Vladimir Cebotari

Cebotari: Deputații PRO MOLDOVA nu susțin introducerea stării de urgență

87
(reînnoit 16:18 31.03.2021)
Deputații grupului parlamentar PRO MOLDOVA sunt împotriva introducerii stării de urgență, inițiativă propusă Parlamentului de către Guvernul interimar.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Deputații grupului parlamentar PRO MOLDOVA au declarat că înțeleg poziția premierul interimar Aureliu Ciocoi, care conduce un Guvern fără multe atribuții, însă trebuie să gestioneze o criză pandemică destul de gravă.

Deputații spun că intenția prim-ministrului de a introduce stare de urgență este destul de bună, pentru a putea opune rezistență pandemiei, cu toate acestea însă nu sunt mulțumiți de faptul că Aureliu Ciocoi nu a prezentat și soluții clare. 

"În același timp, credem că intenția este nepregătită. Și poate ar fi fost necesar să o mai gândească câteva zile și să vină cu mai multe propuneri pentru noi, ca cetățenii să aibă mai multă claritate. Am solicitat premierului să ne explice riscurile din educație, calitatea studiilor și a examenelor. Am vrut să auzim soluțiile în cazul în care se închid grădinițele. Nu am auzit niciun răspuns. Nu am înțeles dacă activitățile educaționale vor fi închise pentru o perioadă, nu am înțeles cum trebuie oamenii să se comporte în ajunul sărbătorilor de Paști, când merg la sfânta biserică sau când se vor deplasa la cimitir. Nu am înțeles și nu am văzut nicio măsură care ar fi pusă în aplicare dacă oamenii ar fi forțați să stea acasă și vor rămâne fără salarii și nici susținere pentru mediul de afacere", a declarat Vladimir Cebotari, deputatul grupului parlamentar PRO MOLDOVA. 

În aceste condiții, deputații grupului parlamentar PRO MOLDOVA susțin că ar fi votat în susținerea inițiativei de a introduce stare de urgență și au îndemnat Guvernul și Parlamentul să lucreze asupra unui plan bine pus la punct, astfel încât să nu pună societatea în dificultate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
parlament, deputați, stare de urgență
Tematic
Companii petroliere au obiecții la un proiect de lege discutat în Parlament – document
Dodon face sau nu coaliție cu Chicu dacă ajunge în Parlament

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

7
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Comemorarea victimelor deportărilor staliniste

Autoritățile au comemorat victimele deportărilor staliniste

45
(reînnoit 13:45 13.06.2021)
Șeful statului, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi au participat la evenimentul de comemorare a victimelor primului val de deportări staliniste.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Ei au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din scuarul Gării Feroviare.

Premierul a precizat că aceste evenimente din istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta.

„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență”, a menționat în cadrul evenimentului prim-ministrul interimar. 

Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor este foarte importantă.

„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare. E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a precizat Maia Sandu.

Premierul în exercițiu a venit cu recomandarea ca până la 27 august 2021, când Republica Moldova va marca 30 de ani de independență, să fie încrustate numele tuturor victimelor deportărilor staliniste pe monumentul respectiv.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Premier, premiera, deportări staliniste, Deportări
Tematic
Sandu, Greceanîi și Ciocoi, la comemorarea eroilor de la Nistru


Загрузка...