Vlad Bătrîncea

Batrîncea: Majoritatea parlamentară dorește consultări cu Maia Sandu

121
PSRM și PAS au cele mai multe mandate în Parlament și aceste două formațiuni trebuie să contribuie, în primul rând, la soluționarea crizei politice, a declarat socialistul Vlad Batrîncea. Deputatul a confirmat că Dodon și Sandu au avut o discuție tete-a-tete.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Deputatul socialist (PSRM), vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a ținut în după-amiaza zilei de 18 martie un briefing la care a făcut precizări legate de formarea unei majorități parlamentare în Parlament și propunerii de către aceasta a unui candidat la funcția de prim-ministru. 

Vlad Batrâncea a spus că după ce solialiștii și platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul „Șor”, au constituit o majoritate parlamentară (53 de deputați), ei au informat-o despre aceasta pe Maia Sandu, cerându-i președintelui să poarte consultări. Maia Sandu n-a răspuns însă la solicitare, așa că majoritatea parlamentară și-a anunțat peste câteva oire candidatul: Vladimir Golovatiuc.

„Astăzi avem o majoritate parlamentară, avem un candidat constituțional și avem nevoie de consultări cu Maia Sandu”, a declarat Vlad Batrâncea.

„Doamna Maia Sandu trebuie să discute cu Parlamentul și soluțiile să fie găsite de noi toți (...) Ca să evităm scenariile de presiunea supra Curții Constituționale, noi suntem gata să discutăm public”, a adăugat el.

De asemenea, Batrîncea a spus că, „la ora actuală, putem constata că nu Parlamentul este vinovat de criza politică”.

Întrebat dacă este adevărat că, zilele acestea, Maia Sandu și Igor Dodon au avut o întâlnire secretă, după cum a anunțat public deputatul Alexandru Slusari (PPDA), Vlad Bătrîncea a confirmat, până la urmă, că cei doi s-au întâlnit și au discutat.

Potrivit lui Batrîncea, n-a fost o întâlnire secretă. După consultările din 16 martie ale președintelui cu grupurile parlamentare, a explicat el, Dodon și Sandu au avut o discuție. 

„Care este deranjul pentru dl Slusari? (...) Că nu a fost și el de față acolo?”, a întrebat Batrîncea.

El a menționat, în context, că PSRM și PAS au cele mai multe mandate în Parlament și că aceste două formațiuni trebuie să contribuie în primul rând la soluționarea crizei politice.

Pe 16 martie, președintele Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu (PAS) în calitate de candidat la funcția de premier, după ce a luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura.

Deputații socialiști (PSRM) au contestat decretul prezidențial, pe 17 martie, la Curtea Constituțională. Pe 18 martie, în ședința Parlamentului, PSRM a anunțat că a creat o majoritate parlamentară, inclusiv cu deputații din Partidul „Șor”, pentru a-l propune candidat la funcția de premier pe Vladimir Golovatiuc, recent numit ambasador în Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
Maia Sandu, majoritate parlamentară
Tematic
Unde se află candidatul majorității parlamentare Vladimir Golovatiuc
Jens Stoltenberg

Stoltenberg a dezvăluit principalele subiecte ale summitului NATO

22
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat înainte de începerea summitului Alianței la Bruxelles că principalul subiect al întrunirii va fi Rusia și apropiata întâlnire dintre liderii Statelor Unite și Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Summitul NATO are loc luni la Bruxelles, cu participarea fizică a liderilor țărilor aliate. La Summit vor fi puse în discuție subiecte ce țin de noul concept strategic al Alianței până în 2030, Rusia, China, consolidarea dezvoltării tehnologice, combaterea schimbărilor climatice și a amenințărilor cibernetice, spațiale.

"Relațiile noastre cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, din cauza acțiunilor agresive rusești. Sunt sigur că liderii țărilor NATO vor confirma abordarea noastră dublă față de Rusia: apărare puternică pe de o parte și dialog pe altul", a spus Jens Stoltenberg.

Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden>>>

Se așteaptă ca țările alianței vor conveni la summit asupra creșterii cheltuielilor militareTotodată, liderii NATO îl vor sfătui pe președintele SUA, Joe Biden, înainte de negocierile cu Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
Jens Stoltenberg, NATO, summit
Tematic
Ce spune Putin despre divizarea oamenilor, Ucraina și NATO


Загрузка...
Ружье

Focuri trase într-un sat găgăuz: Sunt victime

86
Într-un sat din autonomia găgăuză a avut loc un conflict în urma consumului de alcool: bătaie și focuri de armă.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik, Maxim Topal. O bătaie cu folosirea armei a avut loc în weekend, în satul găgăuz Cotovscoe. Cearta a avut loc între doi localnici, dintre care unul este pădurar.

În urma unui conflict la beție, un bărbat în vârstă de 47 de ani, cu antecedente penale, a atacat un pădurar, care, în scop de autoapărare, a tras cu arma de vânătoare în agresor.

Acesta a fost rănit la picior și a fost transportat de urgență în spitalul raional Komrat. Având în vedere gravitatea rănii, victima a fost transferată la Spitalul de Urgență Chișinău pentru tratament.

Primarul satului Cotovscoe, Gheorghi Palik, a refuzat să dea detalii cu privire la acest caz. În schimb, Nikolai Ormanji, care este deputat al Adunării Populare, a dar jurnaliștilor mai multe detalii despre cele întâmplate în sat. El îi cunoaște bine pe ambii bărbați implicați în conflict.

Guvernatorul Găgăuziei Irina Vlah
© Photo : Пресс-служба Башкана Гагаузии
"Consumul de alcool cauza conflictului. Anterior, cei doi s-au îmbrâncit, ceea ce a și condus la evoluția ulterioară. Am fost la spital cu un singur scop: ca să nu se producă escaladarea conflictului, răzbunare și așa mai departe. Am vorbit cu victima, el a spus că această istorie nu va avea continuare. Nu vrem să se știe în toată țara”, a spus Nikolai Ormanji pentru Sputnik.

Bărbatul rănit a fost operat de urgență.

"Plumbii trași din arma de vânătoare au lovit laba piciorului. Împușcătura i-a zdrobit osul, medicii l-au restabilit, eu eliminat așchii", a declarat Nikolai Ormanji.

Potrivit Direcției de Poliție din autonomia găgăuză, a fost inițiată urmărirea penală pentru acest fapt în temeiul articolului 287, aliniatul 3 al Codului Penal al Republicii Moldova „Huliganism grav” cu utilizarea armelor.

Făptașul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani. Pădurarul ce a tras a fost reținut pentru 72 de ore. Circumstanțele în care a avut loc cazul este cercetat de oamenii legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Autonomia găgăuză, Găgăuzia


Загрузка...
stație

Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE