Corneliu Ciurea

Ciurea: De ce Sandu nu a devenit președinte pentru toată lumea

197
(reînnoit 13:49 12.04.2021)
În timpul campaniei sale electorale, Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că va încerca să fie președinte pentru toată lumea. A reușit sau nu acest lucru - răspunsul la întrebare a fost dat de un analist politic.

CHIȘINĂU,12 apr – Sputnik. Când a preluat funcția de președinte la sfârșitul lunii decembrie, Maia Sandu s-a adresat poporului, în timpul inaugurării sale, în principalele limbi de comunicare vorbite în țară, printre care rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară.

Acest lucru i-a măgulit pe mulți reprezentanți ai etniilor, dar pașii următori ai șefului statului au fost oarecum în contradicție cu promisiunea sa preelectorală de a deveni președinte pentru toți.

Și totuși: va putea Sandu să corecteze greșelile deja comise și să unească societatea sau s-a pierdut irevocabil timpul pentru acest scop? Analistul politic Corneliu Ciurea a răspuns la această întrebarea în studioul Sputnik Moldova.

"Cred că se va îndepărta de un astfel de model - să fie un președinte pentru toate etniile țării, nu va putea ține sub control o astfel de situație. Da, încearcă să îi felicite public pe reprezentanții etniilor la sărbătorile lor naționale și religioase, dar acest lucru doar îi face să zâmbească pe reprezentanții etniei titulare", a spus Ciurea.

Potrivit expertului, Sandu nu va putea fi președintele tuturor. În plus, ea însăși se îndepărtează în mod deliberat de acest obiectiv exprimat anterior, deoarece este un un șef de stat pentru care doar principiile politice și ideologia sunt importante, nimic mai mult.

"Politica ei este îndreptată strict către Occident și se dezrădăcineze toate tradițiile moldovenești. De asemenea, a declarat necesitatea de a lupta împotriva corupției", a adăugat Ciurea.

Analistul consideră că, după ce amenințarea epidemiei de coronavirus din Moldova va dispărea, Sandu își va continua lupta împotriva clasei politice a țării „pe baricade”, organizând proteste în masă și declarând puterea drept un grup de oameni „înconjurați de corupție”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

197
Tagurile:
Maia Sandu, criză politică, politică
Tematic
Corneliu Ciurea: În PAS au apărut îndoieli
Ciurea: Va pregăti oare Parlamentul o „surpriză” pentru Maia Sandu
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

43
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

107
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor