Guvern

Anticipate sau încă o tentativă pentru un nou Guvern: Ce spun experții

393
Încă o încercare de a învesti un Guvern ar fi posibilă. Constituția prevede că Parlamentul poate fi dizolvat numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. O a treia tentativă de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova nu ar fi exclusă, mai ales că în Constituție este stipulat și termenul de 45 de zile de la prima solicitare, dar și că Parlamentul poate fi dizolvat numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Precizarea a fost făcută de expertul juridic Victor Juc, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova. Potrivit lui, prima tentativă de învestire a unui Guvern condus de Natalia Gavrilița a fost absolut legală, deoarece în acel moment nu era formalizată o majoritate parlamentară absolută și nu a fost prezentată nicio listă. În acest moment, când în Parlament există o astfel de majoritate, deputații ar putea solicita Curții și cea de-a treia tentativă de învestire a unui Guvern. 

„Nu putem să ne așteptăm de la Curtea Constituțională la surprize deoarece toate deciziile sunt juridic argumentate, deși uneori se lasă o portiță pentru a identifica un mic compromis. Iar asta permite de exemplu fracțiunii socialiștilor că nu este de acord cu alegerile anticipate, că nu toate tentativele au fost epuizate, iar ei vor putea exprima poziția lor la consultările cu Președintele. Rolul determinant în cazul dat va reveni președintelui care va trebui să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a constata dacă sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, a menționat Victor Juc.

Acesta spune că președintele trebuie să informeze Înalta Curte privind pozițiile tuturor formațiunilor, iar Curtea trebuie să se pronunțe pe cifre, 45 de zile, două tentative și în funcție de argumente vom avea deznodământul. 

Victor Juc este de părere că este nevoie de alegeri parlamentare anticipate pentru a scoate această problemă de pe agenda zilei, pentru a reveni la normalitate și pentru a impune pe cei care vor fi prezenți în Parlament.

„Anticipatele trebuie să fie scoase de pe agenda zilei. Fie prin declanșarea alegerilor, fie prin formarea unui Guvern care să activeze până în 2023”, a precizat expertul.  

Potrivit lui, configurația după alegeri se va schimba doar într-o anumită măsură, deoarece mulți din cei prezenți în actualul Legislativ se vor regăsi și în noul Parlament. Atunci însă, cel mai probabil se va merge pe ideea formării unei majorități parlamentare absolute, pentru a putea menține o coaliție guvernamentală. Potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență, de asediu sau de război. Ce ține de învestirea unui Guvern plenipotențiar, Juc spune că acesta nu ar putea face mai mult decât actualul Executiv interimar. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

393
Tagurile:
ceremonie de învestire, Învestirea Guvernului, Expert
CEC îi convoacă pe toți concurenții electorali

Ultima oră: CEC îi convoacă pe toți concurenții electorali - iată motivul

493
Comisia Electorală Centrală îi invită luni pe candidații la funcția de deputat - iată care este prilejul pentru a-i aduna pe toți concurenții. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. CEC anunță că mâine, 21 iunie, concurenții electorali sau reprezentanții acestora sunt așteptați la sediul instituției pentru a confirma prin semnătură veridicitatea conținutului din buletinul de vot.

Astfel, aceștia sunt invitați începând cu ora 10:00 și până la 11:00, pe strada Vasile Alecsandri, nr.119, etajul 3.

Amintim că sâmbătă, Comisia Electorală Centrală a anunțat că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

493
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, concurenți electorali, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
CEC a publicat lista finală a candidaților la scrutinul din 11 iulie: Detalii
CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel cu privire la secțiile de votare peste hotare


Загрузка...
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

57
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta