Curtea Supremă de Justiție

Parlamentul a numit noi vicepreședinții ai Curții Supreme de Justiție: Iată cine sunt

210
(reînnoit 21:44 12.03.2021)
Parlament a numit vicepreședintele Curții Supreme de Justiție. Este vorba despre judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Proiectul privind numirea judecătoarei Tamara Chișcă-Doneva în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție a fost prezentat de Vasile Bolea, președintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

"Numirea în funcție de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișcă-Doneva pe un termen de patru ani. Comisia a examinat documentele și propune susținerea acestei hotărâri", a precizat Vasile Bolea, președintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

În același timp, deputatul PPDA Alexandru Slusari s-a arătat nedumerit de judecătorul propus la funcția de vicepreședinte al CSJ, în condițiile în care anterior ministrul Justiției Fadei Nagacevschi nu a susținut această candidatură.

"Revenim la schema de a împărți justiția. Citez nota lui Fadei Nagacevschi din august 2020, care spunea că în spatele ultimelor numiri la CSM stau înțelegerile între membrii acestei instituții care s-au unit în grupuri de interese și promovează persoanele comode. Sunteți de acord cu această notă și de ce nu se țineți cont de nota ministrului Justiției?", a spus Alexandru Slusari, deputat PPDA. 

Iată replica președintelui comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Vasile Bolea.

"Acest drept de exprimare a domnului Nagacevschi și l-a exprimat public. Noi, în Comisia juridică, numiri şi imunităţi am analizat toate candidaturile. Deputații i-au pus întrebări Tamarei Chișcă-Doneva și le-a răspuns la toți. Nu noi numim, ci CSM", a declarat Vasile Bolea, președintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a spus că numirea Tamarei Chișcă-Doneva în funcția de vicepreședinte al CSJ este inadmisibilă. Asta în condițiile în care, în urma deciziei acestei judecătoare, Moldova a fost obligată de CEDO să plătească despăgubiri de 70 de milioane de lei, în cazul "Gemenii".

"Promovăm judecători din cauza cărora am achitat bani din bugetul de stat", a precizat Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

"Până când organele nu i-a condamnat, noi nu avem dreptul să-i condamnăm", a spus Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului. 

A comentat situația și deputatul grupului parlamentar PRO MOLDOVA Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției. 

"Nu știu dacă e bună sau nu doamna Doneva, dar este un proces stabilit de lege și trebuie să lăsăm populismul într-o parte și din respect față de procedură să dăm acest vot", a declarat Vladimir Cebotari.

Deputatul PPDA Iurie Reniță a cerut examinarea proiectului în altă zi, atunci când la ședința parlamentului va fi prezentă și judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva, însă solicitarea nu a fost susținută de majoritatea deputaților. 

"Atunci când în Consiliul Suprem de Securitate, președintele țării propune un membru care a fost judecat de 14 ori. Atunci voi cui dați susținere. Acum, nouă ne-au venit aceste aceste acte de la CSM, nu noi am propus", a declarat Vasile Bolea, președintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

În semn de protest, deputații PAS au părăsit ședința Legislativului. Într-un final, majoritatea parlamentară a votat candidatura Tamarei Chișcă-Doneva.

De precizat că în luna iulie, Ion Chicu fostul premier, la fel, a declarat că speră foarte mult ca Parlamentul să nu voteze numirea Tamarei Chișcă-Doneva în funcția de vicepreședinte al CSJ. 

”Ca reprezentant al puterii Executive, (firește) nu pot să-mi permit să fac ingerință în puterea, care se numește - Justiție. Ca cetățean al acestei țări, însă, nu pot înțelege cum o persoană pentru decizia căreia Republica Moldova trebuie să plătească 70 mln.lei pe cazul ”Gemenii”, poate fi numită de către CSM în fruntea Curții Supreme de Justiție. Sper foarte mult, că Parlamentul Republicii Moldova nu va aproba această decizie foarte controversată a Consiliului Suprem al Magistraturii. După decizia ilegală aprobată în 2005, Dna Chișca-Doneva nu are niciun drept (cel puțin) moral să fie promovată la conducerea CSJ”, a spus Ion Chicu, fostul premier. 

Tot în aceeași ședință, Parlamentul a confirmat-o, în aceleași condiții, pe Nadejda Toma în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție și președinte al Colegiului Penal.

Parlamentul s-a mai pronunțat și asupra numirii asupra unor magistrați în funcția de judecător al CSM. Astfel fost respinsă candidatura lui Anatolie Minciună, dar și cele ale judecătorilor Nicolae Șova și Viorica Puică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

210
Tagurile:
decizie, Parlament, CSJ
Tematic
CSJ: Decizie în urma plângerii lui Dodon împotriva diasporei
CSJ a decis: Primăria Chișinău, obligată să vândă un teren proprietarilor magazinului UNIC
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

45
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

120
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Accident matinal în raionul Sângerei

Grav accident rutier în Sângerei: Sunt victime - Video