Igor Dodon

Va înainta majoritatea parlamentară alt candidat la funcția de premier? Ce spune Dodon

124
(reînnoit 13:20 31.03.2021)
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, participă la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova, unde vorbește despre situația politică din țară.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Igor Dodon a fost întrebat în studioul Radio Sputnik Moldova dacă majoritatea parlamentară ia în calcul posibilitatea înaintării unui nou candidat la funcția de premier. 

„Noi avem un candidat la funcția de premier, care are susținerea majorității - este domnul Vladimir Golovatiuc. Totuși, suntem gata să ne așezăm la masa de discuții cu alte partide, cu președintele și să identificăm și alte variante dacă există deschidere. Important este ca oamenii să nu aibă de suferit”, a declarat liderul PSRM.

Amintim că Maia Sandu a inițiat anterior consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta despre dizolvarea Parlamentului, iar ulterior a făcut o sesizare în acest la Curtea Constituțională. 

Socialiștii și deputații din grupul „Pentru Moldova” consideră că Parlamentul nu poate fi dizolvat, pentru că există un candidat care are susținerea majorității – Vladimir Golovatiuc.

Vladimir Golovatiuc a fost propus de majoritatea parlamentară după ce Mariana Durleșteanu a refuzat să mai candideze pentru șefia Guvernului.

S-a întâmplat chiar în timp ce reprezentanții PSRM și „Pentru Moldova” îi cereau Maiei Sandu să o desemneze premier. 

Șeful statului l-a desemnat astfel candidat pe liderul partidului pe care l-a condus chiar ea anterior.

Igor Grosu a venit în Parlament ca să ceară votul de încredere al deputaților, dar socialiștii și deputații „Pentru Moldova” au părăsit sala de plen.

Astfel, Parlamentul nu a întrunit cvorumul necesar pentru a dezbate programul de guvernare.

Mingea se află acum la Curtea Constituțională, care urmează să constate dacă există sau nu circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

124
Tagurile:
Igor Dodon, premier, candidat
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

35
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

87
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Liuba Ceban

De ce ajung unii oameni până la suicid: Cum pot fi prevenite situațiile