Parlament

Parlamentul a acordat vot de neîncredere ANRE-ului

295
(reînnoit 20:48 12.03.2021)
Parlamentul a acordat vot de neîncredere ANRE-ului, în urma scumpirilor la carburanți din ultima perioadă.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Directorul general al Consiliului de Administrație al ANRE, Veaceslav Untila, a fost audiat în Parlament cu privire la majorarea carburanților în ultima perioadă. Ulterior, deputații au cerut demisia Consiliului de Administrație al ANRE, pe care l-a învinuit că nu a făcut nimic pentru a stopa aceste majorări. 

"Într-un stat civilizat, am putea să ne așteptăm la o demise de onoare și propun ca după formularea: "Parlamentul acordă vot de neîncredere pentru ANRE", să adăugăm și că "cerem demisia". Așa ar fi mai bine. Azi nu putem iniția procedura de demitere a șefilor ANRE. Am făcut audieri, am examinat o problemă de ordin național, fiind țară parlamentară apelăm la oamenii care au fost numiți de Parlament și le cerem demisia. Dacă colegii nu vor lua act de decizia Parlamentului ca tare, vom discuta mecanisme juridice în raport cu acești oameni ca să fie demiși", a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea. 

Unii deputați au venit și cu alte păreri. 

"Nu era mai eficient dacă veneam cu anumite reguli, condiții, articole și condițiile în care conducerea ANRE ar putea fi demisă. Ne-am jucat de-a țurca aici în Parlament și oamenii vor rămâne în funcții", a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

Socialistul Vlad Batrîncea a venit cu o replică. 

"Important toți să votăm, după vom găsi mecanisme să demitem acești oameni. Problema nu este în lege, ci în bunul simț. Cei care conduc o instituție ne spun că nu au pârghii. Sper că vor pleca benevol", a declarat Vlad Batrîncea.

În același timp, și deputatul PPDA Alexandru Slusari a avut o solicitare la acest proiect.

"Parlamentul apreciază activitatea conducerii ANRE și a Consiliului Concurenței drept fiind ineficientă. Parlamentul acordă vot de neîncredere ANRE-ului și solicită demisia consiliului directorilor", a declarat Alexandru Slusari, deputat PPDA. 

"Mie îmi place. Este o variantă de compromis", a spus Zinaida Grceanîi, președintele Parlamentului. 

În context, proiectul a fost votat de majoritatea deputaților, cu amendamentul propus de Alexandru Slusari.

Unele benzinării din țară au afișat chiar de astăzi prețurile majorate la carburanți. Astfel, benzina cu cifra octanică 95 a ajuns la prețul de 19 lei și 25 de bani, benzina extra la 20 lei și 95 de bani, iar motorina standard costă 16 lei și 25 de bani un litru. 

Directorul general al Consiliului de Administrație al ANRE, Veaceslav Untila, a comentat majorările. 

"Nu este întâmplător că aceste majorări s-au produs cu câteva ore înainte de audierile parlamentare. Ultimele audieri la comisiile parlamentare la care au participat și operatorii companiilor petroliere au confirmat voința de a trece la plafonarea prețurilor. Nu exclud că recentele majorări vin ca acumulări de resurse financiare suplimentare până la aprobarea proiectului de lege de pe agenda Parlamentului", a declarat Veaceslav Untila.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

295
Tagurile:
ANRE, Parlament
Tematic
Ce a spus directorul ANRE în Parlament despre majorarea prețurilor la carburanți
Majoritate constituțională în Parlament? Dodon spune cum poate fi suspendată Sandu
imagine din arhivă

Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova

30
(reînnoit 10:48 18.06.2021)
Președintele PSRM Igor Dodon a precizat în cadrul emisiunii sale săptămânale câte doze de vaccin rusesc „Sputnik V” vor ajunge astăzi în țara noastră.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Liderul socialiștilor, care se află în aceste zile într-o vizită în Federația Rusă, a precizat că astăzi în Republica Moldova vor ajunge din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”.

„40 de mii pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. În afară de aceasta, avem înțelegerea de a semna un acord pentru un milion de doze „Sputnik V”, ale căror prime partide ar putea să vină în viitorul apropiat în Republica Moldova”, a precizat președintele PSRM în cadrul emisiunii sale săptămânale „Igor Dodon răspunde”.

Aeronava care va aduce serul din Federația Rusă va ateriza la Chișinău vineri după ora 23:00. 

Precizăm că pe pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30


Загрузка...
Maia Sandu, la telefon

Experți, despre Comitetul Anticorupție: "Sandu ignoră astfel instituțiile statului"

65
(reînnoit 10:27 18.06.2021)
Mai mulți juriști sunt sceptici în privința eficienței Comitetului Consultativ Independent Anticorupție creat de Maia Sandu. Experții susțin că intenția președintelui este bună, însă nu este justificată, având în vedere că Moldova are instituții cu astfel de profil.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. La începutul acestei luni, președintele țării, Maia Sandu, a inaugurat prin decretul prezidențial Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Această structură, potrivit șefului statului, ne va scăpa de corupție. Juristul Stanislav Pavlovschi a precizat pentru Sputnik Moldova că deocamdată nu este clar statutul acestui comitet, în condițiile în care Republica Moldova are multe instituții cu astfel de profil.

