Mateusz Morawiecki, Viktor Orban și Matteo Salvini

A luat naștere cea mai puternică alianță conservatoare din UE

329
(reînnoit 18:12 03.04.2021)
Premierul Ungariei, Viktor Orban, liderul Ligii, cel mai puternic partid din Italia, Matteo Salvini și premierul Poloniei Mateusz Morawiecki au avut ieri o întâlnire crucială pentru viitorul politicii europene.

BRUXELLES, 3 apr – Sputnik. La întâlnirea de ieri de la Budapestea, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, premierul Ungariei, Viktor Orban, și Matteo Salvini liderul Ligii, cel mai puternic partid din Italia, au pus bazele unei alianţei conservatoare care va milita pentru o integrare europeană care respectă suveranitatea naţională, familia, creştinismul și valorile tradiţionale.

Deocamdată, alianța conservatoare nu duce la mișcări de trupe în Parlamentul European, acolo unde cele trei partide, reprezentate de cei trei lideri politici, se află în grupuri politice diferite: PiS-ul polonez este în scris la ECR (Grupul Reformiștilor și Conservatorilor), Liga este în Grupul Identitate și Democrație, iar Fidesz-ul maghiar este fără grup după ce a părăsit PPE.

Potrivit lui Viktor Orban este vorba însă doar de „primul pas al unui drum lung împreună”. „Am fost de acord să continuăm colaborarea. Ne vom întâlni în mai, fie la Roma, fie la Varşovia, data va depinde de pandemie”, a declarat Orban în cadrul unei conferinţe de presă comune.

Orban a arătat că în prezent, creştinii democraţi nu au o reprezentativitate corespunzătoare în Europa, așa încât cele trei forțe reunite la Budapesta lucrează pentru ca aceștia să aibă o voce, o reprezentativitate şi o pondere în politica europeană.

Premierul maghiar a mai declarat că au fost clarificate problemele cele mai importante pentru naţiunile lor şi că nu există niciun subiect în care să nu poată ajunge la înţelegere, nu există niciun aspect în care interesele naţiunilor ar intra în conflict.

Premierul a recunoscut că întâlnirea a avut loc acum pentru că Fidesz a decis să părăsească Partidul Popular European, iar acum cele trei partide îşi fac împreună planuri pentru viitor și discută împreună despre viitorul Europei.

El a reamintit că, în formularea lui Matteo Salvini, ei doresc o renaştere europeană şi vor depune eforturi comune în acest scop.

Orban a acuzat de altfel PPE că s-a angajat să colaboreze cu stânga europeană pe termen lung și a arătat semnificația simbolică a faptului că această cooperare este lansată în Joia Mare.

Valorile comune despre care au discutat cei trei lideri politici sunt libertatea, demnitatea, creştinismul, familia şi suveranitatea Naţională, Orban precizând că toți trei se opun imperiului european creat la Bruxelles, comunismului, migraţiei ilegale şi antisemitismului.

Cei trei lideri politici s-au declarat astfel în favoarea libertăţii, a valorilor europene tradiţionale, a demnităţii umane şi a unei politici europene care să aibă mai mult succes decât cea de azi.
Viktor Orbán l-a descris pe Mateusz Morawiecki ca unul din prietenii cei mai loiali ai Ungariei, iar pe Matteo Salvini l-a numit erou, deoarece a demonstrat, pe când făcea parte din guvernul italian, că migraţia ilegală pe mare poate fi oprită.

La rândul său, Matteo Salvini a vorbit despre un „drum care începe astăzi şi care va continua în mai multe etape în diferite capitale europene, extinzând grupul”.

„Ne prezentăm ca nucleul istoric şi fondator” al acestei alianţe, cu „obiectivul de a fi primii în Europa”, a adăugat Salvini, promiţând „speranţă” după „cea mai întunecată şi cea mai obscură perioadă de după război”.
Cât despre premierul polonez Mateusz Morawiecki, acesta a declarat că este vorba despre „reprezentarea unui spectru larg de opinii şi oameni” și că cei trei vor susține „o integrare europeană care respectă suveranitatea naţională, familia, creştinismul”, precum și apărarea valorilor tradiţionale.

Dacă s-ar uni, europarlamentarii celor trei partide ar constitui a doua forţă politică din Parlamentul European şi ar putea influenţa politica UE, anunțase anterior întâlnirii Matteo Salvini.

La începutul lunii martie, Matteo Salvini şi Viktor Orban au avut deja o convorbire video în care au discutat, printre altele, despre vaccinare, relansarea economiei după pandemie, migraţia şi politica privind familia, iar legătura dintre cei doi lideri politici este strânsă și de durată. De asemenea, Orban are o relație de colaborare apropiată cu premierul polonez în cadrul Grupului de la Vișegrad, cei doi susținându-se reciproc în bătăliile lor cu Bruxelles-ul.
Polonia și Ungaria se opun imigrației, distrugerii familiei tradiționale și dictatelor UE, iar pe aceeași linie a mers și Matteo Salvini când a fost vicepremierul Italiei, meciurile sale cu Bruxelles-ul pe tema impunerii de migranți fiind celebre.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

329
Tagurile:
Victor Orban, Matteo Salvini
Urnă de vot

Important pentru cei care vor voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință

39
Alegătorii pot solicita certificatul pentru drept de vot până în data de 10 iulie, anunță Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Persoanele care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reşedinţă valabilă, pot solicita certificat pentru drept de vot, că să-și poată exercita dreptul constituțional în altă parte.

Acestea pot fi solicitate de la biroul electoral al secţiei de votare unde este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile. Certificatul pentru drept de vot va permite alegătorilor să voteze în orice altă secţie de votare de pe teritoriul ţării, pe lista electorală suplimentară, informează Comisia Electorală Centrală.

CEC anunță că certificatul pentru drept de vot se eliberează până în data de 10 iulie 2021 inclusiv. Certificatul pentru drept de vot poate fi eliberat doar la prezentarea actului de identitate care atestă domiciliul sau reședința alegătorului în raza secţiei de votare respective.

În lista finală a candidaților sunt incluși 23 de concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
adeverință cu drept de vot, cetateni cu drept de vot, drept de vot, certificate


Загрузка...
Victor Chironda

Scandal la Primăria Chișinău: Ce nu pot împărți primarul și viceprimarul Capitalei

105
Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, anunță că va contesta autorizația de demolare a Hotelului Național.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Viceprimarul Capitalei susține că va depune și un demers repetat la Centrul Național Anticorupție, prin care va cere examinarea legalității acțiunilor funcționarilor Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Despre aceasta Victor Chironda a scris pe pagina sa de Facebook.

"În pofida sesizărilor mele privind încălcările de procedură și depășirea atribuțiilor de serviciu din partea executorilor, constat că Autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă. De asemenea, îmi pare rău să constat că primarul Ion Ceban nu a luat nicio măsură pentru suspendarea procesului de autorizare a demolării până la clarificarea situației", a scris Chironda.

Amintim că săptămâna trecută viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda i-a cerut primarului general Ion Ceban inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, șefă a Direcţiei Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare, acuzând-o că a falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021 și a admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
CNA, demolare, primarie, Chironda
Tematic
Doi chișinăuieni în vârstă de 100 de ani vor primi ajutor material de la Primărie
Ce să faci în weekend în Chișinău: Lista evenimentelor organizate de Primărie
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...
centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo

Încă trei persoane, răpuse de COVID-19: Câte cazuri noi s-au confirmat