Guvern

Midrigan: Moldova are nevoie de un guvern al salvării naționale

83
(reînnoit 08:44 31.03.2021)
Republica Moldova are nevoie în prezent de un guvern al salvării naționale, care să gestioneze problemele esențiale. Asta susține politologul Pavel Midrigan, potrivit căruia, alegerile parlamentare anticipate nu vor schimba clasa politică și nici nu va soluționa criza.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Politologul Pavel Midrigan a declarat în studioul Sputnik Moldova că politicienii de la Chișinău au pierdut rațiunea și nu au o poziție clară pentru a soluționa problemelor societății. Potrivit lui, în prezent, se duce o luptă politică pentru putere, iar din cauza aceasta Republica Moldova va ajunge în altă prăpastie.

Mai exact, Midrigan susține că alegerile parlamentare anticipate nu vor schimba mult clasa politică și problema politicienilor inconștienți va rămâne. 

"Politicienii trebuie să înțeleagă că doar împreună pot schimba lucrurile, iar de unul singur niciun politician nu va reuși să schimbe ceva. Nici Maia Sandu și nici altul care ar fi în locul ei. Nu este nicio șansă și nu va fi în următorii 15-20 de ani. Acum toți luptă împotriva la toți, nu a mai fost așa situație penibilă, iar noi cetățenii ne uităm la asta. Achităm pentru instituțiile publice, pentru ce? În loc voi să discutați și să rezolvați problemele, bateți în Parlamentul cela să adoptați soluții pentru problemele care vin ca avalanșa în fiecare zi", a declarat Pavel Midrigan, politolog.

Politologul susține că pandemia nu este cea mai mare problemă, iar de-a lungul timpului pe acest pământ au fost situații și mai grave, cum ar fi: război și foamete, dar toți cetățenii credeau că cei de la conducere se gândesc la probleme și caută soluția cea mai bună. În acest mod, se consolida atât societatea, cât și conducerea.  

"Acum cetățenii sunt lăsați de izbeliște. Nimeni nu știe ce va fi și cum va fi. Guvern nu avem. Parlamentul ba este, ba nu este. Președinția nu știe ce vrea. Sindromul acesta de putere astupă ochii la toți. Cu părere de rău, nici societatea civilă, ONG-urile, nici oamenii cu influență nu-i opresc pe politicieni. Mai avem și factorul extern, iar eu cu pesimism mă uit la ce se întâmplă. Admitem că CC va spune că sunt întrunite condițiile și vom avea anticipate, dar nu este soluția cea mai bună", mai spune Midrigan. 

Pavel Midrigan
© Sputnik / Mihai Caraus
Pavel Midrigan

Pavel Midrigan mai spune că și în țările mai dezvoltate decât Moldova, sunt situații când unele conduceri încearcă să schimbe anumite lucruri, dar nu mereu le reușește. Politologul precizează că sondajele arată voința cetățenilor privind numirea unui guvern funcțional și nu alegeri parlamentare anticipate, însă, de fapt, țara ar avea nevoie de un executiv al salvării naționale. 

"Eu cred că niciun Guvern acum nu poate fi funcțional, în condițiile actuale, dar putem avea un Executiv ca de pompieri, de a salva situația, funcțional înseamnă că trebuie să vină cu un program pentru următorii patru ani, dar noi suntem naivi. Acum am avea nevoie de un guvern al salvării naționale, măcar un an, să stabilizeze cât de cât lucrurile, căci unde nu dai tot crapă, avem probleme la capitolul pandemie, stare economică, oamenii nu mai pot căci au cheltuieli mari și bani nu vin", precizează politologul.

Expertul mai spune că societatea va intra într-o criză psihologică, iar dacă nu va veni un guvern care să salveze societatea, lucrurile se vor înrăutăți și mai mult. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Clasa politică, Luptă politică, criză politică, politică
Tematic
Un nou guvern sau alegeri parlamentare anticipate - Ce spune Voronin
Ulanov după consultările cu Sandu: Prioritară este numirea unui Guvern
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

45
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

121
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Natalia Caraman și Aurelia Irodoi

De ce unele cupluri decid se căsătorească, iar altele se divorțeze?