CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Liderul PSRM, Igor Dodon, susține că vaccinurile împotriva coronaviruslui sunt soluția cea mai eficientă pentru ca oamenii să se protejeze de infecție. El a anunțat că este gata să se vaccineze.
”Dacă va fi vaccinul rusesc în Republica Moldova, eu sunt gata să mă vaccinez cu el ca să dau un exemplu tuturor ca să nu aibă frică”, a declarat Igor Dodon.
În același timp, liderul PSRM spune că nu este împotriva altor vaccinuri.
”Noi trebuie să înregistrăm toate vaccinurile și din est, și din vest. Ați văzut că recent a fost anunțată lista de 10 vaccinuri recomandate pentru Moldova. Acolo sunt și americane, europene și vaccinul rusesc Spunik-V. Eu cred că toate vaccinurile trebuie să fie înregistrate, iar mai departe fiecare cetățean trebuie să decidă. Eu cred că vaccinurile trebuie să fie oferite gratis. Noi trebuie să facem tot posibilul ca vaccinurile să fie gratis, iar cetățenii să aleagă ce fel de vaccin, dar să fie benevol și gratis”, a subliniat liderul PSRM.
Cât ține de bani pentru procurarea vaccinurilor, fostul președinte al țării susține că bani sunt prevăzuți pentru asta.
”Din fondul de rezervă al Guvernului, acele 161 de milioane aprobate de noi anul trecut, cel puțin jumate, 60-80 de milioane, ar putea fi folosite la această etapă ca să începem procedura de achiziție. Noi nu trebuie să pierdem timpul, ci trebuie să achiziționăm mai repede câteva sute de mii de vaccinuri în decurs de maxim o lună ca să începem vaccinarea în masă a cetățenilor”, a precizat Igor Dodon.
Recent, Comisia Europeană a anunțat că nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor. În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze). Până acum, 3 849 lucrători medicali din Republica Moldova au fost vaccinați împotriva coronavirusului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Legea nu-i permite președintelui Moldovei să anuleze starea de urgență din țară, a declarat pentru RIA Novosti președintele Parlamentului Moldovei Zinaida Greceanîi.
"Potrivit legii, nu există (posibilitatea – n.red.). Așa cum este până la 30 mai (stare de urgență ), așa și trebuie să fie", a spus ea, răspunzând la întrebarea dacă Maia Sandu are posibilitatea să anuleze starea de urgență în țară.
Dizolvarea parlamentului Moldovei este imposibilă în perioada stării de urgență în țară, impusă în legătură cu pandemia de coronavirus, a adăugat Zinaida Greceanîi.
Președintele Maia Sandu a declarat anterior că speră să semneze în scurt timp decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.
Din 1 aprilie curent, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.
Expert, despre scenariile politice după decizia Curții și alegeri parlamentare anticipate>>>
Joi, 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Legislativul nu poate fi însă dizolvat în perioada regimului stării de urgență, care este valabil până pe 30 mai.
Președintele a spus că nu este în măsură să precizeze când va fi dizolvat Parlamentul și când vor fi organizate alegerile anticipate, din motivul că în țară este instituită starea de urgență până pe 30 mai, iar Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă instituirea acesteia a fost constituțională, fiind sesizată anterior pe această chestiune.
De asemenea, președintele a menționat că este așteptată argumentarea Curții Constituționale la decizia despre dizolvarea forului legislativ.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
"Atâta timp cât în Republica Moldova este stare de urgență, președintele Republicii Moldova nu poate purcede la emiterea acestui decret. Există două scenarii: Parlamentul să-și anuleze starea de urgență ori președintele vine cu un demers către Parlament să anuleze această stare de urgență", a declarat expertul.
Mai mult, Teodor Cârnaț este de părerea că Înalta Curte este obligată să declare această stare de urgență neconstituțională, întrucât a fost motivată politic și în niciun caz medical atunci când a fost introdusă.
Cât privește desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea ar putea avea loc vara, în condițiile în care starea de urgență va fi anulată mai devreme de termen. Dacă aceatsa rămâne valabilă până pe data de 30 mai, moldovenii ar merge la urne în toamna acestui an. Un alt scenariu ar fi că Parlamentul ar putea să introducă din nou starea de urgență.
Amintim că joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Ulterior, Maia Sandu a declarat la un briefing că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
COMRAT, 16 apr - Sputnik, Maxim Topal. Regiunea autonomă a primit aproximativ 1200 de doze de vaccin AstraZeneca de la Ministerul Sănătății. Ar fi trebuit să fie suficient pentru vaccinarea a 600 de persoane.
Însă după cum a menționat directorul Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta, la postul public de radio din Găgăuz, „de la bun început societatea, inclusiv comunitatea medicală, nu a acceptat vaccinul, l-au tratat o oarecare neîncredere”.
Acest lucru a fost provocat de numeroasele informații din presa străină și de la oficialități despre ineficiența vaccinului și efectele sale secundare, dintre care cel mai grav este blocarea vaselor de sânge (tromboză).
”Acest lucru a influențat negativ opinia oamenilor și din această cauză vaccinarea nu a prea mers la noi. În total, am vaccinat cu AstraZeneca în Găgăuzia doar 50 de persoane, majoritatea sunt lucrători medicali ", a spus Hasta.
Spre deosebire de AstraZeneca, vaccinul produs de Pfizer / BioNTech în cantitate de 348 de doze a fost utilizat integral în Găgăuzia.
Cu vaccinul rămas, în Găgăuzia s-a încercat vaccinarea oamenii în cadrul celei de-a doua etape a campaniei - persoane cu vârsta de peste 60 de ani, precum și persoanele cu comorbidități periculoase. Însă nici în rândul acestora vaccinul „nu s-a bucurat de o aprobare largă”.
"Valabilitatea acestui vaccin este până la 31 mai. În urma tuturor acestor acțiuni, pentru ca vaccinul să nu fie pierdut în totalitate, l-am returnat pentru ca să fie utilizat în alte regiuni ale Moldovei. Am coordonat acest lucru cu Ministerul Sănătății. Vaccinul a fost redistribuit către alte regiuni. La noi a doua etapă a vaccinării în general nu a mers ", - a adăugat specialistul.
El și-a exprimat speranța că vaccinul ”Sputnik V” produs în Rusia va fi la mare căutare în rândul locuitorilor din Găgăuzia.
"Moldova urmează să primească 182 de mii de doze de vaccin ”Sputnik V”. Dintre acestea, 62 de mii de doze sunt prevăzute pentru Transnistria. Restul vor fi distribuite uniform în toate regiunile țării, în funcție de numărul populației. Suntem interesați să-i vaccinăm pe toți lucrătorii din Sănătate. Sper că vaccinuri vor fi și mai multe și vor fi suficiente pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare ", a menționat Hasta.
Până în prezent, 63 320 de persoane din Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva coronavirusului de la diferiți producători. Aceasta reprezintă doar aproximativ 2% din populația țării. În Găgăuzia au fost vaccinate doar aproximativ 400 de persoane.
Pentru ca imunitatea să se producă cu succes, oamenii trebuie să primească a doua doză de vaccin în timp de opt săptămâni de la prima vaccinare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova