Igor Dodon

Participă sau nu PSRM la alegeri parlamentare anticipate: Ce a decis fracțiunea

281
(reînnoit 15:52 29.04.2021)
Socialiștii au decis dacă participă sau nu în alegerile parlamentare anticipate anunțate pentru 11 iulie, după ce actualul Legislativ a fost dizolvat.

​​CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Partidul Socialiștilor va participa la alegerile anticipate din 11 iulie curent, anunță liderul formațiunii, Igor Dodon, pe canalul său de telegram. Decizia a fost luată astăzi, 29 aprilie, în cadrul ședinței fracțiunii.   

„Am decis că Partidul Socialiștilor merge la alegeri, cu toate că aceste alegeri ar fi fost mai potrivite toamna, când riscurile pentru cetățeni ar fi fost considerabil mai reduse. În perioada următoarelor luni Moldova încă se află sub pericolul creșterii masive a numărului de infectări cu COVID-19, mai ales după anularea Stării de Urgență, iar criza economică și socială se poate aprofunda, din cauza lipsei unui Parlament și a unui Guvern pe deplin responsabil”, scrie Dodon.

El spune că dizolvarea actualului Legislativ a fost semnată într-un moment nepotrivit, astfel un și de proiecte sociale nu mai pot fi examinate și adoptate.

Printre acestea, fostul președinte amintește de majorarea cu 40 la sută a salariilor pentru medici, achitarea restanțelor pentru patru luni a remunerării muncii angajaților Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova”, anularea examenelor de bacalaureat, subvenționarea asociațiilor obștești naționale ale persoanelor cu dizabilități, compensarea biletelor de tratament pentru veterani și alte proiecte.

Amintim, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale hotărârea Guvernului prin care a propus și hotărârea Parlamentului prin care a instituit stare de urgență până la 31 mai. Ulterior, președintele Maia Sandu a anunțat că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea vor avea loc în vara acestui an, pe 11 iulie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

281
Tematic
Socialiștii au venit cu o reacție după decizia CC de anulare a stării de urgență
Vladimir Putin

Putin: Rusia nu-și impune niciodată voința altor state

3
Rusia este dispusă să participe pe picior de egalitate la soluționarea problemelor globale și regionale, a declarat Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. Rusia nu-și dictează niciodată voința altor state și este gata să participe pe picior de egalitate la rezolvarea problemelor globale și regionale, folosind metode politice și diplomatice, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul Conferinței de la Moscova privind securitatea internațională.

"Nu dictăm niciodată voința noastră altor țări. Suntem pregătiți să participăm pe picior de egalitate, folosind metode politice și diplomatice, la rezolvarea problemelor globale și regionale, să extindem cooperarea creativă cu toate țările", a spus Putin în mesajul său de salut către participanții la ca de-a IX-a Conferință de la Moscova privind securitatea internațională.

Conferința are loc la Moscova în perioada 22-24 iunie. Acesta este un forum anual care reunește reprezentanți ai ministerelor apărării, organizațiilor internaționale și experți neguvernamentali, în căutarea de răspunsuri la întrebări cheie de securitate la nivel mondial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
securitate internaţională, Rusia, Putin
Tematic
Putin: SUA au organizat lovitura de stat în Ucraina în 2014


Загрузка...
Parlamentul Republicii Moldova

31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: Mesajul președintelui Parlamentului

43
(reînnoit 09:05 23.06.2021)
Miercuri, 23 iunie, se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Anual, în data de 23 iunie este marcată Ziua Suveranității. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova de legislatura a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

Asta prevedea supremația legilor în RSS Moldova asupra celor unionale și dreptul suveran de a stabili relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care până astăzi este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

„Suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetățeni, niciun partid politic sau o organizație obștească, nicio altă formațiune, nicio persoană particulară nu poate să-și asume dreptul de a exercita suveranitatea”, se menționează în Declarația de Suveranitate. 

Muzeul Parlamentului găzduiește o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

În context, președintele Parlamentului Republicii Moldova a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor. Zinaida Greceanîi le-a urat tutor curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării. 

„Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viață, libertate și prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura și tradițiile milenare ale poporului nostru”, a menționat președintele Parlamentului. 

Șeful Legislativului a mai remarcat că prin adoptarea Declarației de Suveranitate țara noastră a devenit un stat independent și că acest document a stat la temelia elaborării Constituției. În context, Greceanîi a îndemnat cetățenii să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Parlament, suveranitate națională, Declarație


Загрузка...