Drapelele Moldovei și Rusiei

Turov: În ce mod vor coopera Moldova și Rusia sub președinția Sandu

106
(reînnoit 11:05 21.04.2021)
Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Artiom Turov a prezis în ce mod se va dezvolta cooperarea moldo-rusă în următorii câțiva ani, în timpul mandatului mandatului de președinte al Maiei Sandu, cunoscută pentru viziunile sale pro-occidentale.

CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. La 19 aprilie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Răspunzând la o întrebare despre relațiile cu Rusia, șeful statului moldovean a recunoscut că aceste relații s-au înrăutățit de la inaugurarea sa.

Перспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года
© Sputnik / Mihai Caraus
Artiom Turov, deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse

În același timp, ea și-a exprimat speranța de a reveni la regimul comerțului cu Rusia care exista înainte de semnarea Acordului de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Cum se vor dezvolta relațiile dintre Moldova și Rusia în timpul mandatului Maiei Sandu? Răspunsul la întrebare a fost oferit în emisie la Radio Sputnik Moldova de către deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Artiom Turov.

„Pentru a reprezenta cel mai eficient interesele cetățenilor săi, actualul lider trebuie să le asculte cu atenție opiniile. Alegerile, care au avut loc la sfârșitul anului trecut, au arătat clar că există o diviziune a societății în Republica Moldova și câți cetățeni au votat pentru candidatul alternativ", a spus interlocutorul. 

Potrivit parlamentarului rus, Sandu trebuie să audă părerea acelor cetățeni care locuiesc în Moldova și se confruntă cu probleme în fiecare zi, și nu a reprezentanților diasporei care locuiesc în Europa de Vest și care votează de acolo. 

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

„Oamenii care trăiesc și câștigă bani în străinătate nu știu ce se întâmplă în patria lor. Sandu trebuie să ia în considerare modul în care oamenii din țară văd construirea relațiilor cu Rusia. Într-o societate polarizată, președintele trebuie să acționeze ca garant al coeziunii și integrității", a adăugat deputatul Dumei de Stat.

Turov este sigur: în acest moment, Occidentul folosește nu numai Moldova, ci și alte state pentru a pune în aplicare politica de constrângere a Rusiei, dar fără a avea prea mult succes în acest sens.

Această tactică duce la o deteriorare constantă a situației, în special a economiilor acelor țări care sunt folosite în confruntarea Bruxellesului și Washingtonului.

Cu toate acestea, spune Turov, Rusia continuă să considere poporul moldovenesc drept fratern. Acest lucru este demonstrat de poziția pe care Federația Rusă o adoptă constant în relațiile comerciale cu Moldova, în ceea ce privește cooperarea umanitară, în ceea ce privește sprijinul pe care îl oferă republicii cu privire la o serie de probleme asociate pandemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
cooperare, Rusia, Moldova
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

40
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

106
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor