Maia Sandu

Maia Sandu: Voi semna curând decretul pentru dizolvarea Parlamentului

151
(reînnoit 19:27 15.04.2021)
Președintele Maia Sandu a declarat la un briefing pe care l-a susținut în această seară că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Maia Sandu a declarat la un briefing din seara de joi, 15 aprilie, că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.

„Voi semna curând decretul pentru dizolvarea Parlamentului”, a anunțat Maia Sandu.

„A venit momentul să-i punem capăt celui mai corupt Parlament”, a mai declarat șeful statului. 

Președintele a spus că nu este în măsură să precizeze când va fi dizolvat Parlamentul și când vor fi organizate alegerile anticipate, din motivul că în țară este instituită starea de urgență până pe 30 mai, iar Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă instituirea acesteia a fost constituțională, fiind sesizată anterior pe această chestiune.

De asemenea, președintele a menționat că este așteptată argumentarea Curții Constituționale la decizia despre dizolvarea forului legislativ. 

Expert constituționalist: De ce Maia Sandu nu poate declanșa acum alegeri anticipate>>>

Maia Sandu a apreciat că decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, referitoare la dizolvarea Parlamentului, „bineînțeles că n-a fost o surpriză”, și „a fost o decizie firească”. ”Au fost întrunite ambele condiții: Parlamentul nu a votat un guvern timp de trei luni, iar cele două tentative de învestire a unui guvern au eșuat”, a subliniat ea.

În opinia șefului statului, „astăzi am făcut un pas important pentru a le da moldovenilor posibilitatea sa-și alega un parlament eficient” și un guvern care să le reprezinte interesele.  

Alegerile parlamentare trebuie organizate cât mai curând posibil, ținând cont de situația pandemică, a declarat Sandu. Voi emite cât de curând posibil decretul privind dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, a adăugat ea.

Analistul politic Anatol Țăranu a comentat pentru Sputnik  că decretul prezidenția de dizolvare a Parlamentului trebuie să conțină două elemente: data dizolvării forului legislativ și data alegerilor parlamentare anticipate. „Dar aceste două elemente pot fi disociate”, stabilite prin două decrete prezidențiale, a spus Țăranu. 

„În cazul în care Curtea va decide că instituirea stării de urgență nu este legală, atunci Maiei Sandu i se dezleagă mâinile și ea imediat va emite decretul despre dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, a apreciat comentatorul.

Joi, 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. La aviz au fost formulate două opinii separate ale magistraților – opinia lui Vladimir Țurcan și opinia disidentă a lui Serghei Țurcan.

„Se constată circumstanțele dizolvării Parlamentului din cauza incapacității de a numi un guvern în conformitate cu articolul 85 din Constituție", a anunțat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole. 

Astfel, președintele Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului. 

Curtea Constituțională a luat decizia după examinarea sesizării președintelui Maia Sandu. Șeful statului s-a prezentat în fața Curții și a argumentat de ce consideră că Legislativul trebuie dizolvat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
Maia Sandu
Tematic
Deputații PPDA după decizia CC: Am asistat cu toții la un spectacol de prost gust
Experții Victor Stepaniuc și Teodor Cârnaț – scenarii după decizia Curții Constituționale
Vladimir Putin

Reporterul NBS a dezvăluit ce a discutat cu Putin fără camere de filmat

26
(reînnoit 20:06 14.06.2021)
Reporterul NBC a spus că, după interviu, Putin a acuzat Occidentul de faptul că finanțează opoziția din Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Reporterul NBC Kir Simmons a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, a încercat să-l convingă de faptul că Occidentul finanțează opoziția din Rusia.

Putin a acordat un interviu pentru NBC, cu președintele rus s-a întâlnit jurnalistul Kir Simmons.

"După interviu, președintele Putin a continuat conversația cu mine fără camere, aplecându-se înainte, privindu-mă în ochii. El mă convingea, de exemplu, de faptul că, așa cum consideră el, Occidentul finanțează grupările de opoziție la Moscova", a spus Simmons într-un interviu acordat pentru NBC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
interviu, Putin
Tematic
Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden


Загрузка...
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

CEC a mai înregistrat doi candidați la alegerile din 11 iulie: Cine sunt concurenții

22
(reînnoit 19:51 14.06.2021)
Comisia Electorală Centrală a mai înregistrat încă doi concurenți electorali pentru scrutinul din 11 iulie. Astfel, până acum, CEC a înregistrat 19 candidați în scrutinul din această vară.

CHIȘINĂU, 14 iunie - Sputnik. CEC anunță că în cadrul ședinței de luni, 14 iunie, au fost înregistrați încă doi concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel este vorba despre Partidul Regiunilor din Moldova cu 93 de candidați și Partidul „Patrioții Moldovei” care au 55 de candidați.

Totodată, au fost înregistrate simbolurile electorale ale concurenților pentru imprimare în buletinul de vot, au fost confirmați reprezentanții cu drept de vot consultativ în CEC pe durata campaniei electorale și persoanele responsabile de finanțe. 

La fel, în cadrul ședinței de luni a CEC, au fost acreditați alți 214 observatori pentru scrutinul din această vară. Astfel, până în prezent, pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, CEC a acreditat 1 043 de observatori, dintre care 890 de observatori naționali și 153 de observatori internaționali.

Comisia Electorală Centrală a precizat că până în prezent au fost înregistrați 19 concurenți pentru scrutinul din 11 iulie 2021, iar alte cinci dosare se află în proces de examinare.

Precizăm că pe 11 iunie s-a încheiat perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile din 11 iulie 2021. Totodată, CEC a menționat că la scrutinul din această vară nu vor concura mai mult de 24 de candidați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
candidați, CEC, alegeri parlamentare anticipate


Загрузка...
Girofar

Video: A fost prins beat la volan - În mașină se afla și fiul minor al șoferului

0
(reînnoit 20:17 14.06.2021)
Un bărbat de 36 de ani a urcat la volan în stare de ebrietate avansată. Acesta a fost prins de către inspectorii de patrulare, iar în mașină se afla și fiul minor al șoferului. 

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Inspectoratul Național de Securitate Publică anunță că luni, 14 iunie, în jurul orei 11:30, pe centura Orhei a fost depistat un șofer care se deplasa haotic pe șosea.

Oamenii legii au fost anunțați de către niște martori cărora li s-a părut suspect modul în care conduce șoferul. Astfel, bărbatul a fost stopat de către inspectori, iar la prima vedere se observa că acesta este în stare de ebrietate. Oamenii legii au văzut că pe bancheta din față se afla și fiul minor al șoferului, un băiat de 12 ani. Conducătorul automobilului a fost supus unui test la alcoolemie, care a stabilit că bărbatul era în stare avansată de ebrietate.

Testul a arătat că în aerul expirat era alcool de 1,26 mg/l, ceea ce depășește norma admisibilă de opt ori. Potrivit oamenilor legii, șoferul este cercetat penal pentru conducerea vehiculului în stare de ebrietate avansată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Poliție, Orhei, sofer beat, șofer


Загрузка...