Briefing de presă al deputaților Fracțiunii PSRM

Ultima oră: Socialiștii nu vor vota pentru Guvernul Grosu

69
(reînnoit 10:40 25.03.2021)
Fracțiunea parlamentară a socialiștilor nu va susține candidatul desemnat la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. Deputații socialiști nu vor vota pentru candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, și echipa acestuia. Decizia a fost anunțată de liderul PSRM după întrunirea din această dimineață a Comitetului Executiv Politic și ședința fracțiunii. PSRM susține în continuare candidatul său la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc. 

„Socialiștii nu vor vota pentru candidatul Igor Grosu, pentru că PSRM și majoritatea parlamentară are deja înaintat un candidat real și competent, Vladimir Golovatiuc, nu unul fake, ca cel al Maiei Sandu. Dl Golovatiuc este candidatul care întrunește toate condițiile politice și constituționale pentru a fi votat. El nu poate fi dat la o parte prin șantaj, nici intern și nici extern. Golovatiuc este un candidat veritabil, gata să-și asume împreună cu echipa sa toată răspunderea pentru a scoate țara din criză ”, a declarat Dodon. 

Un alt motiv pe care îl invocă socialiștii și care stă la baza deciziei de a nu susține echipa de miniștri și programul de guvernare a lui Igor Grosu ar fi faptul că, în cazul în care Guvernul va fi votat, Igor Grosu va demisiona la scurt timp. 

„Care este rostul să votăm pentru Guvernul Grosu, dacă el va demisiona la scurt timp de la învestire sub diferite pretexte, pentru a declanșa alegeri anticipate. Candidații de astăzi nu vor să fie votați. Iar dacă accidental vor fi votați, aceștia nu vor face nimic. Vor căuta soluții pentru a declanșa anticipate cât mai curând”, a mai spus Igor Dodon. 

Dodon mai afirmă că socialiștii nu vor vota pentru o echipă care a anunțat că imediat ce va ajunge la guvernare, va institui lockdown, dar și pentru că un vot pentru Grosu ar însemna iresponsabilitate și dispreț față de cetățeni. 

„Tot ce vrem este un Guvern pentru o perioadă scurtă, care să scoată țara din criză, iar mai apoi să mergem la anticipate. Să lăsăm cetățenii să decidă cine a fost responsabil și cine nu. Igor Grosu nu poate fi votat pe motiv că el a fost funcționarul din Guvernul Filat care, împreună cu Maia Sandu, a închis sute de școli”, a mai spus Dodon. 

Potrivit lui, ceea ce se va întâmpla astăzi în Parlament nu este o încercare de a învesti un nou Guvern, dar o nouă simulare pentru a fenta Constituția Republicii Moldova. La fel, Dodon este de părere că și Grosu va obține zero voturi din partea deputaților. De precizat, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, va prezenta echipa de guvernare și echipa de miniștri propusă. Comisia Juridică a Parlamentului a decis să lase la latitudinea Parlamentului decizia de acordare a votului de încredere Guvernului Grosu. Recomandarea a fost luată în cadrul ședinței la care a participat însuși premierul desemnat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Partidul socialiștilor, congresul socialiștilor, fracțiunea socialiștilor
Tematic
Dodon: Trebuie numit un guvern care să înceapă imunizarea în masă
Igor Dodon: CC a formalizat practic o lovitură de stat
Susține sau nu PDM candidatura propusă de socialiști la funcția de premier? Ce spune Filip

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

59
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

22
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului