Igor Dodon

Cum vede Dodon ieșirea din criza politică și de ce o compară pe Sandu cu Plahotniuc

159
(reînnoit 11:33 05.03.2021)
Fostul șef al statului consideră că criză politică fără precedent din țară este generată de instituția prezidențială și spune care sunt cele trei scenarii potrivit cărora ar putea să evolueze situația.

CHIȘINĂU, 5 mart – Sputnik.  Fostul președinte al Republicii Moldova, liderul PSRM Igor Dodon, est ferm convins că o soluție pentru această criză politică poate fi găsită doar în baza dialogului. Iar soluțiile pot fi diferite – sau anticipate, sau numirea unui guvern, sau păstrarea status quo-ului .

”În momentul de față, dialog între instituția prezidențială și Parlament nu există, instituția prezidențială s-a izolat. Prin urmare, ea nu respectă hotărârea Curții Constituționale care a spus foarte clar că este necesar dialogul dintre președinte și majoritatea parlamentară”, a afirmat Dodon în cadrul emisiunii sale săptămânale.

Referindu-se la consultările inițiate de Mai Sandu cu societatea civilă, liderul PSRM a spus că este ceva absolut nou pentru Republica Moldova, când soluția pentru ieșirea din criza politică nu este căutată de actorii politici, cu de societatea civilă, de ONG-euri, care nu au competențe pentru asta.

El a amintit că, pe timpuri, și Plahotniuc când  voia să-și promoveze vreo idee ”năstrușnică” iniția consultări cu societatea civilă loială. ”Ne întrebăm, ce s-a schimbat?”, a remarcat Dodon, subliniind că soluția pentru criza politică poate fi dată doar de actorii politici, de instituții – Președinție, Parlament, partide politice.

Ce spune cel mai mare jurnalist român despre Maia Sandu>>>

”Cu regret, noi nu avem un astfel de dialog”, a menționat el. Totodată, șeful socialiștilor a precizat că el este gata să discute cu toată lumea – cu partidele politice, cu președintele.

”Sunt gata să discut și cu doamna președinte, nu am niciun fel de obstacole în acest sens, niciun fel de frustrări”, a spus el.

În opinia sa, izolarea pe care a preferat-o Maia Sandu creează mari probleme pentru cetățeni, care sunt afectați de această criză politică.

”Cu cât mai gravă va fi această criză politică, cu atât mai mare va fi responsabilitatea Președinției”, consideră Dodon.

El a reiterat că sunt trei scenarii posibile în această situație de criză:

Primul este dialogul între președinte și partidele politice, care s-ar putea finaliza sau cu numirea unui guvern, sau chiar cu alegeri anticipate

În cazul celui de-al doilea scenariu rămâne această situație incertă pentru doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare din 2023, cu guvern interimar și președinte care se izolează de toată lumea. Nu este cel mai bun scenariu, dar situația ar putea fi totuși gestionată, a explicat președintele PSRM.

Igor Dodon a spus că Maia Sandu l-a „devorat” pe Filat, apoi pe Năstase>>>

Cel de al treilea scenariu presupune o soluție juridică – Curtea Constituțională ia o decizie prin care transmite competențele de la președinte către altă instituție sau se vine cu modificarea Constituției, a mai spus el.

”Evident că cineva mizează și pe un al patrulea scenariu, care ar fi revoluție, maidan, haos. Am văzut că la asta cheamă unii actori din afara Parlamentului, care speră că pe valul protestelor vor putea ajunge în Parlament. Ei poate nu înțeleg că vor fi utilizați în calitate de carne te tun de către Maia Sandu pentru ca ea să-și atingă obiectivul, dar asta rămâne pe seama lor”, consideră Dodon.

Totodată, în opinia lui, responsabilitatea pentru ceea ce s-ar putea întâmpla va rămâne pe seama președintelui și a susținătorilor ei.

”Eu cred că este cinic în condiții de pandemie, când spitalele sunt pline, când medicii se sufocă, să scoți lumea în stradă cu miile pentru a-ți satisfaci interesele politice înguste”, a conchis fostul președinte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

159
Tagurile:
Maia Sandu, soluție, criză politică, Dodon
Tematic
Cum poate fi obligată Sandu să respecte Constituția - expert
CC decide soarta guvernului pe care îl vrea Sandu
Misiune preelectorala a APCE în Republica Moldova

Misiunea preelectorală a APCE la Chișinău: Confruntări, zvonuri și diviziuni

13
(reînnoit 15:23 12.06.2021)
Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europe și-a încheiat vizita de lucru în Republica Moldova. Care sunt concluziile.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Majoritatea forțelor politice de la Chișinău par să se concentreze mai degrabă pe confruntări, zvonuri și diviziuni, decât să încerce să reunească societatea în jurul unor probleme strategice cheie. Aceasta este una dintre concluziile misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(APCE), care a întreprins o vizită de lucru în țara noastră în perdioada 10-11 iunie. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al Consiliului Europei, experții din delegația care a evaluat campania electorală și pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate au remarcat că, la o lună de la lansarea campaniei electorale, partidele politice și candidații au reușit în general să facă campanie liberă.

„Delegația Adunării împărtășește îngrijorarea exprimată de majoritatea actorilor din domeniul electoral cu privire la lipsa implementării transparente a criteriilor de deschidere a secțiilor de votare suplimentare în străinătate, care a provocat anumite tensiuni cu CEC și pe care Delegația o observă că este una dintre cele mai disputate probleme ale campaniei. Delegația reamintește că rolul CEC este de a asigura dreptul tuturor cetățenilor de a participa eficient la alegeri. Numărul și locația secțiilor de votare trebuie să fie proporționale cu cele ale alegătorilor care trăiesc în diferite țări”, este precizat în comunicat.

O altă problemă care generează îngrijorare este decizia CEC de a înființa secții de votare în municipiul Bender și în satul Corjova, care sunt în afara controlului efectiv al autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Reprezentanții misiunii sunt de părere că cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană, care au dreptul la vot, ar trebui să poată exercita acest drept în locații în care există condiții adecvate de securitate și unde accesul observatorilor naționali și internaționali poate fi asigurat fără a le compromite siguranța sau a crea precedente periculoase.

În ceea ce privește finanțarea campaniei, în timp ce reglementările legale privind finanțarea campaniei și a partidelor s-au îmbunătățit în general și rapoartele privind cheltuielile electorale ale partidelor sunt furnizate în formă corespunzătoare, CEC a recunoscut incapacitatea sa de a controla în mod eficient finanțarea campaniilor partidelor politice, în special din cauza finanțării deghizată prin reclame ascunse, sondaje de opinie manipulate și donații false, printre altele.

„Delegația a fost informată cu privire la o serie de preocupări mai vechi care persistă, în special cazuri de intimidare și discurs de ură, inclusiv împotriva femeilor candidate și a grupurilor minoritare; cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative; acuzații de intenții de cumpărare a voturilor și preocupări cu privire la posibilul transport organizat pe scară largă al alegătorilor în ziua alegerilor; și lipsa unei supravegheri eficiente a finanțării campaniei. Delegația APCE deplânge astfel de practici în campania electorală și solicită autorităților relevante să ia toate măsurile necesare pentru a le elimina”, mai este precizat în comunicatul misiunii pre-electorale a APCE

Delegația a avut întâlniri cu președintele Republicii Moldova, prim-ministrul interimar, președintele Parlamentului, liderii partidelor politice parlamentare și extraparlamentare care participă la alegeri sau reprezentanții acestora, președintele și membrii Comisiei Electorale Centrale, președintele Consiliului Coordonator a Audiovizualului, președintele Autorității Naționale de Integritate, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media și reprezentanți ai comunității internaționale. O delegație APCE de 22 de membri va observa alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
delegația Republicii Moldova la APCE, APCE, rezoluția APCE
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Câte secții de votare vor fi deschise la alegerile parlamentare
Referendum în ziua alegerilor parlamentare anticipate - Detalii
Dilema ruso-europeană a Moldovei: Ce cale trebuie să urmeze țara după alegeri?


