Igor Grosu

Grosu și-a luat misiunea în serios: Ce vrea facă în calitate de premier

211
(reînnoit 10:44 18.03.2021)
Candidatul desemnat de președintele țării la funcția de premier Igor Grosu a prezentat prioritățile programului său de guvernare.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Igor Grosu a scris pe pagina sa de Facebook care sunt prioritățile pe care este bazat programul său de guvernare. 

Candidatul desemnat la funcția de premier spune că își ia misiunea în serios, iar dezideratul său rămâne necesitatea de a curăța clasa politică și de a avea un Parlament responsabil și legitim care să dezvolte țara în interesul cetățenilor. 

Grosu a subliniat trei priorități. Este vorba despre lupta eficientă cu criza pandemică și economică, campania de vaccinare, revenirea la viață normală pentru toți cetățenii; Curățarea rapidă de scheme și de corupți a instituțiilor, agențiilor și întreprinderilor de stat și declanșarea alegerilor anticipate.

"În perioada următoare, voi avea discuții cu fracțiunile parlamentare, precum și în Consiliul Politic Național al PAS pentru a vedea care sunt modalitățile de a ajunge la acest deziderat. În calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru, am început procesul de atragere a oamenilor de valoare în echipa guvernamentală", a scris Grosu. 

De precizat că deputații Partidului Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională decretul președintelui Maia Sandu prin care Igor Grosu a fost înaintat la funcția de prim-ministru. În același timp, expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova că majoritatea parlamentară nu poate înainta un alt candidat la funcția de premier, în locul lui Igor Grosu, câtă vreme decretul Maiei Sandu nu este declarat neconstituțional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

211
Tagurile:
Igor Grosu, program de guvernare, deputați, Parlament
Tematic
Cât de probabilă este anularea de către CCM a decretului de desemnare a lui Grosu candidat
 „Pro Moldova” l-ar putea vota pe Igor Grosu: Explicația lui Andrian Candu
 Comisia Electorală Centrală

CEC a lansat un Centru de apel pentru cei care au mai multe întrebări referitor la scrutin

8
(reînnoit 18:26 23.06.2021)
Cei care nu cunosc procedura de vot sau la ce secție de votare sunt arondați ca să-și exercite dreptul la vot, acum pot să sune la Centrul de Apel CEC.  Totodată, prin intermediul acestuia nu bor putea fi depuse contestații.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a lansat Centrul de Apel pentru ca cei care întâmpină anumite dificultăți și au întrebări referitoare la procesul de vot. Astfel, Centrul va funcționa în perioada 23 iunie – 13 iulie 2021.

„Alegătorii vor putea solicita Centrului de Apel informații cu privire arondarea la secții de votare, procedura de vot, și altele. Menționăm că nu pot fi depuse contestații prin intermediul Centrului de Apel”, este menționat într-un comunicat de presă CEC. 

CEC a precizat că operatorii Centrului vor acorda asistența necesară și persoanelor responsabile de gestionarea listelor electorale din cadrul autorităților publice locale, dar și membrilor organelor electorale inferioare pentru ca aceștia să aplice uniform procedurile de gestionare a Registrului de stat al alegătorilor.

Totodată, în cadrul Centrului de Apel vor activa 12 operatori. Linia de informare a Centrului de Apel va funcționa de luni până vineri, între orele 8.00 - 17.00, iar în perioada 11-13 iulie 2021 programul de lucru va fi extins până la 24 de ore pe zi.

CEC a menționat că Centrul poate fi apelat la tarif ordinar de la telefonul fix sau mobil din orice localitate a Republicii Moldova sau din afara țării.

Doritorii de a adresa întrebări pot telefona la acest număr: (+373) 22 880101. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, linia verde, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Întâlnire între ambasadorul SUA și conducerea CEC în prag de alegeri: Care a fost motivul


Загрузка...
Declaratia Suveranitatii

Maia Sandu de Ziua Suveranității: Libertatea nu este doar o declarație

16
(reînnoit 18:33 23.06.2021)
Președintele Republicii Moldova a adresat un mesaj cu ocazia celor 31 de ani de la adoptarea Declarației Suveranității.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Suveranității. În mesajul șefului statului este precizat că adoptarea Declarației Suveranității a fost un eveniment politic major, care semnala primul pas pentru constituirea statului Republica Moldova.


„Acum 31 de ani, în ziua de 23 iunie, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate. Era un eveniment politic major, care semnala un prim pas în constituirea viitorului stat Republica Moldova. Prin acest pas, de rând cu balticii, ucrainenii, georgienii sau rușii, Moldova renunța la totalitarism și trecea la valorile statului democratic. Fiecare dintre cele 15 foste republici sovietice și-a valorificat de propria manieră Suveranitatea obținută. Pentru Republica Moldova, ca și acum 31 de ani, aceasta este „condiția firească și necesară a existenței statalității”, documentul ce proclamă supremația legii și stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului. Și democrația, și libertatea înseamnă luptă continuă. O luptă în care trebuie să învingă dreptul cetățeanului de a decide liber și nesilit de nimeni asupra propriului prezent și viitor. Despre aceasta este și îmi doresc să fie în continuare Suveranitatea noastră”, este precizat în mesajul președintelui.

Menționăm că o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de  Declarația de Independență a țării noastre, au fost expuse public în muzeul Parlamentului de la Chișinău. Acțiunea se înscrie în activitățile dedicate Zilei Suveranității, care este marcată anual, la 23 iunie. Declarația de Suveranitate a fost adoptată în 1990, pe 23 iunie, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a. Declaraţia de Suveranitate a fost votată cu o singură abţinere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
suveranitate naţională, Suveranitatea popoarelor, Declaraţia de suveranitate


Загрузка...