PSRM

Vor susține socialiștii cabinetul Grosu: Ce spune liderul PSRM

287
(reînnoit 07:48 25.03.2021)
Igor Dodon a menționat că votul de joi va demonstra dacă mai există o majoritate parlamentară care să sprijine candidatura lui Golovatiuc.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Partidul Socialiștilor (PSRM) încă nu a decis dacă va vota pentru guvernul lui Igor Grosu. Șeful formațiunii politice, Igor Dodon, a declarat acest lucru miercuri,  în cadrul unei emisiuni TV. El a menționat însă că le va propune colegilor săi de partid să nu-l susțină pe premierul desemnat de Maia Sandu.

”Încă nu am luat o decizie. La ora 8.30 avem Comitetul Executiv Politic, apoi o ședință a fracțiunii, iar apoi voi ține un briefing ", a explicat Dodon.

Politicianul a sugerat că PSRM, cel mai probabil, nu va sprijini candidatul propus la funcția de prim-ministru.

"Cum aș putea ridica mâna pentru o persoană care i-a numit pe transnistreni separatiști. Persoană care ar trebui să aibă un dosar penal pentru împiedicarea votării. Mă vor înțelege oamenii?" - a întrebat Dodon.

El a criticat de asemenea programul și componența guvernului propuse de Grosu.

”Arătați-mi ce au făcut acești oameni? Țara este ”în flăcări”, aici este nevoie de profesioniști. De aceea, categoric nu trebuie votat acest guvern și le voi propune colegilor mei să nu voteze", a spus șeful PSRM.

Igor Dodon a mai menționat de asemenea că, dacă parlamentul nu va vota pentru guvernul Grosu, majoritatea parlamentară va insista asupra înaintării candidaturii lui Vladimir Golovatiuc la funcția de premier.

Liderul socialist a făcut referire la explicațiile Comisiei de la Veneția, unde este spus că Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă în forul legislativ există 51 de deputați care sunt gata să voteze guvernul.

"Credem că în acest caz nu există motive de dizolvare. Vom lupta împotriva abuzurilor Maiei Sandu și a Curții Constituționale, promit. Promit că nu vom permite desfășurarea alegerilor așa cum vrea Maia Sandu, când avem  2 mii de cazuri noi (de coronavirus - n.red.) și zeci de morți. Sunt pentru alegeri anticipate, însă după ce vom stăvili pandemia ", - a spus președintele PSRM.

Totodată însă, Dodon a menționat că votul de joi în forul legislativ va arăta dacă mai există o majoritate parlamentară în sprijinul candidaturii lui Vladimir Golovatiuc.

Joi, 25 martie, Parlamentul ar urma să examineze programul și echipa candidatului desemnat la funcția de premier Igor Grosu. Ulterior, deputații vor vota pentru sau contra guvernului Grosu.

Precizăm că marți, 23 martie, Igor Grosu a publicat lista miniștrilor pe care-i propune în viitorul guvern. El a informat Secretariatul Parlamentului că dorește să-și prezinte în fața deputaților echipa guvernamentală și să solicite votul de încredere. Conform listei prezentate, cabinetul de miniștri propus de Igor Grosu nu diferă cu mult de cel propus de Natalia Gavrilița. Una din diferențe este faptul că în locul Rozalinei Albu, care anterior a fost propusă de Gavrilița în funcția de ministru al Finanțelor, este propus fostul candidat înaintat de Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița. Iar cea de-a doua diferență este candidatura lui Vladimir Bolea la funcția de ministru al Agriculturii, în locul vinificatorului Ion Luca. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

287
Tagurile:
Igor Grosu, Guvern, vot, PSRM, Igor Dodon
Tematic
Fadei Nagacevshi a comentat propunerile lui Igor Grosu pentru Justiție
Expert: Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va fi învestit?
Marcel Ciolacu, Petre Neagu, Ion Ceban

Zilele Chișinăului la Buzău - festival care va debuta în toamnă

43
(reînnoit 20:22 15.06.2021)
Președintele Consiliului Județean Buzău a explicat ce reprezintă cele două acorduri de cooperare semnate astăzi, 15 iunie 2021, cu municipiul Chișinău din Republica Moldova. Buzăul e primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău.

BUCUREȘTI, 15 iun – Sputnik, Georgiana Arseni. Buzăul a fost astăzi, 15 iunie 2021, locul în care s-a semnat un acord istoric.

Vorbim despre Acordul de Cooperare între Municipiul Chișinău – Sectorul Botanica cu Județul Buzău din România.
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a explicat ce reprezintă acest acord de cooperare.

”Vom sprijini, în baza principiilor egalității și reciprocității, stabilirea de relații de prietenie și colaborare între locuitori, precum și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială în beneficiul comunităților”, a precizat Ion Ceban.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că Acordul reprezintă o continuare și o întărire a angajamentului față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, ”o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului”.

”O singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului!”, a scris Neagu pe pagina sa de Facebook.

Președintele Consiliului Județean Buzău a subliniat că proiecte precum ”Zilele Chișinăului la Buzău” - un festival care va fi organizat anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău ”Titulescu”.

În opinia lui Petre Emanoil Neagu, toate acestea vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil.

Acesta a amintit că el este deja un susținător al relațiilor de colabprare dintre România și Republica Moldova și că, de asemenea, consideră că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi.

”Mulțumesc domnului primar al Municipiului Chișinău, Ion Ceban și doamnei pretor al Sectorului Botanica, Diana Guba pentru deschidere și pentru căldura cu care au vorbit despre România și Republica Moldova”, a punctat Petre Emanoil Neagu.

Bun diplomat, președintele Consiliului Județean Buzău a adresat, de asemenea, un cuvânt de mulțumire deputatului PSD Marcel Ciolacu și tuturor invitaților care au participat la evenimentul de astăzi, 15 iunie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
județul Buzău, Buzău, inimă, limbă, Republica Moldova, România


Загрузка...

Măsuri de securitate sporite în timpul summitului NATO la Bruxelles

16
Sârmă ghimpată și un număr mare a reprezentanților forțelor de ordine au fost observați în jurul capitalei Belgiei, Bruxelles, în ajunul pregătirilor pentru primul summit NATO pe viu de la începutul pandemiei.

În imaginile video arată situația de la consulatul SUA, sediul Comisiei Europene și un hotel în care este cazat personalul diplomatic și de securitate.

Summitul liderilor statelor membre ale NATO va avea loc luni, la Bruxelles. Prezidat de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reuniunea va marca cea de-a 31-a reuniune formală a șefilor de stat și șefilor guvernelor NATO și primul summit pe viu de la începutul pandemiei.

16
Tagurile:
Securitate, Măsuri, Bruxelles


Загрузка...
Vladimir Putin

Citatele cheie ale lui Putin din cadrul interviului dinaintea summitului cu Biden

55
Înainte de summitul cu președintele american Joe Biden, Vladimir Putin a acordat un interviu extins jurnalistului telecompaniei americane NBC Keir Simmons. Declarațiile cheie ale liderului rus – în materialul RIA Novosti.

Despre NATO

"Am spus de multe ori: este un vestigiu al Războiului Rece. NATO s-a născut în era Războiului Rece, dar motivul pentru care există astăzi nu este foarte clar. A existat un moment în care se vorbea despre faptul că ea, această organizație, se transformă, dar acum s-a uitat despre asta. Noi pornim de la presupunerea că aceasta este o organizație militară, dar aceștia sunt aliații Statelor Unite, iar, din când în când, cu aliații este necesar să te întâlnești. Deși îmi pot imagina cum merge discuția acolo. Este clar că totul este decis prin consens, dar există totuși o singură opinie corectă, iar toate celelalte nu sunt prea corecte – să spunem așa".

Vladimir Putin

De ce a fost necesară extinderea NATO spre est, aducând infrastructura mai aproape de granițele noastre? Și dvs. spuneți că noi ne comportăm agresiv. Pe baza cărui motiv? Rusia, chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice, a reprezentat un fel de amenințare pentru Statele Unite și pentru alte țări europene? Noi ne-am retras voluntar toate trupele din Europa de Est pe câmp deschis. Oamenii au suferit la noi, timp de zeci de ani, acolo au trăit familiile militarilor, fără a avea condiții normale de viață, inclusiv pentru copiii lor. Noi am plătit un preț foarte mare. Și ce am primit în schimb? Infrastructura este aici, la granițele noastre. Iar dvs. spuneți despre faptul că noi amenințăm pe cineva? Da, noi desfășurăm exerciții în mod regulat, inclusiv neașteptate pentru Forțele noastre Armate. De ce acest lucru ar trebui să preocupe partenerii NATO? Pur și simplu nu înțeleg.

Vladimir Putin

Despre relațiile cu SUA

"Relațiile noastre bilaterale au degradat până la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, dar totuși există probleme care necesită o sincronizare, o determinare a unor poziții reciproce, astfel încât problemele de interes reciproc să fie rezolvate mai eficient atât în interesele Statelor Unite, cât și în interesele Rusiei. Din această cauza, nu există nimic ieșit din co