Загрузка...
Zinaida Greceanîi

Greceanîi: Pentru Moldova este importantă consolidarea și aprofundarea cooperării cu Rusia

38
(reînnoit 12:04 12.06.2021)
Zinaida Greceanii și Igor Dodon au menționat importanța relațiilor moldo-ruse și și-au exprimat speranța privind consolidarea lor de mai departe.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a transmis mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Rusiei președintelui Adunării Federale a Rusiei, președintelui Consiliului Adunării Interparlamentare CSI Valentina Matvienko, și președintelui Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin. La fel, spicherul a transmis urări de sănătate și poporului rus.

În numele Parlamentului Republicii Moldova și al său personal, ea a exprimat cele mai sincere urări de sănătate, pace, fericire și prosperitate.

Zinaida Greceanîi menționează că Republica Moldova acordă o mare importanță consolidării și extinderii cooperării bilaterale cu Federația Rusă în sfera politică, economică și culturală. 

„Îmi exprim sincera recunoștință pentru munca fructuoasă menită să consolideze în continuare legăturile de prietenie și pentru dialogul deschis în problemele de actualitate ale relațiilor bilaterale. Sunt sigură că vom coopera cu succes în continuare pentru a consolida parteneriatul dintre țările noastre, inclusiv la nivel interparlamentar”, este menționat în mesajul președintelui Parlamentului.

A transmis felicitări primelor persoane ale Federației Ruse și poporului rus și cel de al cincilea președinte al Republicii Moldova, președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon.

El i-a trimis felicitări președintelui rus Vladimir Putin, ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Moldova Oleg Vasnețov, și tuturor diplomaților ruși acreditați în țara noastră. De asemenea, el a felicitat toți cetățenii Federației Ruse împreună cu conaționalii moldoveni cărora le este scumpă Rusia.

"Este greu de supraestimat importanța Rusiei pentru țara noastră. Federația Rusă este cel mai sincer prieten și cel mai de încredere partener strategic. Ne leagă de Rusia  secole de istorie comună, lupta comună împotriva invadatorilor străini, credința comună și Biserică, numeroase legături economice, sociale, umanitare”, a  scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a menționat că poporul moldovenesc nu va uita niciodată faptele de vitejie ale soldaților ruși care și-au vărsat sânge pentru eliberarea  pămîntuluimoldovenesc și ajutorul pe care Rusia l-a oferit poporului nostru în cei mai grei ani postbelici.

Dodon i-a mulțumit totodată Rusiei șu pentru vaccinul ”Sputnik V”, livrat țării noastre fără plată, în calitate de ajutor umanitar.

De precizat că și președintele țării, Maia Sandu i-a transmis un mesaj de felicitare omologului său rus, cu ocazia zilei Federației Ruse.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia. Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic. Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Rrepublica Moldova, Federația Rusă
Tematic
Mesajul ambasadorului Oleg Vasnețov de Ziua Rusiei


Загрузка...

China: Operațiune de salvare în mina Shanxi - 13 persoane au rămas blocate

0
(reînnoit 15:16 12.06.2021)
Operațiunea de salvare în mina Shanxi din China unde, în urma inundațiilor, au rămas blocate 13 persoane.

O operațiune de salvare este în desfășurare în regiunea Daixian la o mină de fier în nordul Provinciei Shanxi din China.

Se crede că 13 persoane au fost blocate în interiorul minei din cauza inundațiilor care s-au produs în zonă. La fața locului au ajuns mai multe mașini de intervenție pentru a sprijini operațiunile de salvare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
mineri, salvare, mină, China


Загрузка...