Igor Grosu

CC va examina constituționalitatea desemnării lui Grosu

73
(reînnoit 08:54 22.03.2021)
Astăzi va fi examinată constituționalitatea decretului Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Astăzi, 22 martie, Curtea Constituțională va examina în fond sesizarea deputaților socialiști, prin care îi cer Înalte Curți să examineze constituționalitatea decretului președintelui Republicii Moldova privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru. Asta după ce săptămâna trecută Curtea a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintelui.

De precizat, socialiștii au contestat decizia de desemnare a lui Grosu la funcția de premier din motiv că  Maia Sandu a semnat,  pe 16 martie, decretul de numire a candidatului Igor Grosu la funcția de premier, în condițiile în care Mariana Durleșteanu și-a retras oficial candidatura pe 17 martie, după 24 de ore. 

"Să așteptăm poziția Curții Constituționale. În opinia noastră, sunt toate argumentele ca acest decret să fie declarat neconstituțional. Se fac presiuni asupra CCM. Situația nu este simplă. Este lupta între două forțe. Este evident că Maia Sandu trebuia să consulte forțele parlamentare. Dacă luăm după lege, unii pot spune că a consultat, s-a întâlnit, dar la aceste consultări și noi, și alte fracțiuni i-am spus că este majoritate parlamentară", a declarat Igor Dodon, președintele PSRM. 

Dodon a mai spus că această candidatură nu ar trebui votată. 

„Dacă totuși va fi votat, va fi fără voturile PSRM. Eu nu cred că va avea zile multe, dar nici nu susțin ideea de a fi dat jos după câteva zile de la învestire", mai spune liderul PSRM. 

Pe 16 martie, președintele Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu (PAS) în calitate de candidat la funcția de premier, după ce a luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura.

Deputații socialiști (PSRM) au contestat decretul prezidențial, pe 17 martie, la Curtea Constituțională. Pe 18 martie, în ședința Parlamentului, PSRM a anunțat că a creat o majoritate parlamentară, inclusiv cu deputații din Partidul „Șor”, pentru a-l propune candidat la funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc, recent numit ambasador în Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
Președinte, reședință, Curtea Constituțională
Tematic
Dodon: Noi am avut alt candidat decât Durleșteanu
Jens Stoltenberg

Stoltenberg a dezvăluit principalele subiecte ale summitului NATO

23
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat înainte de începerea summitului Alianței la Bruxelles că principalul subiect al întrunirii va fi Rusia și apropiata întâlnire dintre liderii Statelor Unite și Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Summitul NATO are loc luni la Bruxelles, cu participarea fizică a liderilor țărilor aliate. La Summit vor fi puse în discuție subiecte ce țin de noul concept strategic al Alianței până în 2030, Rusia, China, consolidarea dezvoltării tehnologice, combaterea schimbărilor climatice și a amenințărilor cibernetice, spațiale.

"Relațiile noastre cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, din cauza acțiunilor agresive rusești. Sunt sigur că liderii țărilor NATO vor confirma abordarea noastră dublă față de Rusia: apărare puternică pe de o parte și dialog pe altul", a spus Jens Stoltenberg.

Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden>>>

Se așteaptă ca țările alianței vor conveni la summit asupra creșterii cheltuielilor militareTotodată, liderii NATO îl vor sfătui pe președintele SUA, Joe Biden, înainte de negocierile cu Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Jens Stoltenberg, NATO, summit
Tematic
Ce spune Putin despre divizarea oamenilor, Ucraina și NATO


Загрузка...
Ружье

Focuri trase într-un sat găgăuz: Sunt victime

88
Într-un sat din autonomia găgăuză a avut loc un conflict în urma consumului de alcool: bătaie și focuri de armă.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik, Maxim Topal. O bătaie cu folosirea armei a avut loc în weekend, în satul găgăuz Cotovscoe. Cearta a avut loc între doi localnici, dintre care unul este pădurar.

În urma unui conflict la beție, un bărbat în vârstă de 47 de ani, cu antecedente penale, a atacat un pădurar, care, în scop de autoapărare, a tras cu arma de vânătoare în agresor.

Acesta a fost rănit la picior și a fost transportat de urgență în spitalul raional Komrat. Având în vedere gravitatea rănii, victima a fost transferată la Spitalul de Urgență Chișinău pentru tratament.

Primarul satului Cotovscoe, Gheorghi Palik, a refuzat să dea detalii cu privire la acest caz. În schimb, Nikolai Ormanji, care este deputat al Adunării Populare, a dar jurnaliștilor mai multe detalii despre cele întâmplate în sat. El îi cunoaște bine pe ambii bărbați implicați în conflict.

Guvernatorul Găgăuziei Irina Vlah
© Photo : Пресс-служба Башкана Гагаузии
"Consumul de alcool cauza conflictului. Anterior, cei doi s-au îmbrâncit, ceea ce a și condus la evoluția ulterioară. Am fost la spital cu un singur scop: ca să nu se producă escaladarea conflictului, răzbunare și așa mai departe. Am vorbit cu victima, el a spus că această istorie nu va avea continuare. Nu vrem să se știe în toată țara”, a spus Nikolai Ormanji pentru Sputnik.

Bărbatul rănit a fost operat de urgență.

"Plumbii trași din arma de vânătoare au lovit laba piciorului. Împușcătura i-a zdrobit osul, medicii l-au restabilit, eu eliminat așchii", a declarat Nikolai Ormanji.

Potrivit Direcției de Poliție din autonomia găgăuză, a fost inițiată urmărirea penală pentru acest fapt în temeiul articolului 287, aliniatul 3 al Codului Penal al Republicii Moldova „Huliganism grav” cu utilizarea armelor.

Făptașul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani. Pădurarul ce a tras a fost reținut pentru 72 de ore. Circumstanțele în care a avut loc cazul este cercetat de oamenii legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
Autonomia găgăuză, Găgăuzia


Загрузка...
Церемония вручения российского паспорта

Repatrierea în Rusia: cine și cum poate beneficia?