu Dorin Cimil ca devizul de cheltuieli să fie revizuit. 

„În Vinerea Mare, ora 14.00, la Guvern am avut o întâlnire cu președintele CEC, Dorin Cimil și cu secretarul Comisiei Electorale. Specific, ora 14.00, pentru că la 16.00 urma să aibă loc ședința Comisiei în cadrul căreia să fie adoptat devizul de cheltuieli pentru campania electorală. În cadrul acelei întâlniri am convenit cu domnul Cimil să amâne ședința respectivă a CEC, rugându-l respectuos să ne lase timp pentru a identifica posibilele surse de suplinire a capacităților financiare ale Guvernului, să ne putem da seama real cât putem oferi. CEC, la rândul lor, să revizuiască devizul de cheltuieli în sensul diminuării costurilor pentru a ajunge la un compromis”, a precizat premierul interimar. 

Potrivit lui Ciocoi, în urma discuțiilor s-a stabilit ca CEC să ofere timp Guvernului ca până în ziua de marți, 4 mai, să identifice resursele necesare pentru scrutin. Iar ședința CEC în care urma să anunțe devizul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor să fie amânată pentru ziua de miercuri. 

„Mare mi-a fost mirarea când, în seara zilei de vineri, 30 aprilie, aflu că, contrar înțelegerilor noastre, CEC a și aprobat devizul de 125 de milioane de lei. Guvernul poate transfera banii către CEC exclusiv din Fondul de Rezervă a Guvernului. La ora actuală, în Fondul de rezervă sunt 98 de milioane de lei”, a mai spus Ciocoi.  

Șeful interimar al Executivului spune că nu poate lăsa Guvernul cu zero lei în Fondul de Rezervă, sursă de unde se alocă bani inclusiv în cazul unor calamități naturale, avarii sau alte situații excepționale. Astfel, premierul interimar a venit cu solicitarea la CEC ca Guvernul să transfere o primă tranșă în volum de 50 maxim 60 de milioane de lei, pentru a da posibilitatea Comisiei să înceapă organizarea alegerilor, iar între timp să mai fie suplimentat Fondul de Rezervă, după care banii să fie transferați către CEC. Propunerea lui Ciocoi nu a fost acceptată de președintele CEC, Dorin Cimil. Aureliu Ciocoi a precizat că președintele CEC a declarat că vrea ca Guvernul fie să transfere suma integrală, fie deloc. 

„Am solicitat Ministerului Finanțelor să încerce să identifice resurse pentru a suplini Fondul de Rezervă, dar nu în sensul de a acoperi integral suma cerută de CEC. Am impresia că suma de 125 de milioane de lei care a fost solicită este exagerată”, a mai spus prim-ministrul interimar. 

El mai afirmă că pentru scrutinul prezidențial din 2020, organizat în două tururi au fost cheltuiți 165 de milioane de lei. În context, premierul i-a propus președintelui Comisiei Electorale că să reducă suma pentru alegerile parlamentare anticipate la 80 de milioane de lei. Șeful Executivului mai spune că Ministerul Finanțelor, revizuind devizul prezentat de CEC, a constatat că, din cele 125 de milioane declarate, 72 de milioane constituie salariile membrilor CEC, a birourilor electorale, bani care pot fi achitați ulterior. Ciocoi a precizat că în acest caz Guvernul va oferi garanție că această sumă va fi rambursată ulterior, când va fi ales Parlamentul și când va fi numit un Guvern cu mandat deplin, iar noua guvernare va putea rectifica Legea Bugetului. 

În cazul în care Guvernul nu va aloca bani pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea chema din nou oamenii la proteste în stradă. Totodată, președintele Maia Sandu a precizat astăzi pentru presă că Guvernul este obligat să identifice și să ofere banii solicitați de CEC pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
parlamentară CEC, președintele CEC, Ziua alegerilor, alegerilor
Tematic
Astăzi începe perioada electorală pentru alegeri: Iată calendarul acțiunilor
Ce tactică vor adopta în alegeri PAS și alte partide – expert
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

13
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Sebastian Kurz

Cancelarul Austriei: „Pacea în Europa nu este posibilă fără Rusia”

81
(reînnoit 19:54 18.06.2021)
A doua zi după summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden, cancelarul Austriei a apreciat întâlnirea, considerând necesară „menținerea dialogului” și afirmând că pacea în Europa este imposibilă fără Rusia.

BUCUREŞTI, 19 iun – Sputnik, Doina Crainic. Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a apreciat întâlnirea dintre președintele rus și cel american de la Geneva și decizia reluării atribuțiilor ambasadorilor celor două țări.

„Mă bucur de summitul de ieri dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin și de întoarcerea ambasadorilor, ceea ce va deschide căi de dialog între cele două superputeri”, a spus Kurz într-un comunicat pus la dispoziţia Sputnik.

Potrivit cancelarului, şi Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze pe această cale în relațiile sale cu Moscova.

„Este important să menținem dialogul și să urmăm o linie clară în cazul unor dispute, de exemplu în chestiunea drepturilor omului, despre care trebuie, de asemenea, să discutăm. Acest lucru i l-am spus astăzi președintelui Consiliului European, Charles Michel”, a adăugat Kurz.

„Pacea în Europa este posibilă numai cu Rusia, nu [dacă suntem] împotriva ei”, a conchis cancelarul austriac.

Sebastian Kurz declarase anterior, pe 17 aprilie, că Viena este pregătită să organizeze summit-ul dintre Vladimir Putin și Joe Biden. Acesta dezvăluise că se afla deja în contact cu Moscova și Washington pentru a stabili dacă îi va găzdui capitala țării sale, ceea ce ar fi fost „o mare onoare”.

UE și noua sa politică

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a elaborat un raport cu privire la relațiile cu Rusia pentru summitul UE programat pentru 24 și 25 iunie.

Documentul vorbește despre noua strategie a UE pentru Rusia. Aceasta se bazează pe trei „orientări”: represalii, constrângere și dialog. Raportul a fost descris de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova drept „prevalența fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”.

Prima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden, care a avut loc pe 16 iunie la Geneva, a durat 4,5 ore. La finalul summitului, președintele rus a anunțat că s-a convenit începerea consultărilor privind stabilitatea strategică, cele două țări recunoscând responsabilitățile lor la nivel internațional în acest domeniu.

Cei doi președinți au adoptat o declarație comună în care Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă angajamentul față de principiul că nu există câştigător în caz de război nuclear. Acest principiu a fost afirmat de foştii lideri sovietic și american Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în timpul unei întâlniri, tot la Geneva, în 1985.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
Rusia, Sebastian Kurz


Загрузка...