Exerciţiu antiterorist organizat de SIS

În subordinea cui ar trebui fie SIS: Ce spun experții

159
(reînnoit 07:26 29.04.2021)
Trecerea periodică a Serviciului de Informații și Securitate din subordinea unei puteri de stat în a alteia pune în pericol funcționalitatea instituției. De această părere este expertul constituțional Alexandru Cuznețov.

CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să se afle sub conducerea executivă și nu cea legislativă, afirmă expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov. Potrivit lui, acest organ prea des trece din subdiviziunea ba a Președinției, ba a Parlamentului fără a fi constat exact din ce categorie a puterilor de stat face parte.

„Nu s-a constatat. Doar s-a stabilit faptul că securitatea funcționalității SIS este pusă în pericol din cauza că prea des trece de o parte sau alta. Nu s-a spus ferm în ce categorie trebuie să se încadreze Serviciul de Informații și Securitate. Acest organ își are începutul de la vechiul organ sovietic Comitetul Securității Statului pe lângă Sovietul de Miniștri”, a precizat expertul.

Mai mult, Cuznețov spune că nu este clară bătălia pentru acest organ, în condițiile în care multe atribuții ale SIS au fost luate, în special cele de urmărire și cercetare a infracțiunilor. 

„În prezent, SIS are funcții superficiale. Important este doar cui în primul rând i se va duce mapa cu informații. În trecut, zilnic, instituția remitea în trei exemplare - președintelui țării, președintelui Parlamentului și prim-ministrului - acea mapă roșie cu ultimele informații despre ce se întâmplă în țară sau peste hotare, indiferent în subordinea cui era”, a mai spus Cuznețov.

Expertul este de părere că în condițiile în care în Republica Moldova, odată la patru ani, se schimbă fie Parlamentul, fie președintele țării, funcționalitatea Serviciului de Informații și Securitate nu trebuie să fie pusă în pericol prin schimbarea conducerii acestor instituții. Potrivit lui, ca și în cadrul Procuraturii Generale, conducerea SIS trebuie să fie numiți pe un anumit termen, indiferent de ce președinte sau Parlament este numit. Cuznețov mai spune că aceste instituții trebuie să se detașeze de politic și să aibă autonomie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

159
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu șeful SIS - detalii
Ministerul rus de Externe

Putem și bombarda: Reacția MAE rus la incidentul cu distrugătorul britanic

65
(reînnoit 12:19 24.06.2021)
Anterior, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că distrugătorul britanic Defender a încălcat frontiera rusă și a intrat la trei kilometri distanță în apele rusești, în zona Capului Fiolent (Crimeea).

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Viceministrul rus de Externe Sergei Riabkov, comentând incidentul cu distrugătorul britanic Defender, a declarat că dacă colegii săi nu înțeleg ce înseamnă granițele Rusiei, atunci „putem și bombarda”.

Miercuri, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că distrugătorul britanic Defender a trecut frontiera rusă și a intrat în apele rusești, la trei kilometri distanță, în zona Capului Fiolent (Crimeea). După aceea, o navă de patrulare a frontierei ruse a tras focuri de avertizare, iar aeronava Su-24M a efectuat „bombardamente de avertizare” pe cursul de mișcare a distrugătorului, relatează RIA Novosti.

Riabkov i-a avertizat în legătură cu astfel de pași provocatori „pe toți cei care, sub sloganul libertății navigației, se dedau la încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse.

"Pentru că securitatea țării noastre este mai presus de orice", le-a declarat Riabkov jurnaliștilor

"Putem face apel la bunul simț, putem cere respectarea dreptului internațional, iar dacă acest lucru nu ajută - putem bombarda. Nu doar asupra cursului, ci și asupra țintei, dacă colegii nu înțeleg", a adăugat el, răspunzând la întrebarea ce se poate face în viitor pentru a evita incidente similare celui cu distrugătorul Defender, inclusiv pentru a nu admite acest lucru cu partenerii americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
MAE rus, britanic, Distrugător, Marea Neagră, incident
Tematic
Este o provocare – senator rus, despre incidentul din Marea Neagră


Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova, răspuns ironic după incidentul din Marea Neagră

93
Maria Zaharova le-a dat britanicilor și comunității internaționale un răspuns excepțional în legătură cu incidentul din Marea Neagră, folosind… ”materialul clientului”!

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Purtătorul de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a dat un răspuns excepțional la reacțiile oficialilor NATO și britanici după incidentul din Marea Neagră, în care o navă de război britanică a fost obligată să părăsească apele teritoriale rusești.

Conform autorităților ruse, nava britanică nu a răspuns apelurilor autorităților ruse, care au tras focuri de avertisment.

Maria Zaharova
© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation

Maria Zaharova dă cel mai inteligent răspuns, folosind chiar „materialul clientului”. În acest sens, ambasadoarea reproduce ”trei știri, una mai frumoasă decât cealaltă”, care scot la iveală falsitatea reacțiilor britanice.

Știrea nr. 1: ”Departamentul britanic al Apărării a descris rapoartele despre focuri de avertizare asupra navei sale care pătrundeau în apele teritoriale ale Crimeii drept „dezinformare rusească””, scrie Zaharova.

Știrea nr. 2: ”Un jurnalist de la BBC, aflat la bordul unei nave britanice, a confirmat că nava a intrat în mod deliberat în apele teritoriale rusești”, consemnează Maria Zaharova, punctând că jurnalistul ”a mai menționat că „aproximativ 20” de avioane rusești au survolat nava și că a auzit focuri de avertizare”.

Știrea nr. 3: ”Ambasada Marii Britanii a spus că „nu s-au tras focuri de armă asupra distrugătorului Defender. Nava Marinei Regale a făcut o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional. Descrierea acestor evenimente de partea rusă este inexactă”, reproduce Zaharova declarația legației britanice.

Întrebarea vine firesc și devastator: ”Cine minte: ministerul britanic al apărării, jurnalistul britanic al postului TV BBC sau ambasada britanică la Moscova?”.

”Există un răspuns”, scrie ironic Zaharova, ”De data aceasta - Departamentul Britanic al Apărării și Ambasada Britanică”.

De asemenea, Zaharova remarcă ironic -  ”Ei bine, nu pot toate serviciile secrete britanice să înlocuiască „BBC””.

”Londra și-a pierdut manierele. Aș dori să îi sfătuiesc pe partenerii britanici: data viitoare când doriți să ”intrați pașnic”, bateți la ușă”, încheie Maria Zaharova răspunsul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
britanică, navă, Marea Neagră, incident, Maria Zaharova
Tematic
Maria Zaharova: ”În UE, politica expulzează constant bunul simț”


Загрузка...
Serviciul fiscal de stat

Anunț important de la FISC! Au mai rămas șase zile pentru a face asta