"Noi avem MAI-ul cu serviciul lor operativ, avem SIS, CNA, Procuratura Anticorupție, cea generală, PCCOCS, ANI, noi am creat multe organizații care au sarcina de a preveni și combate corupția. Unde sunt rezultatele? Milioane de lei în fiecare an se investesc în așa- zisa combatere a corupției, iar lucrurile nu merg. Asta pentru că nu au idei cum se lucrează. Doamna președinte are intenții bune, deoarece autoritatea ei este pusă în joc, plus că și-a asumat lupta cu corupția public, în fața societății, și vrea rezultate, dar urmează să vedem. Acești 5-6 experți care nu au nicio posibilitate operativă, va fi  pur și simplu o discreditare a ideii", a declarat juristul Stanislav Pavlovschi.

În același timp, Corneliu Ciurea susține că prin acest Comitet președintele va lupta politic cu adversarii săi. Analistul a reiterat că nu ar vrea să aibă dreptate și speră că Maia Sandu va reuși să convingă societatea că într-adevăr are intenția de a lupta cu flagelul corupției.

"Nu avem o idee clară cu privire la această intenție. Se pare că este o încercare de a juca în logica ONG-istă caracteristică reprezentanților partidelor de dreaptă, prin finanțarea unor instituții de peste hotare, din Occident, care abordează probleme importante, dar aceste instituții nu sunt în stare să le rezolve, dar sunt capabile să facă tapaj politic, un pic de alarmă, să-i ghideze pe anumiți oameni suspectați de corupție, fără ca să poată demonstra vinovăția lor. Această alarmă politică aduce avantaje pentru că persoanele vizate în investigațiile jurnalistice devin vulnerabile", a declarat analist politic Corneliu Ciurea. 

Corneliu Ciurea mai spune că unele investigații jurnalistice au fost făcute la comandă, iar acest Comitet va trebuie foarte atent să analizeze informațiile.

"Crearea unei noi instituții care nu prea are legătură cu procuratura și judecătoriile, este finanțată din străinătate, este mai curând un element politic decât juridic și trezește dubii. Maia Sandu nu are deocamdată instrumente să influențeze sistemul judecătoresc și să realizeze reforma justiției", a mai spus Ciurea.

Totodată, avocatul Ion Dron afirmă că Maia Sandu, în calitate de președinte, are datoria de a spori în fața străinilor autoritatea instituțiilor de stat care se ocupă inclusiv de subiectul corupției. În caz contrar, se creează impresia că Sandu ignoră instituțiile de drept și încearcă să construiască un mecanism de gestionare a treburilor în stat după modelul unei companii transnaționale, cu un staff sus și executanții jos, susține Dron. 

"O vorbă spune așa: "Ca să te respecte cineva, trebuie să te respecți tu pe tine inițial". Maia Sandu nu respectă instituțiile statului când spune că nu își fac treaba. Anume ea încearcă să preia funcțiile statului, de către un consiliu compus din niște oameni veniți de nu știu de unde, sunt de duzină, căci experții de valoare sunt în deficit și în Occident. Despre care luptă cu corupția putem vorbi, când președintele țării își formează un Comitet consultativ paralel instituțiilor statului. Mesajul președintelui trebuia să fie că acest comitet va fi un suport pentru autoritățile statului", a precizat Ion Dron.

Republica Moldova este a treia țară în care se inaugurează Comitetul Consultativ Independent Anticorupție, după Afganistan și Ucraina. Comitetul este condus de James Wasserstrom - fost angajat al ambasadei SUA în Afganistan, iar copreședinte este jurnalista Alina Radu. Din echipă mai fac parte Drago Cos - fost președinte GRECO, Laura Ștefan - fost angajat al Ministerului Justiției din România, Tamara Razin - a lucrat la Banca Națională a Moldovei, dar și la Fondul Monetar Internațional, și juristul Nadejda Hriptevschi. Activitatea acestui grup va fi susținută financiar de Uniunea Europeană și de către Statele Unite ale Americii, dar și alți potențiali donatori cu care se discută în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Corupție, Maia Sandu, Clasa politică, politică
Tematic
Dumitru Diacov pleacă din politică? Cui i-a cedat locul de pe lista PDM la alegeri
Ioan Aurel Pop - o lecție românească în locul ”înrăirii prin corectitudinea politică”


Загрузка...

”Logica Puterii” - Invitat: Alexei Ceban. Câte doze de vaccin Sputnik V vor ajunge în țară