Guvern

Guvernul a numit noi secretari de stat la mai multe ministere

132
(reînnoit 16:08 15.03.2021)
După ce Curtea Constituțională a decis să ofere mai multe atribuții Guvernului interimar, astăzi miniștrii au decis să le utilizeze.

CHIȘINĂU, 15 mart - Sputnik. Guvernul a numit noi secretari de stat la mai multe ministere. Asta după ce Curtea Constituțională a decis că Guvernul interimar va putea numi și propune pentru numire funcționari publici și persoane care ocupă funcții guvernamentale. Astfel, la ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost numiți vicedirectorul la Institutul de Urgență, Igor Curov, vicedirectorul la Spitalul "Sfânta Treime Denis Cernelea și Vasile Cușca, care este angajat al ministerului Sănătății.

Totodată, miniștrii au aprobat și numirea în funcție de secretari de stat la Ministerul Justiției a vicedirectorului Institutului Național de Probațiune, Alexandru Pleșca și a șefei Direcției Avizare din cadrul instituției, Tatiana Tvirdun. La educație au fost numiți 

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a precizat că aceste funcțiile secretarilor de stat de la Ministerul Sănătății, dar și cel al Justiției vor fi ocupate doar pe durata exercitării mandatului acestui Guvern în demisie. 

„Odată cu numirea unui alt Guvren, inclusiv secretarii de stat numiți astăzi vor trebui să părăsească funcțiile la rândul lor”, a menționat Ciocoi.

Secretarii de stat își vor începe activitatea începînd cu ziua de mâine, 16 martie. Amintim, la sfârșitul lunii decembrie 2020, mai mulți secretari de stat din cadrul mai multor ministere și-au dat demisia. Este vorba de secretarii ministerului Justiției Radu Foltea, Dorin Lișman, ai Ministerului Sănătății Constantin Rîmiș, Julieta Popescu, Nelea Rusu, Alexandru Holostenco și Marina Golovaci, precum și secretarul ministerului Educației Andrei Chistol. Secretara de Stat a guvernului, Liliana Iaconi, la fel a demisionat pe 22 decembrie 2020. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
Noul guvern, guvernator, Guvernul
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

40
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

106
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor