Domnica Manole

Domnica Manole, despre decizia pronunțată de Curtea Constituțională

222
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat decizia prin care legea miliardului a fost declarată neconstituțională.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Într-un briefing de presă, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că magistrații Înaltei Curți au calificat drept neconstituțională legea miliardului, deoarece are impact negativ asupra bugetului de stat și Parlamentul nu a solicitat avizul Guvernului atunci când a aprobat această lege.  

"Pentru a stabili dacă la adoptarea legii contestate Parlamentul a respectat procedurile, Curtea a analizat dacă amendamentele au avut ca efect majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, precum și majorarea sau reducerea cheltuielile bugetare și dacă amendamentul a fost acceptat de Guvern printr-un aviz. Cu privire la respectarea primei condițiile, Curtea a observat că impactul bugetar al legii este evident deoarece se abrogă legea din 2016 care a reglementat condițiile de emisiune a obligațiunile de stat, purtătoare de dobânzi și pe care Ministerul Finanțelor urma să le răscumpere la scadență. De asemenea, Guvernul a respins amendamentul deoarece suspendarea plăților ar putea conduce la decapitalizarea BNM, iar bugetul de stat va suporta cheltuieli suplimentare pentru acoperirea valorilor mobiliare de stat emise pentru majorarea capitalului statutar al BNM. CC a observat că legea are un impact bugetar", a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Curtea Constituțională a decis astăzi că abrogarea legii miliardului este neconstituțională. Înalta Curte s-a pronunțat după ce deputații PRO MOLDOVA au depus o sesizare în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

222
Tagurile:
lege, proiect, Curtea Constituțională
Tematic
Ultima oră: Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra legii miliardului
Curtea a decis: Legile cu privire la activitatea farmaceutică sunt neconstituționale
Comemorarea victimelor deportărilor staliniste

Autoritățile au comemorat victimele deportărilor staliniste

20
(reînnoit 13:45 13.06.2021)
Șeful statului, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi au participat la evenimentul de comemorare a victimelor primului val de deportări staliniste.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Ei au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din scuarul Gării Feroviare.

Premierul a precizat că aceste evenimente din istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta.

„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență”, a menționat în cadrul evenimentului prim-ministrul interimar. 

Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor este foarte importantă.

„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare. E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a precizat Maia Sandu.

Premierul în exercițiu a venit cu recomandarea ca până la 27 august 2021, când Republica Moldova va marca 30 de ani de independență, să fie încrustate numele tuturor victimelor deportărilor staliniste pe monumentul respectiv.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
Premier, premiera, deportări staliniste, Deportări
Tematic
Sandu, Greceanîi și Ciocoi, la comemorarea eroilor de la Nistru


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden în timpul întrevederii din 2011

Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden

56
Vladimir Putin a declarat înainte de întâlnirea cu Biden că trebuie restabilite contactele personale.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Înainte de întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, președintele rus Vladimir Putin a declarat că ei ar trebui să restabilească contactele personale, să stabilească un dialog direct și să creeze mecanisme de interacțiune între cele două țări, există probleme în care Rusia și Statele Unite pot activa cu adevărat în mod eficient.

”Restabilirea contactelor noastre personale, relațiilor, stabilirea unui dialog direct, crearea mecanismelor de interacțiune cu adevărat funcționale în acele domenii care prezintă interese reciproce – și acestea există, am vorbit deja despre acest lucru, mi se pare că nu mai este nevoie de repetat asta", a spus Putin într-un interviu pe platforma media ”Watch”, vorbind despre așteptările pe care le are de la întâlnirea cu Biden.

Președintele a menționat că despre acest lucru vorbește și partea americană: există o serie de probleme care prezintă interes reciproc. Acestea sunt stabilitatea strategică, conflictele regionale, măsurile de protecție a mediului, „preocuparea pentru ecologie în general, în sens global”, a spus Putin.

"Adică, există probleme în care putem lucra cu adevărat eficient", a adăugat el.

Vorbind despre reducerea retoricii negative împotriva Rusiei din partea Statelor Unite, Putin a menționat că nu ar trebui să nu ar trebui să existe iluzii în această privință deoarece înaintea unor reuniuni la nivel înalt ei se străduiesc întotdeauna să reducă gradul de negativitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
summit, Biden, Putin
Tematic
Putin a explicat care este deosebirea dintre Biden și Trump
Cum au apreciat britanicii reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden


Загрузка...
Poliția italiană

Focuri de armă în Italia, sunt victime