Igor Dodon

Dodon nu exclude Parlamentul ar putea nu recunoască decizia Curții Constituționale

217
(reînnoit 21:33 15.04.2021)
Igor Dodon a spus că decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului va bloca activitatea instituțiilor statului pentru încă un timp și a dat vina pentru instabilitatea politică pe Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Fostul președinte Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), a apreciat că decizia din 15 aprilie a Curții Constituționale referitoarea la dizolvarea Parlamentului „deschide portița pentru un blocaj total al instituțiilor de stat”. El a accentuat și cu această ocazie că este un risc pentru sănătatea cetățenilor organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe timp de pandemie.

„Această decizie a Curții va duce la aprofundarea instabilității politice în țară”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune din seara zilei de joi, 15 aprilie.

El n-a exclus că deputații socialiștii vor ieși cu o inițiativă referitoare la nerecunoașterea de către Parlament a deciziei Curții Constituționale.   

Liderul PSRM a repetat de mai multe ori că „de vină pentru instabilitate” este președintele Maia Sandu, despre care a spus, între altele, că dorește alegeri parlamentare anticipate pentru ca PAS să obțină mai multe mandate de deputat.

În opinia lui Dodon, de la învestirea Maiei Sandu în funcția de șef al statului, „avem patru luni de haos”, pentru că președintele „merge contrar Constituției și a creat conflict între instituții”. Dodon a spus că Maia Sandu trebuia sa se așeze la masa de negocieri cu socialiștii, care au cele mai multe mandate în Parlament, și să elaboreze „foaia de parcurs” pentru țară, convenind inclusiv aspectul dizolvării Parlamentului. 

„Hai să le spunem oamenilor direct în ochi: anul acesta e un an pierdut pentru Republica Moldova”, a adăugat Dodon.

„Alegerile parlamentare, dacă vor fi în august-septembrie-octombrie, noi nu vom avea o situație stabilă și de vină va fi Maia Sandu”, a spus Igor Dodon.

Totodată, liderul PSRM a menționat că „dizolvarea Parlamentului acum este imposibilă”, pentru că suntem în stare de urgență, până pe 30 mai, din cauza pandemiei.

Igor Dodon a mai spus că socialiștii erau pregătiți pentru o decizie favorabilă dizolvării Parlamentului  și că această decizie a Curții Constituționale este una care „contravine Constituției și care contravine chiar deciziilor din ultimii 3 ani” ale Curții.

În cadrul emisiunii, Dodon a făcut o paralelă între situația de acum și cea din 2019, din perioada în care el și Maia Sandu erau aliați. Dacă în 2019 s-a considerat că Înalta Curte a făcut o tentativă de uzurpare a puterii în stat pentru a-l favoriza pe Plahotniuc, în prezent, în opinia lui Igor Dodon, decizia Curții Constituționale este o tentativă de uzurpare a puterii în stat de către Maia Sandu, prin intermediul judecătorilor Curții.

El a apreciat că răspunsul la această tentativă „trebuie să fie la fel ca cel din 2019” - nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale, un vot de neîncredere pentru trei magistrați ai Curții Constituționale și demisia lor, un apel către partenerii internaționali, pentru a interveni și a opri încercările de uzurpare a puterii de stat, astfel încât să fie restabilit statul de drept.

Maia Sandu a declarat la un briefing din seara de joi, 15 aprilie, că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

217
Tagurile:
Sandu, Dodon
Tematic
Pavel Filip, despre decizia CC: În continuare țara e într-o mare criză
Deputații PPDA după decizia CC: Am asistat cu toții la un spectacol de prost gust
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

27
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Protest în fața CEC

Cum votează alegătorii fără înregistrare la domiciliu sau reședință - Decizia CEC

40
(reînnoit 17:27 22.06.2021)
CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, cum ar fi cei fără înregistrare la domiciliu sau reședință, studenții și elevii, alegătorii internați în spitale și cei din detenție.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Această categorie de alegători are obligația de a completa și de a semna o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului Penal. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează la secția de votare ce corespunde reședinței.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați în instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, să prezinte carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă, să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă conform.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, odihnă pot vota fiind incluși în listele electorale suplimentare, în cazul amplasării instituțiilor menționate în raza unei alte secții de votare decât la care alegătorul este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile  sau listele pentru votarea la locul aflării, în cazul amplasării instituțiilor menționate în hotarele secției de votare la care alegătorul este arondat.

Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare anticipate pot vota la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, fiind incluși în listele electorale suplimentare.

Înscrierea în lista suplimentară a categoriilor de alegători menționați mai sus se efectuează cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării.

În ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19, aceștia fiind înscriși în listele pentru votarea la locul aflării. Acest fapt va fi consemnat de către membrul biroului electoral la rubrica „Notă” din lista electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
vot, ALEGERI, Comisia Electorală Centrală


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Ce soluții propune Guvernul pentru cele 38 de localități afectate de ploile abundente