Dominic Raab

Demers periculos și ipocrit  al Marii Britanii împotriva Rusiei și Chinei

222
Principalul partener al SUA în Europa încearcă să facă un demers ipocrit împotriva celor două superputeri ale Estului, punând în pericol stabilitatea lumii.

BUCUREȘTI, 4 mai  - Sputnik. O știre transmisă de agențiile internaționale anunță că azi, în cea de-a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din G7, care are loc la Londra, Marea Britanie va încerca să convingă țările Grupului să achieseze la ”acţiuni decisive, menite să

protejeze democraţiile împotriva ameninţărilor globale, cum ar fi cele reprezentate de China şi Rusia”.

Agerpres arată că ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, ”va conduce discuţii pe tema ameninţărilor la adresa democraţiei, libertăţilor şi a drepturilor omului”.

”Preşedinţia britanică a G7 este o oportunitate de a reuni societăţi deschise şi democratice şi de a demonstra unitate într-un moment în care aceasta este foarte necesară pentru a aborda provocările comune şi ameninţările în creştere”, a transmis Dominic Raab într-un comunicat.

Desigur, decizia Marii Britanii este în primul rând de o maximă ipocrizie, pentru că vine din partea celui mai important stat colonialist din istorie – și care are cele mai mari venituri din neocolonialismul la care supune, prin varii metode, foste state ocupate cu forța armelor.

De asemenea, acuzațiile formulate până acum împotriva Rusiei și Chinei NU au fost niciodată probate – ci au rămas la stadiul de alegații, bazate pe manipularea mediatică.

Desigur, în contextul actual, Londra face și jocul administrației Biden, iar atât SUA cât și Marea Britanie sunt interesate de blocarea unor investiții chineze și a conductei ruse de gaze Nord Stream 2, demersuri care pun în pericol stabilitatea unor state care se bazează pe respectivele colaborări economice și energetice. 

”Această primă întâlnire cu prezenţă fizică după doi ani este privită de Marea Britanie ca o şansă de a consolida sprijinul pentru sistemul internaţional bazat pe reguli într-un moment în care consideră că influenţa economică a Chinei şi activitatea periculoasă a Rusiei ameninţă să o submineze”, transmite sursa citată.

În acest sens, în partea a doua a zilei discuţiile se vor concentra asupra Rusiei, ”inclusiv din perspectiva unui răspuns la manevrele trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina”, dar şi la situația lui Aleksei Navalnîi, precum și ”o unitate comună care să abordeze şi să contracareze dezinformarea şi propaganda promovate de Rusia”, după cum a declarat ministrul britanic de Externe.

De menționat că azi, la ședința G7 de azi sunt invitați și miniştri din Australia, India, Africa de Sud şi Coreea de Sud.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

222
Tagurile:
China, Rusia, G7, Marea Britanie
Tematic
Asul din mâna Rusiei în conflictul cu Occidentul
Kremlinul: Rusia nu va tolera ceea ce se întâmplă în Cehia
Aleksandr Lukașenko

Lukașenko: Organizăm noi alegeri dacă SUA vor proceda la fel

104
(reînnoit 19:54 07.05.2021)
Președintele Belarusului se declară dispus să organizeze noi alegeri prezidențiale, însă odată cu declanșarea noilor alegeri prezidențiale în SUA.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. Republica Belarus este gata să desfășoare alegeri prezidențiale anticipate, însă în paralel cu noi alegeri prezidențiale în SUA, a declarat vineri liderul belarus, Aleksandr Lukașenko.

Пресс-служба президента Республики Беларусь

“Sunt pentru. V-o spun public. Sunt pentru alegeri, pe care ei (Occidentul n.r.) le cer. Voi trece peste tot, peste faptul că suntem independenți, suverani. Sunt gata. În paralel cu americanii. Americanii să-și declanșeze alegeri anticipate, iar noi le vom declanșa în aceeași zi în Belarus”, a declarat Lukașenko, citat de Sputnik Belarus.

Președintele belarus a amintit cum a decurs campania electorală în SUA: “oamenii au votat prin poștă, buletinele cu semnăturile pentru Donald Trump erau aruncate la gunoi”. În opinia lui Lukașenko, aceste fapte trebuie prezentate întregii lumi.

