Curtea Constituțională

Video - Altercații în fața sediului Curții Constituționale

165
(reînnoit 14:59 15.04.2021)
Un grup de cetățeni, în special membri și simpatizanți ai Partidului Democrația Acasă, au pichetat sediul Curții Constituționale în timp ce magistrații examinau posibilitatea dizolvării Legislativului.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Cei care pichetau instituția au cerut ca magistrații să constată că sunt întrunite toate circumstanțele constituționale în vederea dizolvării Legislativului, ca mai apoi să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

În faț celor care participă la acțiunea de pichetare a ieșit chiar președintele Maia Sandu, după ce și-a prezentat în fața Curții argumentele în favoarea dizolvării Legislativului.

"Totul o să fie bine. trebuie să credem în puterea oamenilor, în puterea cetățenilor. Cetățenii merită o guvernare responsabilă, care să facă ordine în țară și nu doar Președinția să lupte cu corupția, dar și Parlamentul să lupte cu corupția. Nu așa cum se întâmplă astăzi", a declarat Maia Sandu în fața manifestanților din Curții Constituționale.

Oamenii au scandat: "Jos corupții!", "Anticipate!".

În timp ce membrii și simpatizanții Partidului Demoicrația Acasă protesta în fața Curții Constituționale, în sprijinul demersului președintelui Maia Sandu cu privire la declanșarea alegerilor anticipate, deputatul socialist Vlad Batrâncea a scris pe reţelele de socializare că colegul său, deputatul Vasile Bolea a fost agresat de aceştia.

”Astăzi sectorul de dreapta al Maiei Sandu l-a atacat pe deputatul Vasile Bolea la Curtea Constituțională. Este puțin și ineficient să condamnăm, pur și simplu, comportamentul barbar al acestei secte. Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”, a scris Batrâncea.

”Acești cetățeni au protesta cu drapele europene. Dar habar nu au de cultura politică europeană și supremația legii. Nu au educația și instruirea corespunzătoare”, a mai declarat Batrâncea.

”Reprezentanții sectei actualului președinte și-au demonstrat în mod explicit agresivitatea și ignoranța atât în Parlamentul Moldovei, cât și în Consiliul Municipal al Capitalei. Sectorul de dreapta din Ucraina vecină a provocat haos. Aceasta nu va aduce nimic bun nici pentru poporul moldovenesc”, a mai afirmat deputatul socialist.

”Agresivitate, conflict civil, scandaluri, acuzații nefondate, minciuni și manipulări. Acesta și este viitorul luminos promis de Maia Sandu, pacea și înțelegerea socială. Socialiștii vor reacționa în mod adecvat și vor pune la punct agresorii”, a conchis Vlad Batrâncea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

9
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Comemorarea victimelor deportărilor staliniste

Autoritățile au comemorat victimele deportărilor staliniste

46
(reînnoit 13:45 13.06.2021)
Șeful statului, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi au participat la evenimentul de comemorare a victimelor primului val de deportări staliniste.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Ei au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din scuarul Gării Feroviare.

Premierul a precizat că aceste evenimente din istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta.

„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență”, a menționat în cadrul evenimentului prim-ministrul interimar. 

Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor este foarte importantă.

„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare. E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a precizat Maia Sandu.

Premierul în exercițiu a venit cu recomandarea ca până la 27 august 2021, când Republica Moldova va marca 30 de ani de independență, să fie încrustate numele tuturor victimelor deportărilor staliniste pe monumentul respectiv.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
Premier, premiera, deportări staliniste, Deportări
Tematic
Sandu, Greceanîi și Ciocoi, la comemorarea eroilor de la Nistru


Загрузка...