Curtea Constituțională

Curtea a decis: Mai multe atribuții pentru guvernul interimar

477
(reînnoit 14:37 04.03.2021)
Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea președintelui Maia Sandu prin care a contestat unele prevederi ale Legii Guvernului.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Guvernul interimar va putea numi și propune pentru numire funcționari publici și persoane care ocupă funcții guvernamentale. Asta prevede hotărârea de astăzi a Curții Constituționale, care a admis parțial sesizarea președintelui Maia Sandu, prin care a contestat unele prevederi ale Legii Guvernului.

Declarația a fost făcută de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole după ședința de astăzi, 4 martie a Înaltei Curți.

Totodată, Curtea declară neconstituțional articolul 15, care interzice numirea de către guvern a funcționarilor publici și a persoanelor cu funcții de demnitate publică, dar nu a permis schimbarea membrilor guvernului, ale căror puteri au fost încetate. 

„Până la efectuarea modificărilor la Legea Guvernului de către Parlament, Executivul al cărui mandat s-a încheiat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștrii sau în funcții publice pentru un termen determinat până la o nouă numire a aceleiași persoane sau alteia efectuată de Guvernul cu puteri depline”, a precizat Domnica Manole. 

În același timp, președintele Curții spune că se recunosc constituționale articolele care interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.  

Sandu a cerut, de asemenea, Curții Constituționale să verifice constituționalitatea mai multor articole din lege care restricționează șeful statului și guvernul interimar în exercitarea puterilor lor.

Sandu a cerut Curții să declare neconstituționale prevederile care interzic președintelui numirea miniștrilor în funcție din afara cabinetului interimar. Sandu a cerut și Curții Constituționale să recunoască drept neconstituționale interdicțiile privind încheierea tratatelor internaționale și numirea funcționarilor publici de către guvernul interimar. Însă Curtea Constituțională nu a dat curs acestei solicitări. 

Curtea Cunstituțională a declarat inadmisibilă sesizarea în partea care se referă la controlul constituționalității articolelor 15, alineatul 2, litera d, f, articolul 23, alineatul 3 și 26, alineatele 6-9 din Legea cu privire la Guvern din iulie 2017. 

În acest sens a fost remisă de către Curtea Constituțională o adresă Parlamentului Republicii Moldova. Atfel, deputații vor trebui să ia act de hotărârea Curții și să ajusteze legislația în conformitate cu ea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

477
Tagurile:
Guvernul, Maia Sandu, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, Curtea Constitutionala
Guvernul

Politolog - SUA sau Rusia? Cine este mai interesat de Republica Moldova

67
(reînnoit 20:39 17.04.2021)
Politologul Mihail Smolin și-a prezentat viziunea privind situația geopolitică din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Lumea nu mai este unipolară - cel puțin unii experți sunt convinși de acest lucru. Pentru cine dintre marile puteri ale lumii Moldova prezintă mai mult interes și cine are o influență mai mare asupra acesteia - politologul Mihail Smolin a răspuns la aceste întrebări în emisie la Radio Sputnik Moldova.

"Cred că Moldova este mult mai influențată de România decât de Federația Rusă și Statele Unite, o altă problemă este că diferite forțe politice din Moldova pariază fie pe ajutorul Moscovei, fie pe ajutorul Washingtonului", a spus expertul.

Orientarea Moldovei în viitor depinde nu numai de dispozițiile cetățenilor săi, ci și de factori externi, spune politologul.

"Rezultatele tuturor alegerilor din Moldova demonstrează că țara este împărțită aproximativ în jumătate în ceea ce privește preferințele geopolitice, în simpatizanți ai Moscovei sau ai Washingtonului și României. Cel mai probabil, Moldova va alege calea dezvoltării, în funcție de modul în care se desfășoară evenimentele din țările vecine, inclusiv conflictul ucrainean", a spus Smolin.

Михаил Смолин
© Sputnik
Mihail Smolin

Analistul consideră că țări precum Moldova trebuie să balanseze între marile țări și blocuri.

"Dacă Moldova a ales cu adevărat calea neutralității, atunci ar putea juca pe acest teren. Vedem rezultatele Finlandei, care timp de decenii a primit dividende atât din blocul sovietic, cât și din țările occidentale. Și a manevrat cu succes între aceste tabere. Întrebarea este dacă clasa politică din Moldova are suficientă înțelepciune", a rezumat politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
Moldova, Rusia, SUA
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Ciurea: Ce ar putea întreprinde Parlamentul ca să evite anticipatele


Загрузка...
Praga

Unul dintre suspecții în cazul Skripal, bănuit s-a identificat cu pașaport moldovenesc

209
(reînnoit 23:07 17.04.2021)
Poliția cehă i-a dat în căutare pe rușii Alexandr Petrov și Ruslan Bașirov pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal și fiicei sale Iulia. Unul dintre ei este acuzat că s-a identificat cu pașaport moldovenesc.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Poliția cehă, citată de RIA Novosti, anunță că îi caută pe cetățenii ruși Alexandr Petrov și Ruslan Bașirov în cadrul anchetării „circumstanțelor unei infracțiuni grave”. Fotografiile celor doi au fost postate pe Twitter.

Potrivit poliției cehe, în octombrie 2014 Bașirov și Petrov s-ar fi aflat în Republica Cehă: mai întâi la Praga, apoi în regiunea Moravo-Silezia și regiunea Zlín.

„Persoanele au folosit cel puțin două acte de identitate, prezentând mai întâi două pașapoarte rusești pe numele lui Alexandr Petrov, născut la 13 iulie 1979, și Ruslan Bașirov, născut la 12 aprilie 1978, ulterior s-au identificat cu pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolae Popa, născut la 18 iunie 1979, și, respectiv, cu pașaport tadjic eliberat pe numele lui Ruslan Tabarov, născut pe 23 octombrie 1975 ", se spune în mesajul poliției cehe.

Amintim că, pe 4 martie, în orașul britanic Salisbury a fost otrăvit fostul ofițer GRU Serghei Skripal și fiica lui, Iulia. Cazul a provocat un scandal internațional. Autoritățile de la Londra a afirmat că Rusia este implicată în otrăvirea celor doi cu substanța A234. Moscova a negat aceste acuzații.

Rusia s-a oferit să desfășoare o anchetă comună, dar Marea Britanie a ignorat această inițiativă.

Ministerul de Externe a demonstrat că fostul prim-ministru britanic Theresa May a mințit: ea a susținut că otravă a fost făcută în Rusia, dar testele de laborator au infirmat acest lucru.

Ulterior, Procuratura Regală a Marii Britanii a anunțat numele cetățenilor ruși suspectați de tentativa de otrăvire a lui Serghei și Iulia Skripal în orașul Salisbury. Instituția a declarat că are date despre doi suspecți implicați în cazul otrăvirii familiei Skripal — Alexdandr Petrov și Ruslan Bașirov.

Procuratura britanică le-a înaintat învinuirile lui Petrov și Bașirov pe petru capete de acuzare, inclusiv pentru tentativa de omor a Skripalilor și a unui ofițer de poliție britanic. Îîntr-un interviu cu redactorul-șef al Sputnik și RT, Margarita Simonyan, cei doi au declarat că au vizitat Marea Britanie ca turiști și nu au nicio legătură cu serviciile speciale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

209
Tagurile:
cazul Skripal, pașaport moldovenesc, Cehia


Загрузка...
Încă un lot de vaccin a ajuns în Moldova

Încă un lot de vaccinuri a ajuns în Moldova: 48 de mii de doze de AstraZeneca

5
Republica Moldova a primit sâmbătă seară încă un lot de vaccinuri prin intermediul platformei COVAX.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Republica Moldova a primit sâmbătă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul platformei COVAX. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Suntem foarte recunoscători pentru aceste donații - ele ne permit să continuăm procesul de vaccinare și să trecem la următoarele etape - oameni în vârstă, profesori, persoane din grupul de risc”, a menționat șeful statului.

Tot sâmbătă Republica Moldova a primit un lot de 132 de mii de doze de vaccin AstraZeneca din partea României. 

Zilele trecute, șeful statului a anunțat că Republica Moldova va mai primi peste 100 de mii de doze de vaccinuri Pfizer prin intermediul platformei COVAX. Dozele ar urma să ajungă în țara noastră până la sfârșitul lunii iunie. 

Pe 8 aprilie, autoritățile din sănătate au fost informate prin intermediul canalelor diplomatice despre faptul că Federația Rusă este disponibilă să livreze țării noastre, sub formă de ajutor umanitar, 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 62 de mii de doze vor fi repartizate în regiunea transnistreană.

Vineri, Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a decis să solicite oferta comercială pentru achiziționarea a 700.000 de doze de Sputnik V.

Totodată, săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a anunțat că țara noastră se pregătește să cumpere 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID de la o companie farmaceutică din China. Este vorba despre serul CoronaVac care este produs de compania biofarmaceutică privată SINOVAC BIOTECH LIMITED. Potrivit Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, compania este singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate producătorilor de vaccin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
Moldova, vaccin


Загрузка...