Maia Sandu

Răsturnare de situație - un guvern Grosu și anticipate în vară - ce spune Sandu

614
Se pare că președintele Maia Sandu și-ar dori ca Parlamentul să instaleze un guvern Grosu, ca să poate fi deblocată finanțarea externă, după care în vară să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Maia Sandu și-ar dori ca Parlamentul să voteze pentru echipa guvernamentală Igor Grosu, pe care ea l-a desemnat la funcția de premier prin decret prezidențial. Cel puțin asta se poate de înțeles din declarațiile făcute de șeful statului luni seara, la un post privat de televiziune.

Adică, Maia Sandu și-ar dori ca echipa lui Grosu să nu fie respinsă de Parlament ca cea a Nataliei Gavrilța, care le-a cerut expres parlamentarilor să nu o voteze.  

Și toate acestea, spune Maia Sandu, "ca să fie posibilă deblocarea finanțării externe", lucru de nerealizat fără un guvern cu împuterniciri depline și fără o majoritate care să susțină prin vot respectivele demersuri.

Maia Sandu a declarat că în timpul consultărilor le-a cerut fracțiunilor să deblocheze finanțarea externă a țării.

"Și mai multe fracțiuni, mai multe forțe politice din Parlament au spus (în timpul consultărilor - n.n.) că sunt de acord că e nevoie de alegeri parlamentare anticipate. Doar că diferențele vin cine și când vede aceste alegeri. Eu am pus o întrebare tuturor și întrebarea mea a fost: sunteți de acord să deblocați asistența externă a Republicii Moldova pentru că atunci când spuneți despre amânarea acestor alegeri trebuie să fiți conștienți de faptul că sunt niște necesități imediate: economia trece printr-o perioadă foarte complicată, vedem că situația pandemică se înrăutățește, asta are efecte și pe partea economică și pe partea socială. Deci, noi avem nevoie de ajutor. […] Eu am discutat cu fracțiunile parlamentare și am zis dacă insistați că trebuie amânate alegerile parlamentare anticipate, haideți să faceți un angajament aici, să facem un angajament că se deblochează asistența externă", a declarat Sandu.

Ea a precizat că, din păcate, nu există o majoritate: sunt doar câteva fracțiuni care au spus că sunt gata să voteze legile care ar debloca asistența externă, "dar nu există o majoritate ca să putem să deblocăm această asistență externă".

În același context Maia Sandu a mai afirmat reiterat teza de mai sus.  

"Reper ceea ce am spus că am discutat și la consultări: toate deciziile pe care le luăm, le luăm pornind de la interesul național, de la interesul țării. Cei care spun astăzi că e nevoie de alegeri anticipate, dar ele trebuie să se întâmple mai târziu, dacă vor să demonstreze că aceste decizii ale lor pornesc de la interesul țării, ar trebui să se adune în Parlament și să deblocheze asistența externă. E mare nevoie de deblocat asistența externă pentru ca să ajutăm cetățenii care sunt la nevoie acum și în sistemul medical și în sistemul social și în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii. Eu aș înțelege și aș crede forțele politice care spun "alegeri anticipate, dar mai târziu", dacă ar face acest pas elementar ca să deblocheze asistența externă", a declarat Maia Sandu.

Dar tot ea a precizat că cei din majoritatea parlamentară, adică deputații PSRM și Pentru Moldova, au spus că nu doresc deblocarea asistenței externe până la alegeri.

Și tot la acest subiect, șeful statului a precizat că Igor Grosu va iniția discuțiile cu fracțiunile începând din ziua de marți.

În alt context, fiind întrebată când ar trebuie să aibă loc alegerile parlamentare anticipate, Maia Sandu a spus cp în vară, când va scădea numărul celor infectați cu coronavirus.

"În momentul în care situația pandemică va permite. Și dacă este să ne uităm la prognozele organizațiilor internaționale, ale Organizației Mondiale a Sănătății, prognoza este că în vară vom ava cel mai scăzut nivel de îmbolnăvire. După care, din păcate, în toamnă iarăși cresc indicatorii pentru că acest virus, se pare, capătă un caracter sezonier", a declarat Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

614
Tagurile:
Igor Grosu, anticipate, alegeri, guvern, Maia Sandu
imagini din arhivă

Juravlev - despre avantajele statutului neutru al Moldovei

48
(reînnoit 19:34 18.06.2021)
Politologul internațional a explicat lipsa de sens a aspirațiilor Moldovei de a deveni actor politic în NATO și a spus de ce „iepurele” moldovenesc va pierde în mod evident în „cursa elefanților”.

CHIȘINĂU, 18 iunie - Sputnik. Practica întregii perioade de după cel de-Al Doilea Război Mondial arată că neutralitatea s-a dovedit a fi cea mai eficientă formă de poziționare politică. Opinia a fost exprimată de directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, în studioul Sputnik Moldova.

"Austria neutră, de exemplu, în mare parte datorită neutralității, a devenit ceea ce a devenit. Iubita mea Republică Kazahstan a primit maximul din neutralitatea sa politică, inclusiv din avantajele economice", susține politologul.

Potrivit lui Juravliov, neutralitatea în prezența unei forme de război rece este o situație în care puteți interacționa în mod eficient cu ambele părți. Acest lucru este foarte important atât pentru Moldova, cât și pentru orice țară din lume.

"O altă problemă este că interacțiunea economică cu NATO și UE este puțin probabil să fie foarte eficientă. Tot ceea ce Moldova poate oferi este deja acolo. Dar Rusia are nevoie de ceea ce se produce în Moldova. Aceasta este o parte a întrebării", a spus expertul.

Juravliov, susține că neutralitatea politică "permite discuții destul de prietenoase cu ambele părți. Acest lucru este foarte convenabil și util pentru Moldova, deoarece în "cursa elefanților" nu va câștiga "iepurele" moldovenesc. Și să fie un actor politic activ pe partea NATO, de exemplu, este fără sens."

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldovaok

48
Tematic
Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”
Ultima oră! Un nou lot de vaccin „Sputnik V” ajunge în Moldova
Admiterea 2021: Ce oferte are Universitatea de Studii Europene din Moldova
Bancomatele și cardurile unei bănci din Moldova nu funcționează: Ce s-a întâmplat


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei

36
(reînnoit 18:54 18.06.2021)
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află într-o vizită oficială în Italia, a anunțat că astăzi s-a întâlnit cu Maria Elisabetta Alberti Casellati, președinta Senatului italian.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook despre ce a discutat cu președintele Senatului italian.

"Mi-am continuat vizita la Roma cu o întrevedere cu doamna Maria Elisabetta Alberti Casellati, Președinta Senatului italian. Am avut o discuție constructivă și utilă, în cadrul căreia ne-am referit la modalitățile concrete de consolidare a cooperării dintre țările noastre în plan politic, economic, social și cultural. Sunt convinsă că putem dezvolta multe programe comune, în diverse domenii", a precizat Maia Sandu.

Ea a menționat că a discutat cu Maria Elisabetta Alberti Casellati situația moldovenilor din Italia: "În acest sens, am accentuat importanța pe care o are diaspora moldovenească din Italia pentru relația bilaterală dintre țările noastre. Deoarece aici avem cea mai mare comunitate de moldoveni din spațiul Uniunii Europene, inclusiv foarte mulți tineri, am accentuat importanța elaborării unor programe care să-i încurajeze pe cât mai mulți concetățeni de-ai noștri să revină acasă, în Republica Moldova. Pentru aceasta este nevoie de acțiuni concrete, prin care să fie valorificat spiritul lor inovator și antreprenorial, atât de necesar economiei noastre. În contextul dat, am menționat că ne-ar fi de mare ajutor experiența Italiei de a susține și a dezvolta sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, astfel încât acestea să devină mai puternice și mai competitive pe piața globală".

Amintim că în prima parte a zilei de astăzi Maia Sandu s-a întâlnit cu cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

În cadrul întâlnirii, Maia Sandu și Sergio Mattarella au discutat despre relațiile dintre cele două state. Despre acest lucru a anunțat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Am făcut un schimb de păreri despre situația politică din Republica Moldova în perioadă electorală curentă, accentuând că prioritatea noastră este ca scrutinul să fie unul liber și corect. În ceea ce privește pandemia Covid-19, am menționat că mizăm pe deschiderea autorităților italiene în sensul simplificării condițiilor de călătorie a cetățenilor noștri în Italia, inclusiv în baza unui certificat recunoscut de statele membre ale UE”, a scris Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Italia, Maia Sandu


Загрузка...
Ploi

Ploile nu contenesc: Prognoza meteo pentru acest weekend