Andrian Candu

Candu: Ce s-ar fi întâmplat dacă rămânea în vigoare legea miliardului

182
(reînnoit 15:22 18.03.2021)
Liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Andrian Candu, susține că, în cazul în care Curtea Constituțională ar fi respins solicitarea cu privire la anularea legii miliardului, consecințele ar fi fost grave pentru Moldova.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Andrian Candu, a comentat decizia Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională legea miliardului, votată în decembrie de majoritatea parlamentară. 

"În cazul în care rămânea decizia adoptată în decembrie, Guvernul ar fi trebuit să identifice 13 miliarde de lei ca să contribuie la capitalul statutar al BNM. Guvernul actual care este în demisie și nu are puteri, mai având și o criză pandemică, economică și socială, nu ar fi făcut față. Mai mult, Banca Națională ar fi ajuns în dificultate și i-ar fi fost greu să țină inflația la control, prețurile, cursul valutar. Dacă BNM rămânea fără capacitățile ei, Moldova ar fi ajuns la o situație catastrofală: inflație, prețuri de consum mai mari. Pe lângă situația extrem de dificilă, cu impact pe zeci de ani, am fi pierdut din reputație pe plan internațional, iar investitorii străini și-ar fi retras investițiile. Ne bucurăm că Înalta Curte a înțeles gravitatea situației, ne-au ascultat argumentele și au luat această decizie", a declarat Andrian Candu, liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA. 

Curtea Constituțională a decis astăzi că abrogarea „legii miliardului” este neconstituțională. Înalta Curte s-a pronunțat după ce deputații PRO MOLDOVA au depus o sesizare în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

182
Tagurile:
miliard, Andrian Candu
Tematic
Ultima oră: Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra legii miliardului
Curtea a decis: Legile cu privire la activitatea farmaceutică sunt neconstituționale
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

43
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

107
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor