Vladimir Voronin

Comuniștii vin cu acuzații dure la adresa Maiei Sandu și a Curții Constituționale

388
(reînnoit 17:39 29.04.2021)
PCRM s-a pronunțat pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dar precizează însă că nu cu prețul încălcării legii, a Constituției și neglijarea vieții și sănătății cetățenilor. Asta este reacția Partidul Comuniștilor din Moldova cu privire la scrutin.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Între-un comunicat de presă, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a venit cu o reacție privind organizarea scrutinului anticipat. Reprezentanții PCRM susțin că s-au pronunțat de mai multe ori pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate, însă nu cu prețul încălcării legii, a Constituției și prin neglijarea vieții și sănătății cetățenilor.

"Moldova continuă să fie un stat capturat. De data aceasta, cei care au luat-o în captivitate sunt judecătorii Curții Constituționale, în frunte cu Domnica Manole, precum și președintele neconstituțional Maia Sandu. E evidentă o înțelegere antistatală", se menționează în comunicat.

Mai mult, PCRM consideră că Înalta Curtea nu este funcțională și nu are dreptul să ia niciun fel de decizii. În acest sens comuniștii adus și propriile argumente: 

"Curtea Constituțională se compune din 6 judecători. În cazul încetării mandatului (deces) unuia dintre membrii Curții Constituționale, locul vacant trebuie să fie completat prin numirea altui judecător timp de 18 zile. Astfel, începând cu 8 februarie, 2021, Curtea Constituțională nu este funcțională și nu are dreptul să ia hotărâri. Și anume această tărăgănare a procesului de formare a unei noi componențe a Curții constituie un indiciu direct al înțelegerii între Sandu și Manole și al presiunii asupra Consiliului Suprem al Magistraturii, care este obligat să delege al șaselea judecător în componența Curții Constituțională", mai spun comuniștii.

De asemenea, membrii PCRM au criticat și decizia Înaltei Curți prin care s-a recunoscut drept neconstituțională anularea parțială a deciziei Parlamentului privind numirea Domnicăi Manole în calitate de judecător. Asta pentru că Manole a participat la ședința în cadrul căreia s-a hotărât chestiunea ei personală, iar acesta ar fi un indiciu evident al conflictului de interese. Ei mai spun că membrii Curții Constituționale pot doar să suspende unele hotărâri, dar nu să le anuleze. 

"Anularea sau modificarea constatării Curții Constituționale e obligat s-o facă organul care a adoptat respectivul act normativ. Ceea ce nu s-a făcut în raport cu hotărârea Parlamentului Republicii Moldova cu privire la declararea Stării Excepționale în legătură cu pandemia de coronavirus. Deci, reiese că, prin decizia Curții Constituționale, Starea Excepțională a fost suspendată, ci nu anulată. Hotărârea de a o anula o poate lua în exclusivitate Parlamentul Republicii Moldova", susține PCRM. 

Totodată, comuniștii spun că președintele țării, Maia Sandu, s-a grăbit să semneze decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului în condițiile în care starea excepțională nu este anulată de către Parlament, ci doar suspendată prin hotărârea Curții Constituționale. De asemenea, șeful statului ar fi trebuit inițial să consulte din nou fracțiunile parlamentare în ceea ce privește dizolvarea Legislativului, consideră PCRM.

"Este evident faptul că niciun fel de decizii ale președintelui neconstituțional și ale Curții Constituționale nefuncționale nu sunt în stare să stopeze pandemia, dar lor nu le pasă de viața și sănătatea cetățenilor. Cu atât mai mult cu cât luarea unei asemenea decizii în ajunul principalei sărbători creștine ridică toate restricțiile antiepidemice. Această iresponsabilă hotărâre va rezulta noi jertfe în rândul cetățenilor țării noastre și anularea tuturor acelor măsuri de susținere a populației și a agenților economici, care au fost luate în legătură cu pandemia", mai spun comuniștii.

Nici Maia Sandu, nici reprezentanții Curții Constituționale nu au comentat deocamdată aceste acuzații. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

388
Tagurile:
Acuzații dure, acuzații, PCRM
Tematic
Voronin spune dacă PCRM va participa la alegeri parlamentare anticipate
PCRM: Ce a greșit Igor Dodon și ce are de făcut Maia Sandu

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

92
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

29
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului