Vladimir Golovatiuc

Cât de gravă este situația în Moldova - Iată ce spune Golovatiuc

168
Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc, a făcut o analiză a situației din Republica Moldova, la capitolul economie, finanțe și politicile implementate pentru rezolvarea problemelor existente.

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Într-o postare pe Facebook, Vladimir Golovatiuc constată trei grupuri de probleme, cu care se confruntă în prezent Republica Moldova. Este vorba despre criza pandemică, criza economică și starea bugetului și problemele oamenilor.

Zilnic se înregistrează recorduri atât prin numărul de cazuri de infectare cu COVID-19, cât și prin numărul de decese. În acest context, Vladimir Golovatiuc este de părere că în cazul aprobării guvernului propus de majoritatea parlamentară, în țară trebuie inițiată vaccinarea masivă a cetățenilor pe la mijlocul lunii aprilie, iar populația va putea alege cu care vaccina să se imunizeze.

Cât ține de buget, Vladimir Golovatiuc spune că atunci când Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul curent cu un deficit de 14 miliarde de lei, acest deficit avea o acoperire reală – încasări care aveam motive întemeiate să credem că vor fi alocate de FMI, Banca Mondială și UE, precum și împrumuturile de pe piața internă care, la fel de motivate, luându-se în calcul lichiditatea înaltă a instituțiilor financiare din țară. Proporția dintre sursele interne și cele externe este de aproximativ 55 la 45.

"Drept urmare a lipsei unui guvern funcțional, încasările din surse externe sunt problematice, cu toate riscurile asociate pentru finanțarea cheltuielilor bugetare din lunile următoare. De aceea, aprobarea guvernului este unica opțiune pentru soluționarea problemelor primordiale ale țării. Acum este primordial să învingem virusul, să soluționăm problemele bugetului, să asigurăm viabilitatea businessului cel puțin la nivelul reproducerii simple", a precizat Golovatiuc. 

De precizat că decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este constituțional. Decizia a fost pronunțată acum câteva clipe de președintele Curții Constituționale, după ce magistrații au examinat în fond sesizarea socialiștilor privind controlul constituționalității decretului președintelui Maia Sandu prin care l-a desemnat pe Grosu la funcția de premier. Totodată, Curtea a respins sesizarea deputaților socialiști. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
COVID-19, vaccinare, Vaccinuri, Moldova, Vladimir Golovatiuc
Tematic
Unde se află candidatul majorității parlamentare Vladimir Golovatiuc
Cine este Vladimir Golovatiuc

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

78
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

25
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului