Pavel Filip

Filip: Cetățenii trebuie știe de azi sunt pe cont propriu

245
Președintele PDM Pavel Filip a ieșit în fața presei împreună cu colegii săi de partid și i-a criticat dur pe șeful statului Maia Sandu și pe președintele PSRM Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. Președintele PDM susține că astăzi în Parlament a avut loc un spectacol de prost gust, având în vedere că Igor Grosu nu și-a dorit realmente să fie votat premier. Pavel Filip îi acuză în acest sens pe președintele Maia Sandu și liderul PSRM Igor Dodon, despre care spune că ar urmări doar să câștige dividende politice. 

„Un spectacol cinic și ipocrit, dar pe care trebuie să-l urmărim până la capăt. (...) Modul în care a fost propus acest guvern este aproape de o declarație de război. Ba vrem voturi, ba nu vrem. Rău e că se încalcă Constituția, cu metode vechi, exact cele pe c are le-au criticat în trecut. (...) Doar pentru că ați ieșit ambii în turul doi la prezidențiale nu vă dă drept să faceți acest joc politic pe timp de pandemie. E greu de spus care au fost adevăratele intenții ale acestui exercițiu, dar se creează impresia că PAS-ul și Președinția a făcut totul ca țara să rămână în haos”, a spus Pavel Filip.

Politicianul susține că cetățenii trebuie să fie acum pregătiți de vremuri grele. 

„Ratingul vine și pleacă, ascultați însă ce spun oamenii. Ei zic că „nu vă mai certați atâta”. Nu mai vor nici anticipate, nici Guvern, oamenii vor să trăiască. Dacă nici în situație de criză statul nu poate ajuta - pentru ce mai există acest stat? Costul îl vor resimți cetățenii, care trebuie să știe că de azi sunt pe cont propriu. Susținere și ajutoare nu vor mai fi. Urmează un joc prostesc și ipocrit pe care îl fac acești doi politicieni”, a spus liderul PDM. 

Amintim că ședința Parlamentului în cadrul căreia urma să fie examinată acordarea votului de încredere Guvernului Grosu a fost întreruptă din lipsă de cvorum. Fracțiunea socialiștilor și platforma Pentru Moldova au declarat că nu vor participa la examinarea acestui subiect, dar vor reveni în sală pentru a examinarea altor subiecte incluse pe ordinea de zi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

245
Tagurile:
Pavel Filip, Partidul Democrat, Parlament
Tematic
Grosu nu vrea să fie votat: Ce le-a spus deputaților PPDA
Parlamentul Republicii Moldova

31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: Mesajul președintelui Parlamentului

39
(reînnoit 09:05 23.06.2021)
Miercuri, 23 iunie, se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Cu această ocazie, președintele Parlamentului a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Anual, în data de 23 iunie este marcată Ziua Suveranității. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova de legislatura a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

Asta prevedea supremația legilor în RSS Moldova asupra celor unionale și dreptul suveran de a stabili relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care până astăzi este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

„Suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetățeni, niciun partid politic sau o organizație obștească, nicio altă formațiune, nicio persoană particulară nu poate să-și asume dreptul de a exercita suveranitatea”, se menționează în Declarația de Suveranitate. 

Muzeul Parlamentului găzduiește o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

În context, președintele Parlamentului Republicii Moldova a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor. Zinaida Greceanîi le-a urat tutor curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării. 

„Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viață, libertate și prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura și tradițiile milenare ale poporului nostru”, a menționat președintele Parlamentului. 

Șeful Legislativului a mai remarcat că prin adoptarea Declarației de Suveranitate țara noastră a devenit un stat independent și că acest document a stat la temelia elaborării Constituției. În context, Greceanîi a îndemnat cetățenii să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Parlament, suveranitate națională, Declarație


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

59
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Sputnik V

Ultima oră! Unde și când puteți vaccina cu „Sputnik V” la Chișinău