Curtea Constituțională

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra mandatului Domnicăi Manole

106
(reînnoit 10:59 27.04.2021)
Curtea Constituțională s-a expus asupra constituționalității privind retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Magistrații Curții Constituționale au analizat deciziile Parlamentului privind retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat.

"Asupra ridicării mandatului de judecător se pot pronunța doar magistrații Curții Constituționale, iar aceștia nu sunt angajații autorității care i-a numit. Ei sunt independenți. CC a statuat că ridicarea mandatelor judecătorilor CC reprezintă o imixtiune și încălcarea independenței aceste instituții. Nu am auzit niciun argument și această abordare a Parlamentului este o neglijare a prevederilor legale. Este un atac la adresa Curții", a declarat Sergiu Litvinenco, deputat PAS. 

De partea cealaltă, reprezentantul Parlamentului a precizat că deputații au avut suficiente argumente. 

"Motivul ședinței este integritatea. În cazul dat, hotărârile Parlamentului s-au bazat evoluția raportului juridice. Dacă Parlamentul a depistat propria eroare asta nu înseamnă că nu poate retrage actul prin care a decis ceva. Hotărârea Parlamentului din 2019 constituie un act administrativ cu caracter individual. Motivele de retragere sunt elementele de integritate", a spus Lilian Enciu, reprezentantul Parlamentului. 

După jumătate de oră, magistrații Curții Constituționale au anunțat că se anulează hotărârea prin care a fost revocat mandatul Domnicăi Manole.

"Examinând sesizările, Curtea Constituțională hotărăște: Se admit sesizările depuse de Litvinenco și Plângău. Se declară neconstituționale hotărârile din 23 aprilie 2021. Decizia este definitivă și nu poate fi atacată", a anunțat Domnica Manole.

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței Parlamentului. Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, iar ulterior au votat numirea unui nou judecător. Este vorba despre candidatura lui Boris Lupașcu pentru care au ridicat mâna 56 de deputați. Astăzi, Lupașcu a anunțat că renunță la mandat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
decizie, magistrați, Curtea Constituțională
Tematic
Video - PAS și simpatizanții, la Curtea Constituțională
PAS a contestat la Curtea Constituțională hotărârile de astăzi ale Parlamentului
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

48
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Sebastian Kurz

Cancelarul Austriei: „Pacea în Europa nu este posibilă fără Rusia”

89
(reînnoit 19:54 18.06.2021)
A doua zi după summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden, cancelarul Austriei a apreciat întâlnirea, considerând necesară „menținerea dialogului” și afirmând că pacea în Europa este imposibilă fără Rusia.

BUCUREŞTI, 19 iun – Sputnik, Doina Crainic. Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a apreciat întâlnirea dintre președintele rus și cel american de la Geneva și decizia reluării atribuțiilor ambasadorilor celor două țări.

„Mă bucur de summitul de ieri dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin și de întoarcerea ambasadorilor, ceea ce va deschide căi de dialog între cele două superputeri”, a spus Kurz într-un comunicat pus la dispoziţia Sputnik.

Potrivit cancelarului, şi Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze pe această cale în relațiile sale cu Moscova.

„Este important să menținem dialogul și să urmăm o linie clară în cazul unor dispute, de exemplu în chestiunea drepturilor omului, despre care trebuie, de asemenea, să discutăm. Acest lucru i l-am spus astăzi președintelui Consiliului European, Charles Michel”, a adăugat Kurz.

„Pacea în Europa este posibilă numai cu Rusia, nu [dacă suntem] împotriva ei”, a conchis cancelarul austriac.

Sebastian Kurz declarase anterior, pe 17 aprilie, că Viena este pregătită să organizeze summit-ul dintre Vladimir Putin și Joe Biden. Acesta dezvăluise că se afla deja în contact cu Moscova și Washington pentru a stabili dacă îi va găzdui capitala țării sale, ceea ce ar fi fost „o mare onoare”.

UE și noua sa politică

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a elaborat un raport cu privire la relațiile cu Rusia pentru summitul UE programat pentru 24 și 25 iunie.

Documentul vorbește despre noua strategie a UE pentru Rusia. Aceasta se bazează pe trei „orientări”: represalii, constrângere și dialog. Raportul a fost descris de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova drept „prevalența fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”.

Prima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden, care a avut loc pe 16 iunie la Geneva, a durat 4,5 ore. La finalul summitului, președintele rus a anunțat că s-a convenit începerea consultărilor privind stabilitatea strategică, cele două țări recunoscând responsabilitățile lor la nivel internațional în acest domeniu.

Cei doi președinți au adoptat o declarație comună în care Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă angajamentul față de principiul că nu există câştigător în caz de război nuclear. Acest principiu a fost afirmat de foştii lideri sovietic și american Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în timpul unei întâlniri, tot la Geneva, în 1985.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Rusia, Sebastian Kurz


Загрузка...
Operațiune specială

Operațiune specială cu implicarea structurilor de forță: Oamenii legii promit detalii