“Și-au șters picioarele de președintele în exercițiu. Până în ziua de azi nu-i permit să se exprime pe Twitter. L-au blocat atunci. Despre ce acces la mijloacele de informare în masă poate fi vorba?”, se întreabă Lukașenko.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
SUA, Belarus, alegeri, Lukașenko
Tematic
Lukașenko a dezvăluit detaliile tentativei de lovitură de stat


Загрузка...
Сергей Викторович Лавров

Lavrov: Vestul vrea impună un totalitarism în relațiile internaționale

59
Occidentul încearcă să impună o formă de totalitarism în sfera relațiilor internaționale, susține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Moscova consideră inacceptabile tentativele de impunere a totalitarismului în problemele internaționale ale SUA și UE, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei ședințe online a Consiliului de Securitate al ONU.

Un exemplu al unor astfel de acțiuni, potrivit oficialului rus, sunt sancțiunile unilaterale ilegale, “care sunt introduse fără niciun fel de temei juridic internațional”.

“În condițiile de pandemie, astfel de restricții reduc capacitățile unui șir de state în curs de dezvoltare de contracarare a răspândirii infecției”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Potrivit lui Lavrov, țările din Occident încearcă să împiedice formarea unei lumi policentrice. În acest sens, “este promovată concepția așa-numitei “ordini bazate pe reguli”, concepute ca una care substituie dreptul internațional.

Aceste reguli sunt elaborate în cercuri restrânse, iar apoi impuse tuturora, a subliniat ministrul rus.

“Rusia îndeamnă toate statele să urmeze obiectivele și principiile Cărții ONU, în construirea politicii lor externe, asigurând respectul față de egalitatea suverană a statelor, neamestecul în problemele interne, reglementarea disputelor prin mijloace politico-diplomatice, renunțarea la amenințările cu forța sau aplicarea ei”, a declarat Lavrov.

El a subliniat că Moscova consideră nocive orice acțiuni care ocolesc Carta ONU, îndreptate spre uzurparea procesului de luare a deciziilor.

“Occidentul nu mai este preocupat de normele dreptului internațional și acum cere tuturora să respecte regulile și ordinea stabilită de ei”, a conchis ministrul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Serghei Lavrov


Загрузка...
Restaurant

HoReCa vine cu o nouă solicitare către autorități: Ce măsuri vrea fie întreprinse

0
(reînnoit 09:14 08.05.2021)
Odată cu scăderea numărului de infectări în Capitală, cei din HoReCa susțin că este inoportun să fie menținute restricțiile legate de programul de activitate a localurilor și vin cu unele solicitări către autorități. 

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova a decis să-i solicite Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău că să anuleze unele restricții legate de pandemie și să le permită celor din HoReCa să activeze în regim normal.

În solicitare se menționează că odată cu scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus în Capitală este inoportun ca unele măsuri să fie menținute, astfel se cere scoaterea restricției cu privire la programul de activitate a unităților de alimentație publică în municipiul Chișinău, permiterea desfășurării evenimentelor festive cu caracter unic până în 50 persoane și permiterea activității teraselor de vară din municipiul Chișinău, conform schemelor de amplasare din anul trecut, în lipsa unui regulament în vigoare.

„Menționăm că anterior, aceste restricții au fost impuse la finele lunii noiembrie 2020 de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, atunci când situația epidemiologică din țară era alarmantă, înregistrând zilnic peste 1 200 cazuri de COVID-19. În municipiul Chișinău, în ultima lună se atestă sub 100 cazuri pe zi”, se mai menționează în postarea de pe Facebook a Asociației „MĂR”. 

Precizăm că în data de 30 aprilie, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință pentru a impune noi măsuri privind noul coronavirus. Astfel, activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor, karaoke, baruri și a altor ringuri de dans rămâne a fi sistată. Totodată, restaurantele și cafenelele își pot desfășura activitatea de la ora 07:00 până la 22:00. În decizia CESP a municipiului Chișinău se mai menționează că nunțile, cumetriile, dar și alte evenimente festive sunt interzise.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
restaurante, COVID-19, restricții, HoReCa


Загрузка...