Maia Sandu

Ce a făcut Maia Sandu în 100 de zile de la învestire - raport

182
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a publicat raportul la 100 de zile de la învestirea în funcție.

CHIȘINĂU, 2 apr - Sputnik. Trei priorități și 44 de acțiuni a îndeplinit Maia Sandu în cele 100 de zile de la învestirea sa în funcția de președinte al Republicii Moldova. Cel puțin asta arată raportul publicat cu puțin timp în urmă pe site-ul Președinției.

Maia Sandu spune că deși atribuțiile Președintelui sunt limitate, în cele trei luni de activitate a reușit să intensifice cooperarea cu cei mai importanți parteneri internaționali, dar și să obțină sprijin imens pentru Republica Moldova. Aceasta mai spune că a reușit să aducă ajutor financiar și umanitar semnificativ. La fel, președintele spune că a reușit să genereze un proces de curățare a instituțiilor statului de corupție. 

„Am venit cu soluții anti-criză și am găsit sprijin în lupta cu pandemia. Am pornit procesul de vaccinare și am obținut resurse financiare și donații pentru a ajuta sistemul de sănătate, agricultorii și economia”, este prima din acțiunile incluse în raport.

Maia Sandu spune că a reușit să ofere ajutor pentru economie, agricultori și oameni nevoiași. Aici amintește de 12 ajutorul umanitar din partea României pentru agricultorii care au suferit în urma secetei din 2020, constând din 6 000 de tone de motorină.

Președintele spune că a „scos Moldova din izolare internațională și a început restabilirea relațiilor cu partenerii noștri”. La acest compartiment, șeful statului vorbește despre vizitele sale în străinătate, dar și vizitele oficialilor străini în țara noastră.

„Am eliberat din funcție conducerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat și am numit un director adjunct care a inițiat mai multe anchete și a depus o serie de sesizări la Procuratura Generală pentru investigarea unor posibile ilegalități și cazuri de corupție”, mai este precizat în raportul președintelui.

Printre cele 44 de acțiuni, Maia Sandu pomenește și de porțile deschise de la Președinție. 

„Am deschis pentru public spațiul din jurul instituției prezidențiale și am inițiat consultări cu arhitecții pentru a transforma acest spațiu în bun de utilitate publică”, este precizat în raportul președintelui.

La fel, pomenește și de restricțiile temporare la exportul grâului din rezervele de stat, de sesizarea Președinției la Procuratura Generală în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți, solicitând investigarea cazului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

182
Tagurile:
președinți, Președinte, Președinție, Maia Sandu, raport

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

88
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

29
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului