Ion Chicu

Șocant - Chicu, despre cea mai mare realizare a lui Sandu

672
(reînnoit 14:58 13.04.2021)
Fostul premier Ion Chicu afirmă pe contul său de pe Telegram că "răpirea unui om pe străzile capitalei de către servicii secrete străine este (probabil) cea mai mare "realizare a primelor 100 de zile de mandat"..."

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Într-o postare pe pagin sa de Telegram, fostul premier Ion Chicu dă câteva detalii din culise despre "cazul răpirii  judecătorului ucrainean corupt Ceaus". În acest context el afirmă ironic că "răpirea unui om pe străzile capitalei de către servicii secrete străine este (probabil) cea mai mare "realizare a primelor 100 de zile de mandat" a Maiei Sandu.

După care el face referință la insistențele anterioare ale ucrainenilor privind extrădarea acestui judecător.  

"În acest context mi-amintesc de discuțiile purtate cu conducerea statului vecin (președinte și premier) în decembrie 2019, la Kiev, pe marja summit-ului GUAM. Atunci, primisem o solicitare (îmi păruse destul de insistentă) din partea prietenilor ucraineni de-al expulza cât mai rapid pe Ceaus. Știam de acest caz, inclusiv de adresarea coruptului pentru a primi azil politic, și am informat interlocutorii, că Ceaus nu are nici o șansă să obțină de la autoritățile noastre ce-și dorește, adică azil. I-am rugat doar să fie încrezători că Ceaus va ajunge pe mâinile justiției ucrainene, odată ce vor fi consumate procedurile legale interne la noi, în deplină concordanță cu cadrul legal internațional aferent", a scris Ion Chicu.

După care fostul premier spune că și președintele de atunci Igor Dodon cunoștea de  acest caz: "La întoarcere acasă l-am informat pe Președintele Igor Dodon despre solicitarea partenerilor ucraineni. Dl Dodon îmi confirmase și el, că nu va acorda azil politic unor asemenea persoane. Ceea ce și a făcut ulterior. Ceaus a atacat în instanță refuzul de a i se oferi azil politic, dar era clar că nu are nici un temei și nici șanse. Adică, în scurt timp urma să "revină" acolo de unde  a fugit.

În final fostul premier lasă să se înțeleagă că actualul președinte, Maia sandu, ar cunoaște mai multe despre răpirea judecătorului ucrainean din centrul Chișinăului.  

"De ce "s-a forțat nota" și a fost răpit pe străzile Chișinăului? Din dorința ucrainenilor de a-l avea rapid acasă (evoluțiile politice interne acolo dictează agenda)? Poate Dna Președinte ne luminează la acest subiect? Apropos, decizia de a amâna introducerea interdicției de a circula pe teritoriul ucrainean a transportului cu plăcuțe de înregistrare transnistrene, tot a fost o solicitare în cadrul vizitei recente la Kiev?", întreabă retoric Ion Chicu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

672
Tagurile:
rapita, ucrainean, judecator, Maia Sandu, Ion Chicu
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

27
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Protest în fața CEC

Cum votează alegătorii fără înregistrare la domiciliu sau reședință - Decizia CEC

42
(reînnoit 17:27 22.06.2021)
CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, cum ar fi cei fără înregistrare la domiciliu sau reședință, studenții și elevii, alegătorii internați în spitale și cei din detenție.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Această categorie de alegători are obligația de a completa și de a semna o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului Penal. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează la secția de votare ce corespunde reședinței.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați în instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, să prezinte carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă, să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă conform.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, odihnă pot vota fiind incluși în listele electorale suplimentare, în cazul amplasării instituțiilor menționate în raza unei alte secții de votare decât la care alegătorul este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile  sau listele pentru votarea la locul aflării, în cazul amplasării instituțiilor menționate în hotarele secției de votare la care alegătorul este arondat.

Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare anticipate pot vota la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, fiind incluși în listele electorale suplimentare.

Înscrierea în lista suplimentară a categoriilor de alegători menționați mai sus se efectuează cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării.

În ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19, aceștia fiind înscriși în listele pentru votarea la locul aflării. Acest fapt va fi consemnat de către membrul biroului electoral la rubrica „Notă” din lista electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
vot, ALEGERI, Comisia Electorală Centrală


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Ce soluții propune Guvernul pentru cele 38 de localități afectate de ploile abundente