PSRM

Cine este candidatul la funcția de premier, anunțat de PSRM și Pentru Moldova

1367
(reînnoit 08:15 18.03.2021)
Socialiștii au declarat că astăzi vor anunța, din partea majorității parlamentare PSRM-Pentru Moldova, un nou candidat la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU 18 mart - Sputnik. Miercuri, deputatul socialist Vlad Batrîncea i-a făcut portretul acestui candidat, dar nu i-a divulgat numele.

„Un candidat bun, un profesionist, care va face față crizei. (...) Vedem o persoană pregătită și care știe bine ce presupune gestionarea crizei, ceea ce ține de activitatea stabilității economico-financiare și la sigur pot să spun că acesta va fi un membru de echipă care va face tuturor presiunilor, indiferent de unde vin acestea”, a declarat deputatul Vlad Batrîncea.

El a precizat că nu ar fi vorba despre liderul PSRM, Igor Dodon, dar nici despre fostul premier Ion Chicu.

Potrivit unor surse, socialiștii au putea să-l propune la funcția de premier colegul lor de partid, deputatul PSRM Corneliu Furculiță.

Alte surse afirmă însă că majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova va opta pentru o doamnă la funcția de șef al cabinetului de miniștri. Spre exemplu, Igor Dodon afirma marți că nu este exclus ca PSRM-Pentru Moldova să o mai înainteze odată pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier.

Amintim că marți, Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai dorește să fie premier, în timp ce președintele Maia Sandu discută cu fracțiunile parlamentare situația din țară, inclusiv chestiunea desemnării unui premier, și înainte de a discuția cu PSRM, care, împreună cu Pentru Moldova, a propus-o pe Durleșteanu ca Maia Sandu să o desemneze la funcția de premier.

Marian Durleșteanu a spus că își retrage candidatura de la funcția de premier pentru că nu vrea ca numele și reputația ei să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice.

"Dragi cetățeni, prieteni, în politică poate că este loc de cinism, dar nu așa, nu acum, când în pericol este viața omului. Iată de ce vin cu un anunț: am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice, eu am acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte", a scris Durleșteanu pe pagina sa de Facebook.

După gestul Marianei Durleșteanu, președintele Maia Sandu l-a desemnat la funcția de premier pe liderul PAS, Igor Grosu.

La un briefing, Maia Sandu a declarat că a luat decizia după ce Mariana Durleșteanu a anunțat că renunță să mai candideze la șefia unui viitor guvern. Șeful statului susține că după discuțiile cu reprezentanții fracțiunilor a constatat că nu există un candidat la funcția de șef al Guvernului, așa că a decis să-l propună pe Igor Grosu.

„Având în vedere că nu există un candidat susținut de o majoritate parlamentară, am luat decizia să-l înaintez pe Igor Grosu”, a anunțat Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1367
Tagurile:
Maia Sandu, socialist, candidat
Curtea Constituțională

PSRM contestă legea prin care s-au acordat garanții de stat în urma furtului miliardului

27
PSRM a sesizat CC privind constituționalitatea legii din 2014, în urma căreia s-au acordat garanții de stat ce au dus la Furtul Miliardului.

CHIȘINĂU, 18 iunie - Sputnik. Deputații PSRM au semnat, astăzi, o adresare la Curtea Constituțională pentru a cere controlul constituționalității Legii în baza căreia Guvernul, în 2014, a emis garanții de stat pentru creditele de urgență din partea Băncii Naționale în sumă totală de 14,8 miliarde de lei.

 Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către socialistul Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing de presă.

"Am apelat la CC ca să fie exercitat controlul constituționalității acestei Legi cu privire la miliarde furate. Considerăm că urmare acelor acțiuni s-a prejudiciat nu doar interesul public național, dar a fost atacat direct poporul Republicii Moldova. Considerăm că legea este neconstituțională. Solicităm Înaltei Curți să ia poziția clară referitor la protejarea drepturilor constituționale cetățenilor", a  declarat Vlad Batrîncea. 

Amintim că aceasta este a treia tentativă a socialiștilor să anuleze legislația ce prevede calea de restituire a miliardului furat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
furtul miliardului, PSRM, Curtea Constituţională
Tematic
Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării privind numirea unor membri CSM
Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la numărul secțiilor de votare în stânga Nistrului
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională


Загрузка...
imagine din arhivă

Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova

76
(reînnoit 10:48 18.06.2021)
Președintele PSRM Igor Dodon a precizat în cadrul emisiunii sale săptămânale câte doze de vaccin rusesc „Sputnik V” vor ajunge astăzi în țara noastră.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Liderul socialiștilor, care se află în aceste zile într-o vizită în Federația Rusă, a precizat că astăzi în Republica Moldova vor ajunge din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”.

„40 de mii pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. În afară de aceasta, avem înțelegerea de a semna un acord pentru un milion de doze „Sputnik V”, ale căror prime partide ar putea să vină în viitorul apropiat în Republica Moldova”, a precizat președintele PSRM în cadrul emisiunii sale săptămânale „Igor Dodon răspunde”.

Aeronava care va aduce serul din Federația Rusă va ateriza la Chișinău vineri după ora 23:00. 

Precizăm că pe pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden