PSRM

PSRM insistă pe legea lustrației: Când va fi votată

83
(reînnoit 16:25 02.03.2021)
Socialiștii invită deputații tuturor fracțiunilor parlamentare să vină cu propuneri la legea lustrației.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va promova în Parlament votarea în Legislativ a proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică. Informația a fost prezentată de deputații PSRM în cadrul unui briefing de presă.

Aceștia spun că documentul va fi analizat săptămâna aceasta în cadrul comisiei juridice numiri și imunități. Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada din 20 ianuarie 2016 până în 7 iunie 2019, vor fi încetate înainte de expirarea mandatului.

”Considerăm că acești oameni numiți pe criterii politice nu fac față nici la Banca Națională a Moldovei, nici la Consiliul Concurenței, nici în alte instituții publice importante”, a declarat Vlad Batrîncea.

În context, socialiștii invită deputații tuturor fracțiunilor parlamentare să vină cu propuneri la acest proiect de lege, care ulterior ar putea fi comasate. Vlad Batrîncea a anunțat că a fost inițiată procedura de demitere a directorilor Agenției Naționale pentru Reglementare Eenergetică pentru activitate ineficientă, care a dus la majorările în lanț a prețurilor la carburanți. Președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, a precizat că toți funcționarii vizați în lege au fost numiți în funcții pentru a menține caracterul captiv al statului.

„Persoanele au acces în aceste funcții într-un mod netransparent, fără a organiza concursuri, pe criterii de subordonare personală celui care a fugit în vara anului 2019 din țară, mă refer la Vladimir Plahotniuc. Toți spun că trebuie să implementăm în practică declarația privind caracterul captiv al statului și prin acest proiect anume acest lucru și-l facem”, a spus Bolea.

Potrivit socialiștilor, sub incidența viitoarei legi a lustrației ar cădea următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului, directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate, guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei, directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor, președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței, directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
deputați PSRM, liderul PSRM, lustrație
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

45
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

121
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Natalia Caraman și Aurelia Irodoi

De ce unele cupluri decid se căsătorească, iar altele se divorțeze?