Alexandru Muravschi

Muravschi: În ce mod politicienii moldoveni distrug relațiile cu Rusia și UE

111
Confruntarea și dualitatea din politica moldovenească nu prevestește nimic bun pentru cetățenii țării. Unii politicieni continuă să susțină alinierea la valorile occidentale și europene, alții susțin apropierea de Rusia. Cu ce se va încheia totul?

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Motivul pentru care puterea de la Chișinău reușește să sfâșie țara este dependența financiară a Moldovei atât de UE, cât și de Rusia. Cu alte cuvinte, după proclamarea Declarației de Independență a Moldovei din 27 august 1991, nimic nu mai depindea de noi, dar ca stat am devenit dependenți.

Asta a declarat economistul, fost viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova Alexandru Muravschi în studioul Sputnik Moldova. Potrivit lui, viitorul Moldovei depinde în mod direct de ce politică vor urma politicienii de la Chișinău și cât timp vor lupta între ei.

"Tendințele negative pot apărea pe piața rusă, deoarece importul fără taxe, care era valabil până la 31 martie 2021, s-a încheiat, dar nu există un nou acord cu Rusia. Dacă Rusia îl extinde, atunci totul va fi bine. Dacă nu, situația se va înrăutăți", a spus Muravschi.

Potrivit expertului, sunt foarte multe nuanțe în situația actuală. Dacă câștigă o tabără politică, legăturile cu Rusia se vor deteriora. Mai ales dacă acești politicieni încep să joace războaie diplomatice sau declară sancțiuni.

"Sperăm că vor fi suficient de inteligenți pentru a nu face acest lucru. Deși nu suntem noi cei care decid, după cum știți. Dacă vor acționa corect, atunci totul va fi bine", a remarcat fostul viceprim-ministru.

Dacă cealaltă parte câștigă și începe să-și urmeze propria linie, atunci vor începe problemele cu finanțarea din Occident și Uniunea Europeană, este convins economistul. De aceea în Moldova este nevoie de forțe politice echilibrate care vor lua decizii corecte, a adăugat Muravschi.

"Această luptă trebuie oprită, altfel vom umfla această bulă până va izbucni. Deocamdată, fie ne vom rupe în sfârșit fața, fie vom începe să înțelegem că trebuie să avem creier", a rezumat interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
Rusia, UE, politic
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)
Tematic
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra mandatului Domnicăi Manole
Curtea Constituțională

PSRM contestă legea prin care s-au acordat garanții de stat în urma furtului miliardului

33
PSRM a sesizat CC privind constituționalitatea legii din 2014, în urma căreia s-au acordat garanții de stat ce au dus la Furtul Miliardului.

CHIȘINĂU, 18 iunie - Sputnik. Deputații PSRM au semnat, astăzi, o adresare la Curtea Constituțională pentru a cere controlul constituționalității Legii în baza căreia Guvernul, în 2014, a emis garanții de stat pentru creditele de urgență din partea Băncii Naționale în sumă totală de 14,8 miliarde de lei.

 Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către socialistul Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing de presă.

"Am apelat la CC ca să fie exercitat controlul constituționalității acestei Legi cu privire la miliarde furate. Considerăm că urmare acelor acțiuni s-a prejudiciat nu doar interesul public național, dar a fost atacat direct poporul Republicii Moldova. Considerăm că legea este neconstituțională. Solicităm Înaltei Curți să ia poziția clară referitor la protejarea drepturilor constituționale cetățenilor", a  declarat Vlad Batrîncea. 

Amintim că aceasta este a treia tentativă a socialiștilor să anuleze legislația ce prevede calea de restituire a miliardului furat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
furtul miliardului, PSRM, Curtea Constituţională
Tematic
Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării privind numirea unor membri CSM
Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la numărul secțiilor de votare în stânga Nistrului
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională


Загрузка...
imagine din arhivă

Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova

86
(reînnoit 10:48 18.06.2021)
Președintele PSRM Igor Dodon a precizat în cadrul emisiunii sale săptămânale câte doze de vaccin rusesc „Sputnik V” vor ajunge astăzi în țara noastră.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Liderul socialiștilor, care se află în aceste zile într-o vizită în Federația Rusă, a precizat că astăzi în Republica Moldova vor ajunge din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”.

„40 de mii pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. În afară de aceasta, avem înțelegerea de a semna un acord pentru un milion de doze „Sputnik V”, ale căror prime partide ar putea să vină în viitorul apropiat în Republica Moldova”, a precizat președintele PSRM în cadrul emisiunii sale săptămânale „Igor Dodon răspunde”.

Aeronava care va aduce serul din Federația Rusă va ateriza la Chișinău vineri după ora 23:00. 

Precizăm că pe pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86


Загрузка...
Inundații

Un ciclon puternic inundă Crimeea: Foto, video