Viorel Gârbu

Gîrbu: Declarația lui Șor este una absurdă și electorală

423
Declarația lui Ilan Șor precum că ar putea acoperi banii lipsă din „furtul miliardului” este una absurdă, consideră expertul economic Viorel Gârbu.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Ilan Șor nu poate întoarce banii lipsă din „furtul miliardului” nici din buzunarul propriu, nici prin băncile pe care le reprezintă, așa cum a declarat cu puțin timp în urmă. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de expertul economic Viorel Gârbu. Potrivit lui, declarația este una absurdă și electorală. 

„Ilan Șor va recupera acești bani în calitate de ce, de bănuit, de sponsor, de creditor? Băncile creditează, nu oferă granturi. Deci Ilan Șor propune ca Republica Moldova să ia credit de la băncile pe care le reprezintă”, a comentat expertul. 

Viorel Gârbu spune că Ilan Șor crează confuzie și speculație prin această declarație. 

„Suntem în prag de campanie electorală și fiecare actor politic vine cu declarații și idei tot mai stranii”, a precizat economistul. 

Întrebat dacă Șor poate acoperi cheltuielile din „furtul miliardului” din resurse proprii, Gârbu spune că acest lucru nu poate fi posibil.  

„Cum să facă acest lucru? Să dea banii Ministerului Finanțelor, iar Ministerul să-i restituie Băncii Naționale ca să închidă acel credit?”, se întreabă expertul economic. 

Gârbu este de părere că Șor nu va putea nici să recupereze banii furați, întrucât acesta nu reprezintă instituțiile statului Republica Moldova.

„Șor nu poate recupera acești bani. El nu reprezintă Guvernul, nu reprezintă Procuratura. El reprezintă un stat străin, bănuit de activități criminale pe teritoriul Republicii Moldova. Mi se pare absurdă această declarație”, a adăugat Gârbu. 

Amintim, Ilan Șor a anunțat într-un briefing de presă ținut online, că este gata să recupereze miliardul de dolari care a fost furat din sistemul bancar. Ilan Șor spune că el poate să facă acest lucru cu o condiție: să fie lăsat să revină în țară, să poată să participe la procesele din instanțele de judecată, să participe la anchetă și să nu fie reținut sau arestat de autorități.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

423
Urnă de vot

Important pentru cei care vor voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință

39
Alegătorii pot solicita certificatul pentru drept de vot până în data de 10 iulie, anunță Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Persoanele care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reşedinţă valabilă, pot solicita certificat pentru drept de vot, că să-și poată exercita dreptul constituțional în altă parte.

Acestea pot fi solicitate de la biroul electoral al secţiei de votare unde este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile. Certificatul pentru drept de vot va permite alegătorilor să voteze în orice altă secţie de votare de pe teritoriul ţării, pe lista electorală suplimentară, informează Comisia Electorală Centrală.

CEC anunță că certificatul pentru drept de vot se eliberează până în data de 10 iulie 2021 inclusiv. Certificatul pentru drept de vot poate fi eliberat doar la prezentarea actului de identitate care atestă domiciliul sau reședința alegătorului în raza secţiei de votare respective.

În lista finală a candidaților sunt incluși 23 de concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
adeverință cu drept de vot, cetateni cu drept de vot, drept de vot, certificate


Загрузка...
Victor Chironda

Scandal la Primăria Chișinău: Ce nu pot împărți primarul și viceprimarul Capitalei

105
Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, anunță că va contesta autorizația de demolare a Hotelului Național.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Viceprimarul Capitalei susține că va depune și un demers repetat la Centrul Național Anticorupție, prin care va cere examinarea legalității acțiunilor funcționarilor Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Despre aceasta Victor Chironda a scris pe pagina sa de Facebook.

"În pofida sesizărilor mele privind încălcările de procedură și depășirea atribuțiilor de serviciu din partea executorilor, constat că Autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă. De asemenea, îmi pare rău să constat că primarul Ion Ceban nu a luat nicio măsură pentru suspendarea procesului de autorizare a demolării până la clarificarea situației", a scris Chironda.

Amintim că săptămâna trecută viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda i-a cerut primarului general Ion Ceban inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, șefă a Direcţiei Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare, acuzând-o că a falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021 și a admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
CNA, demolare, primarie, Chironda
Tematic
Doi chișinăuieni în vârstă de 100 de ani vor primi ajutor material de la Primărie
Ce să faci în weekend în Chișinău: Lista evenimentelor organizate de Primărie
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...
centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo

Încă trei persoane, răpuse de COVID-19: Câte cazuri noi s-au confirmat

0
(reînnoit 18:34 21.06.2021)
Ministerul Sănătății anunță că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 47 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar alte trei persoane au murit.

CHIȘINĂU, 21 iunie - Sputnik. Alte 47 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în țara noastră. Din numărul total de cazuri, patru sunt de import și toate persoanele au venit din Rusia.

În total, în spitalele din țară sunt internați 135 de pacienți, dintre care 45 sunt în stare extrem de gravă, iar 11 sunt intubați. Acasă se tratează 651 de persoane.

Alte 39 de oameni s-au vindecat în ultimele 24 de ore, iar în total de la începutul pandemiei s-au lecuit peste 249 de mii de persoane.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 256 187.

Totodată, alte trei persoane au murit după ce au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba de doi bărbați și o femeie cu vârstele cuprinse între 67 și 69 de ani. Bilanțul deceselor în țara noastră a ajuns la 6 173.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova