Procurorul general a venit în Parlamentul Republicii Moldova. Ședința plenară din 22 martie 2021

Procurorul general a venit în Parlament: Avem probe concludente

197
(reînnoit 17:08 22.03.2021)
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit în Parlament să ceară ridicarea imunității deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. Stoianoglo spune că procurorii au probe concludente în privința celor doi.

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, vorbește în aceste momente de la tribuna parlamentului despre învinuirile care le aduc procurorii deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. Potrivit lui Stoianoglo, Petru Jardan a luat decizii dubioase și a acționat în favoarea unui grup criminal, în timp ce era directorul interimar al Aeroportului Internațional Chișinău. 

"Cer ridicarea imunității parlamentare a doi colegi de-ai voștri, avem probe că au fost implicați în frauda bancară. Ce ține de domnul Jardan, în 2013 a fost implicat în abuz de serviciu. El a activat director general interimar la Aeroportul Internațional Chișinău și prin înțelegere cu alte persoane, intenționat a acționat în interesul grupului criminal. Jardan a știut de hotărârea privind concesionarea aeroportului, la 31 iulie 2013, peste două luni a semnat un contract de asigurare de 4,8 milioane de lei. A cauzat daune în proporții deosebit de mari. Solicit ridicarea imunității parlamentare lui Petru Jardan și reținerea lui, trimiterea lui în judecată", a declarat Stoianoglo.

Procurorul general spune că este cunoscut beneficiarul banilor de pe urma tranzacției, însă a refuzat să spună numele. Totodată, Stoianoglo susțin că sunt și alte persoane vizate în acest dosar. Deputatul PPDA Alexandru Slusari l-a întrebat pe procurorul general cum a reacționat consiliul de administrare al Aeroportului Internațional Chișinău la aceste ilegalități. Iată ce a răspuns Stoianoglo: 

"Nicio persoană nu a întreprins nicio măsură pentru recuperarea pagubei după tranzacția respectivă. Contractul a fost încheiat de director și acțiunile care ar fi trebuit să urmeze, tot pune în sarcină administratorul respectiv", a spus Stoianoglo.

La tribuna Parlamentului a ieșit și Petru Jardan, care a comentat declarațiile procurorului. 

"Ridicarea imunității, nu înseamnă că persoana este vinovată. Necesitatea încheierii contractului de asigurare, după ce Aeroportul Internațional Chișinău a semnat un contract cu băncile și proiectele internaționale și era o condiție. La 16 iulie 2013, a expirat certificatul de operator de aerodrom al aeroportului. Eu eram obligat să închei contractul de asigurare și poliția ca să o prezint Autorității Aeronautice Civile. Am primit pe un an acel certificat. În consiliul de administrație din 2013 au fost aprobate aceste cheltuieli. Obligația de achitare trebuia în două tranșe în 2013. Aceste prevederi era incluse în contract, până la concesionarea aeroportului. Eu știam de procesul de concesionare, dar trebuia să asigur buna funcționare a aeroportului, să obțin certificatul fără de care nu putem funcționa", a declarat Petru Jardan. 

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” consideră drept neîntemeiată solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității parlamentare a deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. În acest condiții, deputații „Pentru Moldova” nu vor vota pentru ridicarea imunității celor doi deputați ”Șor”. Asta este poziția platformei exprimată într-un comunicat de presă pe parcursul acestei zile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

197
Tagurile:
Parlament, deputați
Tematic
Ce urmează dacă Guvernul Grosu nu va primi vot de încredere în Parlament?
Focar de COVID în Parlament: Mai mulți deputați s-au infectat  
Maia Sandu, la telefon

Experți, despre Comitetul Anticorupție: "Sandu ignoră astfel instituțiile statului"

38
(reînnoit 08:12 18.06.2021)
Mai mulți juriști sunt sceptici în privința eficienței Comitetului Consultativ Independent Anticorupție creat de Maia Sandu. Experții susțin că intenția președintelui este bună, însă nu este justificată, având în vedere câte instituții cu astfel de profil are Moldova.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. La începutul acestei luni, președintele țării, Maia Sandu, a inaugurat prin decretul prezidențial Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Această structură, potrivit șefului statului, ne va scăpa de corupție. Juristul Stanislav Pavlovschi a precizat pentru Sputnik Moldova că deocamdată nu este clar statutul acestui comitet, în condițiile în care Republica Moldova are multe instituții cu astfel de profil.

"Noi avem MAI-ul cu serviciul lor operativ, avem SIS, CNA, Procuratura Anticorupție, cea generală, PCCOCS, ANI, noi am creat multe organizații care au sarcina de a preveni și combate corupția. Unde sunt rezultatele? Milioane de lei în fiecare an se investesc în așa- zisa combatere a corupției, iar lucrurile nu merg. Asta pentru că nu au idei cum se lucrează. Doamna președinte are intenții bune, deoarece autoritatea ei este pusă în joc, plus că și-a asumat lupta cu corupția public, în fața societății, și vrea rezultate, dar urmează să vedem. Acești 5-6 experți care nu au nicio posibilitate operativă, va fi  pur și simplu o discreditare a ideii", a declarat juristul Stanislav Pavlovschi.

În același timp, Corneliu Ciurea susține că prin acest Comitet președintele va lupta politic cu adversarii săi. Analistul a reiterat că nu ar vrea să aibă dreptate și speră că Maia Sandu va reuși să convingă societatea că într-adevăr are intenția de a lupta cu flagelul corupției.

"Nu avem o idee clară cu privire la această intenție. Se pare că este o încercare de a juca în logica ONG-istă caracteristică reprezentanților partidelor de dreaptă, prin finanțarea unor instituții de peste hotare, din Occident, care abordează probleme importante, dar aceste instituții nu sunt în stare să le rezolve, dar sunt capabile să facă tapaj politic, un pic de alarmă, să-i ghideze pe anumiți oameni suspectați de corupție, fără ca să poată demonstra vinovăția lor. Această alarmă politică aduce avantaje pentru că persoanele vizate în investigațiile jurnalistice devin vulnerabile", a declarat analist politic Corneliu Ciurea. 

Corneliu Ciurea mai spune că unele investigații jurnalistice au fost făcute la comandă, iar acest Comitet va trebuie foarte atent să analizeze informațiile.

"Crearea unei noi instituții care nu prea are legătură cu procuratura și judecătoriile, este finanțată din străinătate, este mai curând un element politic decât juridic și trezește dubii. Maia Sandu nu are deocamdată instrumente să influențeze sistemul judecătoresc și să realizeze reforma justiției", a mai spus Ciurea.

Totodată, avocatul Ion Dron afirmă că Maia Sandu, în calitate de președinte, are datoria de a spori în fața străinilor autoritatea instituțiilor de stat care se ocupă inclusiv de subiectul corupției. În caz contrar, se creează impresia că Sandu ignoră instituțiile de drept și încearcă să construiască un mecanism de gestionare a treburilor în stat după modelul unei companii transnaționale, cu un staff sus și executanții jos, susține Dron. 

"O vorbă spune așa: "Ca să te respecte cineva, trebuie să te respecți tu pe tine inițial". Maia Sandu nu respectă instituțiile statului când spune că nu își fac treaba. Anume ea încearcă să preia funcțiile statului, de către un consiliu compus din niște oameni veniți de nu știu de unde, sunt de duzină, căci experții de valoare sunt în deficit și în Occident. Despre care luptă cu corupția putem vorbi, când președintele țării își formează un Comitet consultativ paralel instituțiilor statului. Mesajul președintelui trebuia să fie că acest comitet va fi un suport pentru autoritățile statului", a precizat Ion Dron.

Republica Moldova este a treia țară în care se inaugurează Comitetul Consultativ Independent Anticorupție, după Afganistan și Ucraina. Comitetul este condus de James Wasserstrom - fost angajat al ambasadei SUA în Afganistan, iar copreședinte este jurnalista Alina Radu. Din echipă mai fac parte Drago Cos - fost președinte GRECO, Laura Ștefan - fost angajat al Ministerului Justiției din România, Tamara Razin - a lucrat la Banca Națională a Moldovei, dar și la Fondul Monetar Internațional, și juristul Nadejda Hriptevschi. Activitatea acestui grup va fi susținută financiar de Uniunea Europeană și de către Statele Unite ale Americii, dar și alți potențiali donatori cu care se discută în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Corupție, Maia Sandu, Clasa politică, politică
Tematic
Dumitru Diacov pleacă din politică? Cui i-a cedat locul de pe lista PDM la alegeri
Ioan Aurel Pop - o lecție românească în locul ”înrăirii prin corectitudinea politică”


Загрузка...
Întâlnirea președinților Rusiei și SUA la Geneva

În câteva săptămâni, Rusia va începe discuțiile cu SUA privind controlul armelor

28
La summitul de pe 16 iunie, Biden și Putin au semnat o declarație comună prin care au promis să lanseze un Dialog bilateral privind Stabilitatea Strategică, pentru a iniţia discuțiile cu privire la controlul armelor și pentru a evita un război nuclear.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Prima întâlnire în cadrul Dialogului bilateral pentru Stabilitate Strategică privind controlul armelor se va desfășura în câteva săptămâni, nu luni, a declarat Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Sergei Riabkov, într-un interviu acordat ziarului Kommersant pe 16 iunie.

Deși nu se știe încă ce grupuri tematice vor fi create în cadrul acestui dialog, președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden au fost de acord în principiu cu privire la această chestiune, a adăugat Riabkov.

Va fi destul de dificil să fie aliniate abordările, dar Rusia este pregătită să facă față acestei provocări de „matematică diplomatică superioară”, a dat asigurări diplomatul rus de rang înalt.

„Este important să avem nu numai voință politică, dar și o abordare creativă. Acest lucru va fi pe deplin asigurat din partea noastră. Avem suficientă expertiză. Interacțiunea interdepartamentală este eficientă. Sperăm că partea americană va arăta un nivel la fel de ridicat de profesionalism”, a precizat Riabkov, potrivit Sputnik News.

Pe 16 iunie, la summitul de la Geneva, președinții Vladimir Putin și Joe Biden au convenit să pună bazele unui viitor control al armelor prin consultări în materie de stabilitate strategică. În plus, cei doi lideri au reafirmat principiul potrivit căruia „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie declanşat niciodată”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
arme, control, Rusia, Sua
Tematic
Putin, despre singurul angajament al Rusiei față de Ucraina
Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA este în criză prezidențială


Загрузка...

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”